Rubriky
Tipy na výlet Turisti Zprávy

„Po stopách času“ – hodináři z Glashütte

Vydejte se na zážitkovou cestu „Po stopách času“ hodinářským městečkem Glashütte na okraji Krušných hor. Pohodlnou jízdou z Děčína zde budete za necelou hodinku. Tady se píše historie chronografů. Již 165 let zde místní vyrábějí ve světě proslulé mechanické hodinky z drahých kovů, které mohou být i zajímavou investicí v dobách nejistých.

Zážitkový okruh začíná před muzeem hodinářství uprostřed náměstí Glashütte – mekky hodinářství v Německu. Informační tabule před vchodem do muzea vás seznámí s celou trasou a jednotlivými zastaveními, které vyprávějí příběh hodinářské výroby a jejích zaměstnanců. Stanete se svědky zdejších úspěchů i proher. Seznámíte se s geniálními vynálezy místních odborníků. Označena jsou významná historická i současná místa z pohledu hodinářské výroby. Každé zastavení je doplněno informační tabulí s popiskem a dobovými fotografiemi. Objevíte mnoho zajímavých obytných domů či průmyslových objektů. Dozvíte se něco málo o místních rodácích, mistrech svého oboru, jejichž sláva překračuje hranice evropského kontinentu. Nenáročný okruh vás provede celým městem. Jedno ze zastavení je také před branami společnosti Glashütte Original. Současného výrobce vysoce kvalitních mechanických luxusních hodinek.

Zážitkovou trasu doporučuji zakončit návštěvou muzea „hodinářství“, kde na ploše více než1000 metrůzhlédnete nádhernou expozici věnovanou minulému i současnému hodinářství. Zde si také můžete zakoupit  za 3.80 eur doprovodnou brožuru v českém jazyce.

Tento projekt vznikl za spolupráce nadace „Deutsches Uhrenmuseum Glashütte – Nicolas G. Hayek“ a města Glashütte.

Tip na akci: Kdo navštíví městečko Glashütte v pátek 2. prosince 2011, může si od 19,30 hodin poslechnout Vánoční koncert drážďanského dětského filharmonického sboru přímo v manufaktuře Glashütte Original. Přivítán bude sklenkou šampaňského a podávat se bude také horká čokoláda. Vstupenky na tuto ojedinělou akci zakoupíte v Muzeu hodinářství na náměstí. Cena kombinovaného vstupného konzert + muzeum je 18 eur.

Jiří Šťastný