Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs Astrum Levice

V pátek 30. prosince sehrají naši basketbalisté poslední utkání letošního kalendářního roku, ve kterém v rámci 20. kola přivítají na svém kolbišti slovenského mistra z Levic! Levický tým byl před sezonou do české soutěže přijat společně s bratislavským Interem a bylo mu mnoha experty předpovídáno umístění ve skupině A1. Úvod sezony měli hráči Astrumu kvalitní, když potrápili mistrovský Nymburk, obhájce stříbra Prostějov a dokázali porazit i náš celek. Jenže postupem času začaly mít Levice několik problémů – bylo to skloubení NBL spolu se slovenskou ligou (kde Levice vystupují pod hlavičkou Onyx), k čemuž přispěla jak týmová marodka, tak i odchod Esiana Hendersona, se kterým odešlo i průměrně 18! bodů na utkání (jeho odchod byl zapříčiněn rodinnými problémy, ale do levického kádru má stále dveře otevřené). Momentálně Levice okupují v tabulce 11. místo s bilancí 5-14 a minusovým skóre 1473:1529. 

Právě odchodem Hendersona jako by všechny problémy odstartovaly – ještě s ním v sestavě dokázaly Levice 29. října porazit jasně 103:63 Plzeň, ale poté tento křídelník odcestoval a Astrum od té doby prohrálo všech 9! následujících zápasů. Před nedávnem svou pozici neustál ani český stratég František Rón, kterého na lavičce slovenského šampiona vystřídal ex-prostějovský Peter Bálint. Ani tomu však zatím pšenka nekvete a tým i pod jeho vedením zatím všechny zápasy prohrál. Ten poslední tuto středu v Chomutově, kde Astrum prohrálo 98:100 po prodloužení, což jen podtrhuje jeho trápení z posledních dnů a týdnů (nejlepší střelci Levic: Grant 19, Štemberger 17, Hallett 16). Zato naši hráči mají zvýšené sebevědomí nejen předvánočním jednoznačným vítězstvím nad Opavou 85:49 (P. Houška 16, Williams 12, Pomikálek 11), ale i úterním vítězstvím při exhibici nad týmem fanoušků… 

Kromě změny na lavičce přišel v Levicích i řez kádrem. Kromě zmiňovaného odchodu Hendersona přišlo i výrazné posílení – do týmu přišli ex-Orel David Marek (po jeho příchodu se na křídlo posunul Keaton Grant a tato rošáda sestavou mu i podle Markových slov přišla k duhu), dále ještě ex-pardubický Martin Sýkora, americké podkošové duo Dior Lowhorn – Corey Hallett a také Chorvat Stipe Modrić. Kromě zmiňovaného Keatona Granta tým táhnou hlavně obrovitý pivot Mike Bernard či historicky nejlepší střelec Adriatické ligy Siniša Štemberger. V týmu také působí děčínským fanouškům dobře známý křídelník Andrej Červenka, který se v létě v Děčíně představil i se slovenskou reprezentancí. 

Levickému týmu máme hodně co vracet, jelikož v prvním měření sil jsme za východními hranicemi naší republiky neuspěli a odvezli si v 7. kole první porážku sezony – 67:87 (Pavel Houška 20, Boyer 12, Alič a Pomikálek po 10 – Grant 20, Henderson 17, Štemberger 15). 

O předsezonních změnách v levickém kádru i průběhu přípravy slovenského celku se dočtete v reportu k prvnímu utkání na adrese http://www.bkdecin.cz/zapasy/detail/17-10-2011-astrum-levice/#z9. Všichni společně věřme, že naši hráči (kteří nastoupí doma nečekaně v modré kombinaci dresů) protáhnout levickou sérii porážek na kulaté číslo 10 a sami naopak prodlouží domácí vítěznou sérii, která je momentálně na cifře 9! 

Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Po vánočních svátcích přivítáme slovenského mistra, který nám v prvním vzájemném utkání uštědřil vůbec první prohru v letošní sezóně. Proto je nasnadě, že máme  velkou motivaci oplatit soupeři prohru. Od tohoto utkání se v táboře soupeře uskutečnilo poměrně dost změn, které by měly vést ke zlepšení výsledků, neboť Levice poslední dobou zůstávaly za očekáváním. Přesto dále zůstávají v mých očích velmi kvalitním týmem, který má mnoho zkušených a talentovaných hráčů, kteří dokážou hrát basketbal nejvyšší úrovně. Určitě bychom rádi potvrdili naše aktuální výsledky a v posledním utkání tohoto kalendářního roku udrželi domácí neporazitelnost.“

Nejlepší střelci Levic v dosavadním průběhu základní části: 
Keaton Grant – 20,7 bodu, 6 doskoků a 5 získaných faulů na utkání 
Dior Lowhorn – 15 bodů a 6 doskoků na zápas (odehrál však zatím jen 2 zápasy) 
Mike Bernard – 12,2 bodu a 5 doskoků na utkání 


Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz