Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Host do domu, hůl do ruky
Velkou chybu udělal před pár dny šestašedesátiletý pán z okolí Rumburku, když k sobě do bytu pozval na návštěvu pětačtyřicetiletého muže. Stalo se tak poté, co společně popili nějaký ten alkohol. Místo družné rozpravy nad sklenkou se ale host na svého hostitele vrhl a pokoušel se mu z těla strhnout bundu, ve které měl peněženku. Napadený se sice bránil, ale útočníkovi se nakonec podařilo předmět svého zájmu z náprsní kapsy vytáhnout. Poškozenému tak způsobil škodu ve výši necelých tří tisíc korun a k tomu nějakou tu oděrku. Netrvalo dlouho a policisté výtečníčka zadrželi. Za odměnu si pak mohl prohlédnout celu. Včera si z úst kriminalistů vyslechl obvinění z loupeže, což znamená hrozbu až desetiletého vězení. Stíhaný je na svobodě.

Drogu vpravoval do žil
Další případ drogové kriminality v Rumburku uzavřeli místní kriminalisté. Včera zahájili trestní stíhání pro trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy proti šestatřicetiletému muži. Ten v uplynulém období aplikoval v desítkách případů dávky pervitinu dvěma osobám. Za to v některých případech požadoval peníze nebo různé věci. Ve finále by mu to ale mohlo vynést až pětiletý pobyt za mřížemi.

Podpis nebyl pravý
Vodního filtru v hodnotě téměř třicet tisíc se zachtělo jednačtyřicetiletému muži z okolí Děčína. Platit se mu ale nechtělo, tak si vzal půjčku na jinou osobu, přičemž padělal její podpis. Peníze mu pak dorazily na účet. Poškozenému dorazily jen informace o této nekalé akci. Úvěr samozřejmě filuta nesplácí. Asi bude ale platit jinak. Možná až dvouletým vězením. Včera ho totiž kriminalisté obvinili z podvodu.

Na návštěvě bez pozvání
Do přízemního bytu v majetku úřadu v Mikulášovicích opakovaně vnikal oknem osmatřicetiletý muž z České Lípy. Takto jej neoprávněně užíval a stačil zde ještě natropit škodu za několik set korun. Nakonec vnikl na obvodní oddělení ve Šluknově. V tomto případě však legálně, dveřmi a za doprovodu policistů. Odtud si odnesl podezření z přečinu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu, nebo k nebytovému prostoru a hrozbu až dvouletého pobytu v místech, kde jsou okna zamřížovaná.

Lapili ho hned
Skvělou práci včera večer odvedli děčínští kriminalisté spolu s policisty z obvodního oddělení. Včera ve večerních hodinách v blízkosti muzea na Teplické ulici přistoupili k osmnáctiletému mladíkovi tři mladíci. Jeden z nich se nato pod pohrůžkou zbití dožadoval peněz. Poškozený v obavách o své zdraví mu vydal částku ve výši sto čtyřicet korun. S těmi pak výtečník zmizel. Místo opustili i dva kamarádi, kteří celou dobu stáli opodál. Ne však na dlouho. Strážci zákona, kteří dorazili, rozjeli pátrací akci a za chvíli všechny našli. Jednadvacetiletého muže, který sebral hotovost, zadrželi. Uloupenou částku stačil mezitím zúročit ve výherním automatu na devět stovek. Nyní čeká v policejní cele, než jej vyšetřovatelé vyslechnou. S největší pravděpodobností bude obviněn z loupeže. V takovém případě se bude potýkat s hrozbou až desetiletého vězení. Zbývající dva, kteří se nejspíše do ničeho nevměšovali, se zhostí role svědků.
Aktualizace: Obviněnní z loupeže padlo dnes odpoledne

Opatrně na internetu
O tom, že ani za anonymitou nicku na internetových aukčních portálech není člověk ukryt před zákonem, se přesvědčil dvaadvacetiletý ne právě čestně obchodující muž. Za mobilní telefon a fotoaparát si od dvou poškozených nechal poslat přes osm tisíc korun. Na zaplacené zboží ale čekali marně. Policistům z obvodního oddělení se podařilo případ objasnit a v těchto dnech padlo ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu podvodu. Nepoctivci tak za jeho finty hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Žena v pánské šatně
Dopadnout se policistům z děčínského obvodu podařilo také dvacetiletou dívku, která nedávno v pánské šatně ve sportovní hale odcizila z kožené bundy peněženku se sedmi sty padesáti korunami, platebními kartami a doklady. Včera si ve zkráceném přípravném řízení vyslechla podezření z krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku. A protože jde již o recidivu, hrozí mladici až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Když zákaz tak zákaz
Po Nádražní ulici v České Kamenici si to s automobilem včera štrádoval čtyřiatřicetiletý muž z okolí. Háček byl v tom, že má platný zákaz řízení motorových vozidel. To jej dovedlo až na místní obvodní oddělení policie, neboť ho ke kontrole zastavila hlídka. Závěr příběhu je tradiční. Vyslechl si podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkrácenku a šel si najít alternativní způsob, jak se dopravit domů. Za zmíněný přečin je možné udělit trest až tříletým pobytem za mřížemi.

Cigarety nedovezl
Téměř sto tisíc cigaret bez platných českých tabákových nálepek se do našich luhů a hájů pokoušel v neděli večer provézt čtyřiačtyřicetiletý cizinec. V obci Mikulášovice ho ale zastavili celníci a bylo zle. Muže zadrželi a předali rumburským kriminalistům. Ti ho následně obvinili z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Za to by mu soudce mohl udělit trest až tříletého pobytu ve vězení. V případě úspěšného rozprodání kuřiva by únik spotřební daně činil zhruba dvě stě tisíc korun.

Neuvěřitelná nezodpovědnost
Rozum zůstává stát nad tím, čeho jsou někteří lidé schopni. Například propít se k hranici tří promile, pak usednout za volant a hurá na silnici. Toť případ třiapadesátiletého muže z Děčína. Když projížděl obcí Velká Bukovina, řízení se mu tak trochu vymklo z rukou a vjel do protisměru, kde právě projíždělo nákladní vozidlo. Jeho řidič duchaplně strhl volant do protisměru ve snaze zabránit kolizi. Náš výtečník ale tolik duchaplný nebyl a vrátil se zpět do svého pruhu. Následoval střet. Ke zranění ani jednoho z účastníků naštěstí nedošlo, vznikla jen škoda ve výši zhruba kolem padesáti tisíc korun. Na řadu přišlo sdělení podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení od policistů z dopravního inspektorátu. Ve hře je hrozba až tříletého odnětí svobody.

Na pár dní musí z bytu
Na deset dní bude muset svůj domov opustit pětatřicetiletý muž z Varnsdorfu. Ženě, se kterou žije ve společné domácnosti, měl totiž v neděli večer s kovovou tyčí v ruce vyhrožovat újmou na zdraví, nadávat a ponižovat ji. Podobného jednání se nedopouštěl poprvé, takže policisté využili institut vykázání a poskytli výtečníčkovi prostor pro zpytování svědomí a přehodnocení svého přístupu. Zároveň jeho nepěkné počínání řeší jako přestupek proti občanskému soužití, za což by mohl zaplatit pokutu ve výši až tří tisíc korun.

Těžil z loupeže
Trestní stíhání pro podílnictví zahájili rumburští kriminalisté proti sedmačtyřicetiletému muži z Varnsdorfu. To proto, že na sebe přihlásil a užíval vozidlo, které bylo nedávno získáno loupeží, kdy pachatel zastavil ve Filipově muže z ciziny, kterého donutil vystoupit a s automobilem odjel. Za to může být potrestán až šestiletým pobytem v nápravném zařízení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín