Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Dlouho se neradoval
Policisté z obvodního oddělení v Děčíně si na své konto připíší další úspěch. V těchto dnech dopadli díky intenzivní práci dvacetiletého mladíka, který zkraje listopadu přímo u vchodu do domu strhl šestadvacetileté ženě z ramene kabelku obsahující doklady, platební kartu a finanční hotovost. Škodu jí tím natropil za necelé tři tisíce korun. Včera si za odměnu vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže na osobě a neoprávněného opatření platebního prostředku. Z to může klidně skončit ve vězení až na dobu dvou let.

Šněroval se třemi promile
Zvláštního způsobu jízdy na bicyklu si v sobotu večer v Rumburku všimli hlídkující policisté. Trajektorie kola spíče než přímku připomínala sinusovku. Takže výtečníčka zastavili ke kontrole. Muž, kolem kterého byl cítit špiritus, sveřepě odmítal prozradit svou totožnost a když ho muži zákona chtěli předvést, jal se aktivně bránit. Nepomohly ani zákonné výzvy, tak nezbývalo, než cyklistu zpacifikovat a dopravit na služebnu. Tam už se zjištěním potřebných údajů nebyl takový problém. Následná dechová zkouška prozradila, že jednadvacetiletý mladík dost slušně pil. Přes tři promile hovoří za vše. Ve správním řízení si za své nezodpovědné chování může vykoledovat pokutu ve výši až dvacet tisíc korun.

Vloupání neprošlo
Obvinění z krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci si koncem tohoto týdne od rumburských kriminalistů vysloužil devětatřicetiletý muž ze šluknovského výběžku. V uplynulém období totiž bez dovolení navštívil ve Velkém Šenově pozemek rekreační chalupy. Zde vypáčil dveře do dřevníku, kde našel sekeru s motykou, které následně použil k vniknutí do garáže. Pak vyrazil ještě jedny dveře a získal volný pohyb po celém objektu. Sebral dva travní zahradní traktůrky, štípačku na dříví, kompresor, elektrické nářadí a další věci. Škodu po sobě zanechal ve výši přesahující stotisícovou hranici. Nakonec se jej policistům podařilo zadržet v České Lípě. Teď mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Krádež na hřbitově
Osmadvacet kamenných kvádrů v hodnotě přes dvacet tisíc korun zmizelo nedávno z pobořené zdi starého hřbitova v Mikulášovicích. Policisté na případu intenzivně pracovali a výsledek se brzy dostavil. Tresní stíhání pro krádež zahájili rumburští kriminalisté proti čtyřem mužům ve věkovém rozpětí dvacet až dvaatřicet let, kteří by měli mít s kameny co do činění. Tři z nich si usnesení již převzali, na jednoho to teprve čeká. Výtečníci spolu sdílí vyhlídku až na dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Obálka s červeným pruhem
DĚČÍN – Ve středu šestnáctého listopadu 2011 obdržel jednadvacetiletý muž z Českolipska obálku s červeným pruhem. V jejích útrobách bylo uloženo sdělení obvinění hned ze tří spáchaných skutků, kterých se měl dopustit na území města Děčína. Nejenže se uchýlil ve všech případech ke krádeži , navíc ještě poškozoval věci jejich majitelům. Do oka mu padla dvě zaparkovaná vozidla, do kterých se vloupal. Z jednoho z nich si navíc odnesl autorádio. Počátkem měsíce letošního září navíc zavítal do děčínské kuželkárny, odkud si s sebou odnesl několik uložených věci v celkové hodnotě bezmála pět seti korun českých. Uhradí mladý vetřelec okradeným lidem jejich sedmi a půl tisícovou škodu ?

Zmizela nafta i nářadí
RUMBURK – V areálu jiříkovské obchodní společnosti z úterý na středu 16.11.2011 odcizil nezvaný host na sedm desítek litrů motorové nafty a několik kusů pracovního nářadí. Majiteli společnosti tak přivodil škodu přesahující sto tisíc korun českých. Rumburská policie již po pachateli pátrá a v případě jeho odhalení si nezbeda vyslechne sdělení obvinění pro trestný čin krádeže, za což mu může být uložen trest odnětím svobody až na pět let.

Zkušenost za jedenáct tisíc
ŠLUKNOV – Zmizela brašnička s osobními věcmi a finanční hotovostí ! Tu si do nákupního vozíku odložil před pár dny odpoledne zákazník šluknovského obchodního domu. Neopatrnost se nevyplácí, a tak se její majitel musel následně potýkat s následky svého opomenutí. Přišel nejen o necelých jedenáct tisíc korun, ale navíc získal několik starostí navíc. Policisté ze Šluknova už po pachateli pátrají a pokud se výtečníčka podaří dostihnout, může za své nekalé činy krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku získat až dvouletý trest odnětím svobody.

PB lahve na útěku
VARNSDORF – V noci ze středy na čtvrtek 17. listopadu 2011 si z uzamčeného boxu v blízkosti obchodu s potravinami v Dolním Podluží odnesl několik propan butanových lahví, čímž poškozenou společnost připravil o sedmnáct tisíc korun českých. Varsndorfské obvodní oddělení již v tuto chvíli zmiňovanou událost prošetřuje z důvodu podezření ze spáchání trestného činu krádeže, za což hrozí až dvouletý trest za mřížemi.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín