Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Lešení a vězení, to se rýmuje
Dva výtečníky, kteří nedávno ve Varnsdorfu v objektu jedné firmy odcizili části lešení a pětadvacet metrů kabelu, přičemž po sobě zanechali škodu ve výši kolem deseti tisíc korun, se podařilo dopadnout policistům z místního obvodního oddělení. Krátce na to si na služebně vyslechli ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu krádeže. Čtyřiadvacetiletému mladíkovi tak hrozí až dvouleté vězení, o dva roky staršímu komplici díky recidivě o rok déle.

Dlouho se neradoval
Proslulý motocykl Babeta zmizel před několika dny z areálu jedné varnsdorfské firmy. Majiteli zůstala škoda ve výši přes čtyři tisíce korun. Lapka však vyhráno neměl. Policisté z místního obvodního oddělení mu příliš dlouhé radosti z nelegálně nabytého dopravního prostředku nedopřáli. Koncem týdne si ho našli a ve zkráceném přípravném řízení vyřešili pro krádež. Vzhledem k tomu, že ne tak dávno byl za obdobný skutek odsouzen, vykoledoval si hrozbu až tříletého pobytu za mřížemi.

Přiznání je polehčující okolnost
Podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody si v pátek vykoledoval dvaatřicetiletý muž z Děčína. Minulý týden se totiž vloupal do zahradní chatky, kde sice nic neodcizil, ale na poničených dveřích způsobil škodu asi za pětistovku. K činu se podezřelý doznal sám, jakož i k tomu, že do stejné chatky nevnikl poprvé. Za uvedené přečiny by mohl skončit v nápravném zařízení až na tři léta.

Konflikt s rodiči
Řešením přestupku proti občanskému soužití a majetku zaměstnal děčínské policisty v pátek večer čtyřiadvacetiletý mladík. Po hádce fyzicky napadl svou matku a posléze počal vyhrožovat smrtí i otci. Pak rozbil televizor. Dorazivší muži zákona ho museli zpacifikovat, protože na výzvu, aby svého jednání zanechal, ne a ne reagovat. Nyní mu ve správním řízení hrozí pokuta ve výši až patnáct tisíc korun.

Hodně filmů za málo peněz
Pro nákup televizoru se rozhodl dvacetiletý mladík z Ústí nad Labem. Zavítal tedy do jednoho Děčínského elektra, kde si vyhlédl vyhovující model za téměř čtyřiadvacet tisíc korun. S prodejcem pak započal uzavírati na přístroj půjčku. Důvod, proč je dnes obviněn z úvěrového podvodu, je ten, že do smlouvy uvedl zaměstnavatele, u kterého ve skutečnosti nepracoval. Stejně tak to bylo s výší platu. Na nesrovnalosti se naštěstí přišlo včas, takže společnosti nevznikla faktická škoda. Jaká škoda vznikne mladému muži, se uvidí. Může to být až dvouletý pobyt v nápravném zařízení. Tam je televize zdarma.

Na chřipku to neměl
Dvaatřicet tisíc tablet léku proti chřipce nalezli zhruba před čtrnácti ve Varnsdorfu dny při kontrole automobilu pracovníci celního úřadu. Medikamenty se díky obsahu látky pseudoefedrin používají na výrobu drogy zvané Pervitin. K jejich převozu zneužil řidiče čtyřiadvacetiletý muž. Vzhledem k množství je velmi nepravděpodobné, že by je hodlal použít na vymýcení infekčního onemocnění ve svém okolí, takže skončil v policejní cele. Včera si vyslechl obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Teď mu hrozí předběžně až desetileté vězení. K přesnému určení zavinění bude potřeba výsledků expertízy. Dnes by měl být dán podnět na návrh na vzetí do vazby.

Rozruch v podniku má dohru
Proti třem výtečníkům, kteří začátkem září způsobili kolem půlnoci rozruch v jednom šluknovském podniku, zahájili v těchto dnech trestní stíhání rumburští kriminalisté. Dva z trojice jsou již obviněni, jeden si usnesení dosud nepřevzal. V restauraci měli tehdy napadnout tři hosty, přičemž jeden z útočníků údajně vyhrožoval nožem. Také se měl pod pohrůžkou fyzické újmy dožadovat výhry z automatu. Dva z nich měli mít navíc i v červnu co do činění s potyčkou s hosty v jiném šluknovském podniku. Ve hře jsou nyní paragrafy výtržnictví a vydírání. Za uvedené trestné činy hrozí mužům dle míry zavinění každého z nich až dvou nebo čtyřletý pobyt za mřížemi.

Opět
S plechovkou tuňáka v kapse prošel pokladnami děčínského marketu včera odpoledne jednačtyřicetiletý muž. Zřejmě mu nevadilo, že díky recidivě riskuje kvůli konzervě za třicet korun až tříletý pobyt v nápravném zařízení. Risk se v zisk neproměnil a vykutálený zákazník byl zadržen. Pak si na obvodním oddělení vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín