Rubriky
Sport Zprávy

Špatná ofenzivní produkce nás v Pardubicích připravila o lepší výsledek…

BK JIP Pardubice vs BK Děčín – 68:57 (6:14, 25:24, 45:40)

Úplný úvod utkání připomínal z obou stran „bodovou dietu“, která měla za následek stav 2:3 v 5. minutě! Od této chvíle se ale začalo výrazněji dařit našemu celku, který se po koši Pavla Houšky na konci 6. minuty dostal do šestibodového vedení – 4:10. Domácím jako by po úterním nečekaném pohárovém vítězství s Roanne úplně vyschl střelecký prach, čehož Děčané využili a díky závěrečnému koši první čtvrtiny z rukou Williamse svůj náskok ještě navýšili – po prvním kvartálu tak platil stav 6:14. 

Kvalitní výkon ze strany družiny Pavla Budínského pokračoval i zkraje druhé čtvrtky, když na konci 14. minuty po koši Boyera se naše vedení vyhouplo na dvoucifernou hodnotu – 11:21. Bohužel, až do konce 19. minuty jsme dokázali přidat pouhopouhé dva body a ještě k tomu se hráči Beksy chytli v ofenzivě, z čehož pramenilo na konci 19. minuty Arnoldovo srovnání průběžného stavu na 23:23. Stejný hráč také v úplném závěru první půle strhnul vedení na stranu JIPky, takže do kabin se o něco veseleji odcházelo domácím, kteří vedli 25:24. 

V duchu konce druhé čtvrtky odstartovali „perníkáři“ i druhou půli a ve 24. minutě vedli zásluhou Tótha již o sedm bodů – 33:26. Naštěstí děčínští hráči nezpanikařili, opět přitvrdili v obraně a odměnou jim za jejich odvahu a nebojácnou hru bylo snížení manka na jediný bod – 38:37 (prosadil se Alič po Sandersově příhře) ve 29. minutě a na nastalé dění na hřišti, tedy rostoucí tlak Děčína, zareagoval okamžitě pardubický lodivod Jan Slowiak oddechovým časem. Ten jako by jeho svěřence zdravě nabudil a ti si během necelých dvou minut dokázali ještě získat pětibodové vedení, takže po třiceti minutách svítilo na světelné tabuli skóre 45:40. 

Hned na začátku závěrečné desetiminutovky vyslali Děčané směřem k domácím varovný signál, že jim nic nedají zadamo a ve 33. minutě srovnával Alič trojkou na 45:45. Ještě na začátku 36. minuty platilo téměř vyrovnané skóre – 52:51, jenže během následných dvou minut si Beksa po sérii 7:0 vypracovala rázem osmibodové vedení! – 59:51. Domácí byli na koni a naopak Děčané ztráceli půdu pod nohama – přesně minutu a půl před závěrečnou sirénou navíc Muirhead trefil dvě šestky, JIPka odskočila na deset bodů – 64:54 a akcie našeho týmu na vítězství byly už opravdu nízké. Úplný závěr utkání už si domácí v klidu ohlídali a připravili tak našemu celku čtvrou porážku probíhající sezony, která má konečnou hodnotu 57:68. 

Základní sestavy:
Pardubice – Tóth, Kotas, Muirhead, Bohačík, Arnold
Děčín – Boyer, Pomikálek, Alič, Williams, P. Houška

Statistické údaje:
Body: 
Hampton 14 (+ 4 získané fauly i míče), Čarnecký 12, Arnold 11 (+ 5 získaných faulů a 13! doskoků -> double-double; validita 21), Muirhead 8 (+ 10 získaných faulů), Tóth 6, Bohačík 5, Kotas a Opoku po 4, Černošek a Pospíšil po 2 – Sanders 14 (+ 4 asistence), Pavel Houška 12 (+ 6 doskoků), Alič 10, Stria 5 (4 získané fauly), Pištěcký 4, Pomikálek 4 (+ 6 doskoků a 5 získaných faulů), Williams 4, Boyer a J. Houška po 2; střelba 3 b.: 15/4 – 16/6; střelba 2 b.: 51/22 – 40/16;TH: 20/12 – 12/7; doskoky: 38:29 (útočné 14:8); chyby: 17:23; absence: nikdo – Míra Soukup. 

Komentáře trenérů po utkání: 
Jan Slowiak (BK Pardubice): 
„My jsme nezačali, jak jsme chtěli, a zase jsme se v úvodu trápili, hlavně střelecky. Děčín měl dostatek času se na nás připravit a také tak učinil. Naše zlepšení se odvíjelo se zlepšenou hrou rozehrávačů. V momentě, kdy začali hrát oni, jsme začali hrát basket a díky tomu, že jsme je ve druhé půli měli v akci, hráli dobře a zapojovali se do hry, jsme vyhráli. Samozřejmě nám velice pomohlo, že jsme Děčín přeskákali.“ 

Pavel Budínský (BK Děčín): „Prohráli jsme doskakování, kde jsme nebyli schopni odstavovat hráče,  kteří nás dostali pod obrovský tlak ve vymezeném prostoru. Od začátku jsme trochu přibržďovali útočné manévry Pardubic, 15 minut to vypadalo dobře, ale v okamžiku, kdy přišla hrubá síla, tak na to buď nemáme, nebo nejsme schopni se s tím poprat. Hráči typu Bohačíka, Arnolda, Muirheada si za svou druhou šancí jdou. My jsme je nedokázali udržet a tím jsme ztráceli útočné doskoky. Do hry jsme se pak vrátili, ale hloupé chyby nás stály vítězství.“ 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz