Rubriky
Zprávy

Nový způsob podání ročního hlášení o odpadech

Magistrát města Děčín, odbor životního prostředí tímto oznamuje všem fyzickým osobám oprávněných k podnikání a právnickým osobám, že pokud vám vznikne ohlašovací povinnost dle zákona č. 185/2001 o odpadech, tzn.:

Původce odpadů (§39 odst. 2): přesáhne-li v produkci či nakládání s odpady zákonem stanovený limit 100 kg nebezpečného nebo 100 t ostatního odpadu za rok 2011, vzniká ohlašovací povinnost a to podáním Ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady dle přílohy 20 vyhlášky 383/2001 Sb. a to do 15. února 2012 za každou samostatnou provozovnu (viz zákon).

Oprávněná osoba (§39 odst. 2, 4, 5): nakládá-li s odpady v roce 2011, vzniká jí ohlašovací povinnost do 15. února 2012 a to podáním Ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady dle přílohy 20 vyhlášky 383/2001 Sb. (provozovatelům zařízení ke sběru a zpracování autovraků dle přílohy 4 vyhlášky 352/2008 Sb., provozovatelům zařízení ke zpracování elektroodpadů dle přílohy 8 vyhlášky 352/2005 Sb.).
jste povinni své roční Hlášení o odpadech podat pouze elektronicky v přenosovém standartu dat o odpadech, prostřednictvím systému ISPOP – Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinnost (dále jen ISPOP), který umožňuje elektronickou výměnu dat mezi ohlašovateli a institucemi veřejné správy. Tento elektronický způsob ohlašování nahrazuje podávání hlášení v listinné podobě na příslušný úřad. Již není možné podávat hlášení v tištěné / listinné podobě, ani zasílat hlášení v elektronické podobě přímo na obecní úřad obce s rozšířenou působností – ORP.
Zřizovatelem systému ISPOP je MŽP a provozovatelem je CENIA, česká informační agentura životního prostředí, www.cenia.cz
Pro ohlašování prostřednictvím ISPOP je dle zákona 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí, povinná registrace subjektu v systému ISPOP. Bez této registrace nelze v roce 2012 splnit ohlašovací povinnost, tj., podat hlášení dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, v platném znění.

Veškeré informace najdete na webových stránkách ISPOP: www.ispop.cz
Návod pro ohlášení na www.ispop.cz :

1. Pro práci v informačním systému ISPOP musí Váš počítač splňovat minimální technické požadavky a musíte mít nainstalovány aplikace ADOBE READER verze 9.4 nebo vyšší.

2. Proveďte registraci organizace. Registrovaný subjekt má k dispozici uživatelský účet, v kterém se zobrazují všechna hlášení zaslaná za organizaci do ISPOP a stav jejich zpracování. Po odeslání registračního formuláře subjektu, včetně relevantních příloh, prokazující oprávněnost osoby žádat o registraci za subjekt do systému, je na kontaktní email, který jste vyplnili v registračním formuláři, odeslána automaticky notifikační zpráva potvrzující zpracování žádosti o registraci. Přihlašovací údaje k uživatelskému účtu jsou uživateli doručeny po kontrole registračního formuláře včetně jeho autorizace operátorem systému, je nutné proto počítat s několikadenní prodlevou. Registrační formulář je nutné autorizovat.

3. Autorizujte registrační formulář využitím jedné ze tří možností:
a. Připojením elektronického podpisu k formuláři registrace (provádí se kliknutím na pole elektronický podpis ve spodní části registračního formuláře). Elektronický podpis musí odpovídat požadavkům zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu. Vlastníkem elektronického podpisu musí být osoba s podpisovým právem za subjekt ohlašovatele.
b. „Odbavením“ listinného potvrzení o registraci. K tomu je nutné použít formulář „Potvrzení údajů odeslaných elektronicky do ISPOP“, který je přílohou emailu, který Vám byl odeslán jako potvrzení žádosti o registraci (v předchozím bodě). Potvrzení vytiskněte, nechte podepsat osobou s podpisovým právem za organizaci a originál v listinné podobě odešlete na adresu provozovatele systému – CENIA – česká informační agentura životního prostředí, Litevská 1174/8, PSČ 100 05, Praha 10, NEJPOZDĚJI DO 5 DNŮ. Pokud je autorizace správně provedena, jsou žadateli doručeny přístupové údaje do uživatelského účtu ISPOP. Povinnost zaslání autorizace do 5 dnů od podání registrace/hlášení vychází ze správního řádu. Pokud bude autorizace zaslána později, posouvá se datum podání registrace/hlášení na datum zaslání autorizace.
c. Použitím datové schránky zřízené pro účely ISPOP. Formuláře zaslané touto datovou schránkou budou považovány za autorizované.

4. Přihlašte se do svého uživatelského účtu („Přihlášení“ ve světle modrém rámečku vpravo nahoře). Na tomto uživatelském účtu pak sledujete jestli bylo Hlášení ověřeno, případně jestli bylo vráceno k doplnění.

5. Stáhněte a vyplňte formuláře, za které jste povinni splnit ohlašovací povinnost. Na www.ispop.cz naleznete dokument: Ohlašování prostřednictvím webových formulářů – agenda odpadů, který obsahuje seznam ohlašovacích povinností, které se plní prostřednictvím ISPOP.
Formuláře zde uvedené nejsou v uživatelských účtech – jedná se o internetové formuláře, které lze vyplnit online, nebo můžete pro vytvoření hlášení použít vlastní software, jehož výstupem je hlášení ve formátu datového standardu MŽP.
Při použití internetových formulářů klikněte na tlačítko „vyplnit nový formulář hlášení“ ve spodní části stránky. Na následující stránce postupujte podle pokynů v textu a vyberte hlášení, které chcete zpracovat.

6. Podejte formulář do ISPOP.

7. Autorizujte formulář Hlášení stejnými postupy jako v bodě 3.

8. Registraci subjektu a podání hlášení v systému ISPOP může za organizaci (zmocnitele) provést externí subjekt (zmocněnec). Podmínkou k možné autorizaci registrace subjektu nebo hlášení je dodání plné moci splňující požadavky § 33 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu, administrátorovi systému, tj. Cenia.
Vzhledem k přijetí novely zákona č. 25/2008 Sb. je nutné toto zmocnění prokázat prostřednictvím plné moci v elektronické podobě, kterou lze vyhotovit konverzí plné moci v listinné podobě. Konvertovanou plnou moc zmocněnec (subjekt, který je zmocněn provádět úkony určené v plné moci za danou organizaci), přiloží prostřednictvím svého účtu zmocněnce do aplikace ISPOP.
Konverzi lze provést prostřednictvím CzechPOINTU. Tuto službu nabízí například pobočky České pošty, městské úřady, informační kanceláře.
Pro vytvoření konvertované plné moci doporučujeme použít vzory plných mocí, které jsou dostupné na www.ispop.cz