Rubriky
Zprávy

Město zvažuje varianty regulace hazardu, chce znát i názor občanů

Několik variant regulace hazardu na území statutárního města Děčín umožňuje současná legislativa a to od úplného zákazu až po naprostou deregulaci. Město již na vyhlášce, která bude hazard regulovat, pracuje. V této souvislosti chce město znát i názor občanů, kterým se bude při rozhodování řídit.

„Názor občanů chceme zjistit formou ankety zveřejněné na webových stránkách města. S určitým časovým odstupem anketu vyhodnotíme a od jejího výsledku se další jednání o regulaci hazardu budou odvíjet,“ uvedl děčínský primátor František Pelant. Na území města se v současné době nachází sedmdesát čtyři heren nebo restauračních zařízení, v nichž jsou umístěny výherních hrací přístroje nebo videoterminálů, jejichž regulace byla ještě donedávna předmětem sporu několika českých měst s Ministerstvem vnitra ČR. Do věci vnesl jasno Ústavní soud České republiky, který potvrdil, že města mohou regulovat i provoz videoterminálů.

Podle primátora přichází v úvahu několik variant regulace. Její nejpřísnější regulace znamená praktický zákaz hazardu na území celého města. V úvahu ale přicházejí i další možnosti. „Může se jednat o zakonzervování současného stavu a nepovolování dalších heren, může se jednat o vymezení území, kde bude provoz hazardu zcela zakázán, zákaz hazardu v centru města nebo v okrajových sídlištích. Jistou možností je i vyčlenit jedno místo, kde bude hazard povolen,“ vysvětlil primátor.

Připomněl, že při rozhodování o regulaci hazardu je potřeba přihlédnout i k tomu, že město v současné době z poplatků z provozu hracích přístrojů získává do rozpočtu více než desetimilionovou částku ročně. „Peníze byly využívány např. na opravy a výstavbu dětských hřišť a o tyto peníze by město v případě přísné regulace samozřejmě přišlo. Na druhou stranu je potřeba zvážit, zda získané finance vyvažují jednoznačně negativní dopady hazardu. I proto chceme znát názor obyvatel města na toto téma,“ dodal primátor.

Vyjádřete svůj názor na stránkách www.mmdecin.cz