Rubriky
Sport Zprávy

BK Prostějov vs BK Děčín

Již dva dny po úspěšném vystoupení na půdě bratislavského Interu se náš celek při svém druhém letošním venkovním „tripu“ představí na Hané, kde se utká v jednom z největších taháků kola s prostějovskými Orly. 

Prostějovský klub prošel před letošní sezonou mnoha změnami, které se netýkaly jen složení hráčského kádru, ale rošáda se děla také na trenérském postu. Úspěšného kouče Petera Bálinta, který je i asistentem Františka Róna u slovenské reprezentace, nahradil společně s jeho asistentem Tomášem Holešovským „ex-novojičínský“ Zbyněk Choleva, který si ze zkrachovalého klubu vzal k sobě jako asistenta ještě loni aktivně hrajícího křídelníka Davida Hájka. 

Z kádru loňského vicemistra zmizely všechny opory, které klub táhly: mezi největší ztráty tedy lze počítat „mistra asistencí“ Eugena Lawrence, hbité křídlo s přesnou muškou Benase Veikalase, starého lišáka z perimetru Andriuse Šležase či exceletního a komplexního pivota Kylea Landryho, který loni dlouho bojoval o trofej MVP, kterou mu nakonec vyfoukl náš „Houšman“! 
Mezi novými akvizicemi jsou českým divákům dobře známí Pandula, Venta a Pelikán, z americké univerzity se do vlasti vrátil reprezentační pivot Kamil Švrdlík; mezi největší ofenzivní esa Cholevova výběru by však měli patřit hlavně zahraniční borci: křídlo Jamar Smith, rozehrávač Arvydas Eitutavičius a další podkošový hráč Travis Peterson. 

Prostějov i přes řadu změn vstoupil do nové sezony MNBL úspěšně a zatím se drží na třetím místě těsně v závěsu za druhým Děčínem se stejnou bilancí 8-2, ale o něco horším skóre. Nepříjemnou kaňkou však bylo hned zpočátku sezony marné snažení o Eurocup, když nejprve uhráli Orli v Bulharsku solidní výsledek do odvety (prohra 65:70), ale v té vyhořeli hlavně v proklaté třetí čtvrtině, celkově prohráli 77:87 a do prestižní evropské soutěže tak nepostoupili a musí se spokojit „pouze“ s pohárem EuroChallenge. 

Něco málo z historie prostějovského klubu: 
Hanácký klub postoupil do nejvyšší soutěže v roce 2004 a již brzy od svého vstupu mezi elitu se začal drát na výsluní, kam patří dodnes. Během necelých sedmi let obsadil Prostějov třikrát druhé a třikrát třetí místo v lize, čtyřikrát druhé a dvakrát třetí v Českém poháru a úspěchů dosáhl také na mezinárodní scéně, když v sezoně 2006/2007 se probojoval do čtvrtfinále FIBA Eurocupu Challenge. Loni obsadili Orli v lize druhé místo (porážka ve finále 2-4 na zápasy s Nymburkem) a v poháru obsadili „až“ čtvrté místo, když v boji o bronz vyhořeli právě na děčínských hráčích! 

Posily Orlů: Matej Venta (Hopsi Polzela), Travis Peterson (Lukoil Sofia), Jamar Smith (Maine Red Claws – D-league), Arvydas Eitutavičius (Iraklis Soluň), Kamil Švrdlík (Fairleight Dickison – NCAA), Rostislav Pelikán a Dušan Pandula (oba Nový Jičín) 
Odchody z Prostějova: 
Kyle Landry (Triumph Moskva), Andrius Šležas (konec profesionální kariéry), Eugene Lawrence (ČEZ Basketball Nymburk), Benas Veikalas (Basket Bonn), Jakub Krakovič (hostování v BK Chomutov), Petr Dokoupil (hostování v BK Opava s možností případného návratu během sezony), David Marek a Radoslaw Hyzy (neví se, kam vedly jejich další basketbalové kroky). 

Vzájemné spojitosti mezi Prostějovem a Děčínem: 
Žádné vzájemné spojitosti nejsou mezi oběma kluby v hráčském kádru, trenérském postu či manažerském místě… 

Loňské vzájemné zápasy: 
Základní část:
 
Děčín – Prostějov 71:77 (Alič 17, Hatcher 15 – Šležas 17, Lawrence 13) 
Prostějov – Děčín 90:88 (Landry a Prášil po 16 – P. Houška 19, Soukup 16) 

Nadstavbová část: 
Děčín – Prostějov 60:82 (P. Houška 11, Hatcher 9 – Landry 17, Nicholson 15) 
Prostějov – Děčín 77:72 (Lawrence a Šležas po 16 – Alič 20, P. Houška 19) 

Český pohár – zápas o třetí místo: 
Děčín – Prostějov 82:69 (P. Houška 29, Hatcher 19 – Lawrence 19, Veikalas a Landry po 10) 

Tahouni Orlů v dosavadním průběhu soutěže: 
Cadri – Nicholson – 15,1 b. a 9 doskoků na utkání 
Jamar Smith – 13,8 bodu na zápas 
Travis Peterson – 13,3 bodu a 6 doskoků na utkání 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz