Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Silnice
Sdělením podezření z výtržnictví a poškození cizí věci ve zkráceném přípravném řízení zakončili včera policisté z obvodního oddělení v Děčíně případ šestadvacetiletého muže, který nedávno posilněn alkoholem vstoupil do vozovky před protijedoucí vozidlo a přes otevřené okénko fyzicky napadl řidiče. Přitom poničil závětrnou lištu, blatník a přední dveře, které vyvrátil, čímž způsobil škodu kolem dvaceti tisíc korun. Konflikt pak pokračoval rvačkou na vozovce, než dorazili strážci zákona. Ti museli útočníka zpacifikovat, protože jeho agresivní chování ani v jejich přítomnosti nepolevovalo. Jednomu z nich dokonce způsobil drobné poranění. Nyní nad jeho horkou hlavou visí hrozba až dvouletého pobytu ve vězení.

Suterén
Ne každý, kdo byl souzen za přestoupení zákona, se poučí a pověsí trestnou činnost na hřebík. Například třiadvacetiletý mladík z Benešova Nad Ploučnicí. Ten se nedávno vypravil do suterénu jednoho domu v ulici Pod Táborským Vrchem. Dovnitř vnikl neuzamčenými dveřmi, a když vycházel, třímal v ruce odcizenou motorovou pilu v hodnotě přibližně pět tisíc korun. Místní policisté nenechavce po několika dnech vypátrali a jeho nevítanou návštěvu mu osladili sdělením podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody ve zkráceném přípravném řízení. Za to mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Zahrada
Z volně přístupného pozemku za domem v ulici Novina v Benešově nad Ploučnicí zmizelo nedávno několik kilogramů měděné pásoviny v hodnotě necelé tisícovky. Týž den skončil barevný kov ve sběrně. Policisté z obvodního oddělení případ v těchto dnech dotáhli do konce a polapili třiadvacetiletého muže, který by měl mít tuto akci na svědomí. Ve středu si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže. Vzhledem k recidivě mu hrozí trest odnětím svobody v trvání až tří let.

Sklep
Dvojku výtečníků, kteří nedávno řádili ve sklepích jednoho varnsdorfského paneláku, kde po vylomení dveří od kóje odcizili dva bicykly, dopadli policisté z místního obvodního oddělení. Ve zkrácenku si za své počínání vyslechli podezření z krádeže vloupáním. Oba byli v posledních třech letech za obdobnou činnost trestáni, díky čemuž jim teď hrozí až tříletý pobyt za mřížemi

Železnice
Hrozbě až tříletého vězení stojí tváří v tvář dvaadvacetiletý mladík z Jílového u Děčína. Nedávno se měl totiž vloupat do obytného železničního vozu odstaveného v depu poblíž hlavního nádraží. Tam sebral z kasičky devět stovek. Přičteme-li poškození skleněné výplně okna, dostaneme se na částku větší, než pět tisíc korun. Případ zakončili policisté z železničního oddělení, kteří muže našli a ve zkráceném přípravném řízení mu včera sdělili podezření z krádeže vloupáním.

Bunda
Své bundy si o víkendu vyměnili dva muži z Děčína. Jeden ale zapomněl v kapse dvě stovky a druhý to považoval za příležitost si trochu přilepšit, tak si obnos ponechal. Policisté z obvodního oddělení to kvalifikovali jako krádež a včerejšího dne sdělili muži podezření ve zkráceném přípravném řízení.

Automobil
Ve zloději oblíbené oblasti v okolí Maxiček doplatil řidič vozidla na to, že na zadním sedadle ponechal kožené desky. Ty přilákali neznámého lapku, který rozbil okénko a zmocnil se jich. Získal tím pouze kalkulačku, flash disk a pro něj zcela zbytečné tiskopisy. Zato škoda na automobilu se pohybuje kolem tří tisíc korun.

Drogy nalezeny
Tento týden došlo v Rumburku ke dvěma domovním prohlídkám, jejichž společným jmenovatelem byly drogy. První se odehrála v pondělí, druhá dnes v dopoledních hodinách. Obou se zúčastnili místní kriminalisté společně s krajským psovodem a kolegy z obvodního oddělení. V prvním případě se na akci podíleli i lidé z Národní protidrogové centrály a v druhém pro změnu místo nich policisté z hlídkové služby Varnsdorf. Při pondělní prohlídce našli muži zákona s největší pravděpodobností pervitin, dnes kromě drogy samotné i nástroje pro výrobu, obaly od léků a malou indolovou pěstírnu i šušírnu konopí. Množství drog bylo předběžně stanoveno jako menší, ale přesné informace poskytne až odborná expertíza, ke které byly předměty a látky zaslány. Stejně tak bude tato expertíza důležitá pro přesnou právní kvalifikaci skutku. Prozatím bylo v souvislosti s oběma kauzami celkem deset osob předvedeno k podání vysvětlení a jedna byla zadržena pro podezření z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku

Odstěhoval hliník
Do areálu bývalé firmy v Děčíně pod rouškou noci vnikl před několika dny pětadvacetiletý mladík. Kvůli přístupu vyvrátil kus dřevěného oplocení. Vevnitř odcizil několik hliníkových spojek k lešení v hodnotě přes osm tisíc korun. Jenže policisté z obvodního oddělení si na nenechavce došlápli a včera mu ve zkráceném přípravném řízení nadělili podezření z krádeže vloupáním. Hrozí mu vzhledem k recidivě až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Pozor na stopaře
Další úspěch si na konto připíší kriminalisté z Rumburku. Včera zadrželi jednatřicetiletého muže, který na konci minulého měsíce provedl sedmdesátiletému pánovi ze zahraničí velmi ošklivou věc. Na silnici měl stopnout jeho automobil s tím, že potřebuje svézt, následně ho násilím donutit aby vystoupil a s vozidlem pak ujet. Zadržený je v současné době obviněný z loupeže a policisté na něj podali podnět k návrhu na vzetí do vazby. Hrozí mu až desetileté vězení

Bez řidičáku
Řidičský průkaz nepředložil hlídce děčínských policistů při včerejší kontrole dvaatřicetiletý muž. Ani nemohl, protože již přes dva roky má platnou jeho blokaci. Asi mu nevadilo, že tím riskuje až tříletý pobyt za mřížemi, což je trest za maření výkonu úředního rozhodnutí. Podezření z tohoto přečinu má sděleno ve zkráceném přípravném řízení.

Znemožnil volat v krizi
Telefonní automat odcizil přímo z budky v Rumburku minulý měsíc šestadvacetiletý výtečník. Odřezal kotvící šrouby, přístroj vytrhl a odnesl na zahradu. Tam za ním přijela hlídka policistů, takže nechal kořist kořistí a vzal do zaječích. Strážci zákona zajistili jak automat, tak později i mladíka. Kriminalisté jej včera obvinili z krádeže a především z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Za to může jít do vězení až na šest let.

Naftový král dokraloval
Hlídka policistů z železničního oddělení včera dopadla čtyřiatřicetiletého muže, který se pokoušel odcizit naftu ze zaparkovaných kamionů v blízkosti východního nádraží v Děčíně. A to při marné snaze z místa ujet. V jeho automobilu pak strážci zákona nalezli plechové kanystry, hadici a další nezbytné nástroje pro specifický způsob získávání pohonných hmot. Následně vyšlo najevo, že má prsty v dalších asi čtyřech případech, kdy pustil žilou krom nákladních vozidel také lokomotivě. Celková škoda se pohybuje kolem pětadvaceti tisíc korun. Od kriminalistů byl za svou píli včera odměněn obviněním z krádeže vloupáním. Teď mu hrozí, že se po dobu až dvou let bude na svět dívat srze zamřížované okno.

 
 
Peněženka na stůl nepatří 
O tom, že nechat volně ležet peněženku na stole není úplně nejlepší nápad, se nedávno v děčínské restauraci přesvědčila jedna návštěvnice. Zmizela spolu se čtrnácti stovkami a platební kartou. Policisté z obvodního oddělení nezaháleli a v těchto dnech se jim podařilo ustanovit sedmačtyřicetiletou ženu, která by měla mít portmonku na svědomí. Včera jí ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření pro přečin krádeže a neoprávněné opatření platební karty. Ve hře je až dvouleté odnětí svobody.
 
 
Lékaři zkomplikoval život 
Neuzavřených dveří budovy poblíž Rumburku, kde probíhaly zednické práce, využil v uplynulém období šestatřicetiletý nenechavec a vnikl do ordinace lékaře, odkud odcizil notebook za více než deset tisíc korun, navíc s důležitými pracovními údaji. To, že byl v posledních třech letech za obdobnou činnost trestán, jej evidentně k ukončení protiprávního jednání nemotivovalo. Kriminalisté ho polapili a už má na krku obvinění z krádeže. To mu může vynést další pobyt v nápravném zařízení. Tentokrát až na tři roky.
 
 
Asi chce do vězení 
Podmínku v pobyt ve vězení si chce zřejmě proměnit čtyřicetiletý muž z Jílového u Děčína. Jinak by v jednom ze supermarketů zdarma nesvačil pečivo a nepronesl krabici vína pokladnami bez zaplacení. To mohlo těžko dopadnout jinak, než sdělením podezření z krádeže na obvodním oddělení policie. Vznikla mu tak šance až na tříleté ubytování v speciálním penzionu s ostrahou.
 
 
 
por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín