Rubriky
Sport Zprávy

Senzace je na světě! Děčín sfouknul bezzubý Nymburk o 27 bodů!!!

BK Děčín vs ČEZ Basketball Nymburk75:48 (22:12 38:20 56:32)
Domácí celek vstoupil do zápasu bez jakékoli bázně a přehnaného respektu ke svému evropskými soutěžemi a poháry ošlehanému soupeři a hned od prvních minut rozjel kolotoč nádherných akcí, během kterých se nejvíce prosazovali Pavel Houška se Striou, a když je v 5. minutě podpořil samostatnou úspěšnou akcí jeden na jednoho přes Křemena Tomáš Pomikálek, vybral si za stavu 11:3 rozzlobený hostující lodivod první time-out v utkání. Ani ten však hostující hráče evidentně nenabudil, naopak Děčané pokračovali ve skvělém výkonu a brzy si vypracovali až dvanáctibodové vedení (v 7. minutě po trojce P. Houšky platil stav 18:6). Nymburku se v úplném závěru první čtvrtky podařilo díky koši Sokolovského snížit, přesto domácí borce mohl po deseti minutách hřát příznivý stav 24:14. 

Začátek druhé čtvrtiny okořenily dvě trojky Aliče a Strii mezi 12. a 13. minutou, po kterých se děčínské vedení vyhouplo na čtrnáct bodů – 30:16. Velmi pikantní byl pod košem byl souboj dvou reprezentantů: na domácí straně Pavla Houšky, na té hostující zase Petra Bendy, kteří si nedarovali ani centimetr volného místa a při jejich soubojích pod oběma koši „létaly jiskry“. Právě nymburský tahoun v polovině 16. minuty snižoval dvojtaktem na 32:22, ale to ještě netušil, že vstřelil poslední body svého celku do konce první půle. V závěru úvodní dvacetiminutovky se děčínští hráči díky nymburské střelecké impotenci a zároveň své kvalitní produktivitě dostali do výraznějšího trháku – nejvíce k němu opět přispěly body Pavla Houšky, ke kterému se přidal i další podkošový hráč Robert Landa. Právě druhý jmenovaný svými čtyřmi body v řadě uzavíral účet první půle, který zněl: 40:22 pro Děčín. 

Po poločasové pauze, během které proběhly na obou stranách jistě velmi rozdílné debaty, ale i nadále pokračovala děčínská „krasojízda“. Kromě P. Houšky a Strii se začali prosazovat i další hráči jako například Alič, jehož trojka ze 26. minuty zvyšovala vedení domácích na čtyřiadvacet bodů – 50:26. Děčané si svého soka udržovali na odstup i v dalších minutách – dva trestné hody P. Houšky ve 28. upravovali na 55:30; ač tuto čtvrtinu uzavíral koš mladého nymburského rozehrávače Vyorala, děčínské vedení 60:34 dávalo většině diváků v ČEZ Sportcentru již více než reálnou naději, že téměř po třech letech uvidí v děčínské hale opět nymburský kolos na kolenou (kdekdo si v této souvislosti jistě vzpomněl na utkání ze 30. prosince 2008, které naši hráči vyhráli 86:78)… 

Elán děčínských borců byl ale s přibývajícím časem paradoxně ještě větší, jejich chuť dorazit věhlasného soupeře z každého na hřišti i na lavičce přímo čišela. Odměnou borcům v dresech sněhové barvy bylo ve 33. minutě zvýšení náskoku na více než třicet! bodů zásluhou trojky a nájezdu Sanderse (68:36), na což necelých sedm minut před koncem opět zareagoval Ronen Ginzburg time-outem – v duchu už ale i on moc dobře věděl, že dnes si ze severu Čech jeho celek dva body neodveze…Skvělí děčínští diváci si závěrečné minuty zápasu opravdu užívali, čtyři minuty před koncem se na hřišti dostal i benjamínek Jan Jiříček, vzápětí jeho kolega Adam Žampach a i oni si společně se svými spoluhráči mohli užívat závěrečné „Standing Ovation“, které si za svůj fenomenální výkon všichni hráči zaslouží. Hráči Děčína si tak i ve třetím soutěžním zápase nové sezony připsali vítězství, když celek ČEZ Basketball Nymburk skolili…ještě jednou o kolik? Ano – o sedmadvacet bodů! Všem fanouškům patří velké poděkování za jejich skvělou podporu při celém utkání – WIN TOGETHER!!! 

Statistiky utkání:
Body: P. Houška 18, Alič 13, Landa 12, Stria 10, J. Houška 6, Sanders a Pomikálek po 5, Boyer a Pištěcký po 3 – Benda 11, Sokolovský 10, Křemen a Wilson po 8, Vyoral 4, Palyza, Simmons a Kříž po 2, Lawrence 1; střelba 3 b.: 23/9 – 14/0 (perličkou je, že i tým nabitý takovými ofenzivními esy jako Nymburk nevstřelil za celý zápas ani jednu trojku!); střelba 2 b.: 36/20 – 42/17; TH: 13/8 – 25/14; doskoky: 32:37 (útočné 5:10); chyby: 23:19; počet diváků: 900;nejlepší hráč utkání: Pavel Houška (Děčín). 

Absence – Děčín: Miroslav Soukup (jaterní problémy), Jan Bejček a Jan Smeták (nevešli se na soupisku)            
           Nymburk: Pavel Slezák (stále se neví, jestli bude v Nymburce působit), Pavel Pumprla (koňar), Andrew Naymick (jeho ruku „zdobila“ sádra)   

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Stria, Alič, J. Houška, P. Houška                           
                        Nymburk – Lawrence, Křemen, Simmons, Nečas, Benda 

Komentáře trenérů po utkání:
Ronen Ginzburg (ČEZ Nymburk): „Především gratuluji k vítězství Děčínu a trenérovi. Dnes si zasloužili vyhrát, od první minuty hráli na výhru a hráli dobře, my nebyli v zápasu hned od první minuty. Nemám k tomu víc co říct, Děčín si zasloužil vyhrát.“

Pavel Budínský (BK Děčín): „Děkuji za gratulaci. Chtěl bych poděkovat svým hráčům a taky divákům za vynikající atmosféru. Nymburk, ať je čerstvý nebo unavený, tak je vždycky velkou výzvou. Dneska na nás bylo vidět, že jdeme hned od začátku za vítězstvím. Určitě nám pomohly loňské zápasy, kdy jsme je měli dobře rozehrané na domácí palubovce, ale nedotáhli jsme je do vítězného konce. Ten průběh byl opravdu deja vu. Hodně si proto vážím dnešního druhého poločasu, který jsme zvládli tak, abychom si vybudovaný náskok udrželi. Je třeba říct, že na Nymburku bylo vidět, že nebyl ve své kůži, nebyl dostatečně produktivní. Kombinace našeho dobrého výkonu, naší solidní obrany a nemohoucnosti soupeře dát některé střely, nás stále víc dostávala do euforie, a tak jsme i díky divákům mohli zápas dovést do konce poměrně přesvědčivým vítězstvím… Ještě bych chtěl touto cestou pogratulovat za výkony v kvalifikaci v Belgii o víkendu, kde výborně reprezentoval na klubové úrovni český basketbal a byl velmi blízko Eurolize.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
foto: Roman Valenta