Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští ovládli i letošní druhé severočeské derby a nadále drží domácí neporazitelnost!

Naši hráči vstupovali do utkání proti nováčkovi MNBL v roli jasného favorita. Derby mělo třaskavý náboj již od začátku a další impulz k vyhecovanosti zápasu dali i samotní diváci, kterých si do ČEZ Sportcentra našla cestu více než tisícovka diváků (nutno podotknout, že mezi příznivci byla i řada těch ze soupeřova tábora); těm domácím bylo nakonec odměnou za jejich skvělou podporu vysoké třicetibodové vítězství Sanderse a spol. Utkání se od samého začátku vyvíjelo podle předpokládaného scénáře, a i když hosté hlavně v druhé polovině první desetiminutovky kousali, v dalším průběhu zápasu už tahali jasně za delší konec provazu svěřenci Pavla Budínského, kteří postupně svůj náskok navyšovali a nakonec potěšili své fanoušky třicetibodovou výhrou – a to ještě ani stovka nebyla tak daleko! 
Děčínští basketbalisté vládli hlavně na doskoku (43:26!) a také ve střelbě za dva body je mezi oběma týmy propastný rozdíl (30:17). Ústečané sice vstřelili o jednu trojku více, ale to borce v bílých dresech v celkovém kontextu vůbec nemusí mrzet… 
Hostující kouč nemohl v utkání počítat se službami kapitána Vládi Hejla a zatím jen v civilu na střídačce sledovala utkání také nová posila Joshua Dollard, který by podle slov Romana Bednáře mohl být připraven již ve středu proti Opavě. V děčínském dresu se po svalovém zranění poprvé objevil také zkušený Ell Sanders, který se při svém návratu dočkal vekého aplausa publika. 

Základní sestavy: Děčín – Boyer, Stria, Alič, Landa, P. Houška                                 
                                Ústí – McFadden, Bažant, Longmire, Tyrna, Hrubý 

Průběh zápasu: 
Jak jsem již naznačil výše, domácí borci předvedli opravdu raketový nástup do zápasu, sázeli koš za košem, Ústí zmatkovalo v obraně a v polovině 4. minuty po Landově koši s faulem na 13:4 si za obrovské radostné bouře v hale vzal raději hostující lodivod velmi brzký oddechový čas. Ještě zkraje 6. minuty vedl Děčín 15:9, ale během necelých dvou minut hosté třemi trojkami v řadě (jedna Holanda, dvě McFadden) otočili na 15:18 a rázem hala na chvíli úplně oněměla. Naštěstí se Děčané v závěru úvodního dějství vrátili alespoň částečně ke své hře zkraje utkání a dokázali srovnat skóre, takže po deseti minutách platil stav 22:22. 

Druhou čtvrtinu odstartovaly dvě trojky v řadě z rukou Pomikálka a Aliče – 28:22, ale v dalších čtyřech minutách hosté nápor otupili a v minutě 15. snižoval Bažant na 31:28. Tento okamžik byl posledním radostným pro ústeckou SLUNETU na dlouhou dobu – děčínský tajfun během následující tříminutovky smetl vše, co mu stálo v cestě a díky sérii 13:0 korunované v 18. minutě „Koubovým“ košem z pole se vedení domácích rázem vyšvihlo na šestnáct bodů – 44:28. Ve zbytku první půle sice tento tajfun ztratil trochu na síle a dovolil hostům šesti body manko snížit, přesto si „Válec“ odnášel do kabin dvouciferné vedení 44:34. 

Poločasová pauza byla pro Děčany evidentně jako balzám na duši, jelikož hned zkraje druhé půle na ústecké Pandy vlétli a brzy si vytvořili zřejmě rozhodující náskok – ve 23. minutě se po nájezdu smečí prosadil Alič – 53:39, aby již o tři minuty později, resp. na začátku 26. minuty, se opět zhruba z čáry tresného hodu prosadil děčínský kapitán Jakub Houška a náskok našeho celku se rázem přehoupl přes dvacetibodovou hranici! – 60:39. Kromě toho dostali hosté ještě další ránu, a to když se jim o minutu později vyfauloval důležitý podkošový hráč, Jaroslav Tyrna. Závěr třetí desetiminutovky ozdobilo hlavně pět bodů v řadě z rukou Pavla Houšky a jeden z trestného hodu Strii a po jejich bodových příspěvcích svítilo na tabuli před závěrečnou čtvrtkou skóre 70:47. 

Brzy po začátku poslední čtvrtiny narostlo děčínské vedení na třicet bodů!, konkrétně v polovině 33. minuty zásluhou Aličova koše s faulem – 80:50 a všem přítomným divákům v hale bylo jasné, že domácí už vítězství nepustí. Děčané se i nadále basketbalem bavili a nedovolil soupeři jakkoli snížit, což dokazuje stav 89:59 z 37. minuty, kdy se po krásné přihrávce od Pavla Houšky prosadil zpod koše Pištěcký. Během posledních minut se na palubovku dostala i trojice mladíků Mařík, Jiříček, Žampach, kteří si tedy přímo na hřišti užili závěrečný aplaus, který si celý tým zasloužil za výtečný výkon a konečné vítězství 95:65!

Statistické údaje:
Body:
 P. Houška 22 (+ 9 doskoků), Alič 19 (+ 7 asistencí a 6 získ. faulů), Stria 13 (+ 4 zisky), Pomikálek 12 (+ 6 doskoků), J. Houška 8 (+ 7 doskoků), Landa 8, Boyer 5 (+ 8 asistencí!, 6 doskoků a 4 zisky), Žampach 4, Mařík a Pištěcký po 2 – Longmire 27 (+ 7 doskoků), McFadden 16, Holanda 8 (+ 4 asistence), Tyrna 5, Bažant 4, Fohler 2, Hrubý 2 (+ 6 doskoků), Freiesleben 1; střelba 3 b.: 20/7 – 20/8; střelba 2 b.: 48/30 – 42/17; TH: 17/14 – 12/7; doskoky: 43:26 (útočné 10:3); chyby: 17:17; počet diváků: 1 050; nejlepší hráč utkání: Admir Alič (Děčín).

Ladislav Faltin
Foto: Roman Valenta