Rubriky
Sport Zprávy

Děčín se i nadále veze na vítězné vlně! Vyplenil i opavskou tvrz

BK Breda & Weinstein Opava vs BK Děčín62:75 (15:24 30:40 43:55)
Hráči Opavy vstupovali do utkání s velkou motivací, jelikož v zápases s Děčínem si mohli připsat první vítězství nové sezony a zároveň porazit dosud stoprocentně úspěšnou družinu Pavla Budínského. Pomoci k tomu měla Slezanům i nová akvizice, chorvatský pivot Martin Kolovrat, který za 17 minut strávených na palubovce nastřílel 10 bodů, připsal si jeden doskok a čtyři osobní chyby.

Průběh zápasu:

V úvodu zápasu ale podle očekávání vzali otěže zápasu do svých rukou naši basketbalisté, kteří nejprve po dvou minutách vedli 4:0, aby již na začátku 4. minuty zvyšoval Landa svým košem na 11:2. Opavané ani nadále nevěděli, kde jim hlava stojí a počáteční ofenzivní uragán děčínských borců korunoval na konci 8. minuty košem kapitán Jakub Houška – 24:8 pro Děčín. Právě body z rukou hráče s číslem patnáct na zádech byly zároveň posledními našeho celku do konce první desetiminutovky, v jejímž závěru se domácím po sérii 7:0 podařilo snížit na rozdíl devíti bodů – 15:24 z pohledu Bredy.

Opavané vycítili na konci první čtvrtiny šanci a hned zkraje té druhé se ve 13. minutě zásluhou Klečkova koše přiblížili na pětibodový rozdíl – 20:25. Kdo byl ale čekal, že se svěřencům Pavla Budínského rozklepou kolena a tlaku Opavy podlehnou, byl na velkém omylu! – naši hráči opět začali hrát svou klasickou hru a domácím nedovolili se ještě více přiblížit či dokonce skóre otočit. Na konci 16. minuty se z perimetru prosadil John Boyer – 24:32 a do konce první půle se děčínský náskok vyhoupl opět na dvoucifernou hodnotu, když do kabin se odcházelo za stavu 40:30 pro Děčany.

Patnáctiminutová pauza přišla našim hráčů k duhu, jelikož hned po přestávce svého soupeře opět přitlačili a pokračující zlepšená hra našeho týmu se projevila i na průběžném skóre – ve 23. minutě po dvou trestných hodech Strii jsme sice stále vedli „jen“ o jedenáct – 33:44, aby ale ve 27. minutě rázem po koši Jakuba Houšky vyšplhalo vedení na osmnáct! bodů – 35:53. Šiřina a spol. ale v sobotním zápase byli experty na závěry čtvrtin,jelikož i na konci třetí čtvtky se jim podařilo z děčínského náskoku šest bodíků ukrojit a do závěrečného dějství se tak šlo za stavu 43:55 z pohledu domácích a stav zářící na světelné tabuli sliboval ještě velmi interesantní podívanou!

Jak ale byli domácí výborní v závěrech čtvrtin, tak jejich začátky se jim nepodařilo zachytnout a to se jim nakonec stalo osudným i v celkovém výsledku – právě raketový nástup do závěrečné čtvrtiny posunul naše hráče blíže k vítězství… Běžela 34. minuta, na perimetr přiletěla přihrávka na Pomikálka, ten se nemýlil a po zvýšení náskoku na 49:67 si záhy vzal opavský kormidelník David Klapetek oddechový čas. Ani ten ale jeho svěřence neprobral z letargie a když se v polovině 38. minuty trefil dobře hrající Luboš Stria na 55:71, bylo již všem přítomným v hale jasné, že ani opavský pokus č. 5 v sezoně 2011/2012 nebude vítězný. Za to v našem táboře může i nadále panovat veselí a dobrá nálada – pátou děčínskou výhru v řadě korunoval tři vteřiny před závěrečnou sirénou posledním košem na 75:62 Tonda Pištěcký. Již v pondělí bude mít náš celek možnost vítěznou šňůru prodloužit, ale nečeká ho vůbec jednoduchá mise – zajíždí totiž na horkou palubovku loňského mistra slovenské ligy z Levic v čele s českým koučem Františkem Rónem!

Základní sestavy: Opava – Šiřina, Dokoupil, Vaňák, Blažek, Brliť
Děčín –
Boyer, Stria, Pomikálek, Landa, P. Houška

Statistické údaje:
Body:
Klečka 18, Šiřina 11, Kolovrat 10, Brliť 7, Blažek 6, Dokoupil 5, Vaňák 4, Dihel 1 – Pavel Houška 22, Stria 16, Pomikálek 11, Jakub Houška 10, Boyer 6, Landa 4, Alič 3, Pištěcký 3; střelba 3 b.: 14/3 – 17/8; střelba 2 b.: 46/23 – 47/22; TH: 11/7 – 14/7; doskoky: 35:36 (útočné 9:11); chyby: 14:14.

Ladislav Faltin