Rubriky
Sport Zprávy

BC Kolín vs BK Děčín

Po vítězném sobotním domácím střetnutí s plzeňskou Lokomotivou vyjíždí tuto středu náš celek opět za hranice našeho města, když tentokráte ho čeká cesta podél řeky Labe až do Kolína. Pro polabský celek byla loňská sezona velmi „pestrá“: výsledky týmu v sezoně nebyly špatné, ale bohužel i na Středočechy dolehla celosvětová ekonomická krize a manažer Miroslav Sodoma veřejně přiznal finanční problémy kolínského týmu. I přes tyto problémy nakonec klub sezonu dohrál, obsadil v základní části 7.místo (ve skupině A2 nakonec 8. pozici), ale v předkole play-off prohrál dvakrát velmi těsně s USK Praha (doma 68:70, venku 64:65) a v konečném hodnocení mu tedy patřila v tabulce 9. příčka. 

V létě učinilo kolínské vedení několik kroků, aby snížilo výdaje a letošní sezonu mohlo v klidu a bez problémů dohrát. Zároveň je také nutné podotknout, že od klubového managementu nepřišel nějaký extrémní řez kádrem a jeho oslabení – odešel sice elitní střelec Terry Smith (který měl ale na konci sezony v klubu problémy) a také jeho americký kolega Brad Jones, který podával poměrně nevyrovnané výkony. Na jejich místa přišli „šedivý vlk“ protřelý dlouholetými zkušenostmi v české kotlině, rozehrávač Rahsaan Ames a také křídelník Chad Barnes, který je platný nejen svými bodovými příspěvky, ale i týmovým pojetím hry, což jen podtrhuje jeho průměr pěti! asistencí na zápas. Kromě nich se daří také Richardu Fieldovi, který již v klubu loni působil; ke kvalitním výkonům se rozehráli také například pivoti Stanislav Zuzák či Jiří Jelínek a výsledkem této zdařilé konstelace je prozatimní šesté místo (opět v neúplné tabulce) s bilancí 5-2 a aktivním skóre 611:568. 

Derniéry před vzájemným soubojem se oběma celkům vydařily na výbornou – naši hráči doma i bez dvou opor Sanderse a Soukupa hladce porazili Plzeň 79:49 (Stria 14, P. Houška 13) a svěřencům Predraga Benáčka se podařilo v ofenzivním mači alá nestávkující NBA udolat nováčka z Chomutova na jeho hřišti 105:102 (Zuzák 26, Field 20, Ames 19). 

Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Domnívám se, že utkání v Kolíně nebude nijak lehké, neboť domácí tým hraje v poměrně velké pohodě. Skladba týmu pro letošní sezónu je víc než zajímavá a kvalita jednotlivců, především v útočné fázi, se zdá být na vysoké úrovni, o čemž svědčí poměrně velký počet nastřílených bodů v různých utkáních (dokonce v posledním nastříleli 105 bodů za 40 minut hry). Doslova bych řekl, že nebezpečí hrozí nejen od tria Američanů, ale od všech hráčů, kteří zasáhnou do hry. Naše filozofie je jasná: pokusit se kvalitní obranou přibrzdit veškeré tyto útočné manévry hráčů Kolína a zároveň potřebujeme hrát vysokoprocentní basketbal na útočné polovině. Proto bude zajímavé toto utkání z toho pohledu, zda-li vyzraje naše obrana na útok Kolína, či tomu bude naopak.“

Posily Kolína: Chad Barnes, Rahsaan Edward Ames (dříve již působil v MNBL právě v Kolíně, ale také v Pardubicích či Prostějově) 
Odchody z Kolína:
 Brad Jones, Terry Smith 

Loňské vzájemné zápasy v MNBL (základní část): 
Děčín – Kolín 81:75 (Hatcher 26, P. Houška 18 – Smith 21, Jones 14) 
Kolín – Děčín 79:75 (Zuzák 19, Smith 18 – Sanders a Hatcher po 18) 

Kolínská příprava před letošní sezonou byla velmi pestrá a dopadla asi nad očekávání jak široké basketbalové veřejnosti, tak i samotných představitelů klubu. Více se dočtete níže… 
Příprava kolínského celku v kostce:
 Svěřenci Predraga Benáčka sehráli v přípravě celkem dvanáct zápasů, z nichž hned desetkrát odcházeli ze hřiště jako vítězové. Za úspěch se dá považovat mj. vítězství na prestižním Tyršově poháru v Ústí nad Labem, kde Kolín postupně porazil pořádající celek, Plzeň i Drážďany a podlehl pouze dalšímu německému celku, Chemnitzu. Kromě toho se v létě utkával v dalších zápasech především s tuzemskými soupeři – k vypíchnutí je zajímavé hlavně vysoké domácí vítězství nad Chomutovem (100:63). 

Vzájemné spojitosti mezi Děčínem a Kolínem: 
V kolínském celku ještě loni působil křídelník Luboš Stria (na snímku je ještě v kolínském dresu bráněný Tomášem Pomikálkem) a právě od našich polabských kolegů ještě během loňské sezony zamířil na sever Čech a letos patří k jedněm z tahounů družiny Pavla Budínského. 

Nejlepší střelci týmu Kolína v dosavadním průběhu soutěže: 
Richard Field – 14,4 bodu, 8 doskoků a čtyři získané fauly na zápas 
Jiří Jelínek – 12,6 bodu a 5 doskoků na utkání 
Chad Barnes – 12,6 bodu, 6 doskoků a 5 asistencí na zápas 

Článek bude ještě doplněn o předzápasové názory křídelníka Adama Žampacha… 

Ladislav Faltin