Rubriky
Kultura Zprávy

Nalezen vzácný portrét

Proces návratu zámeckých obrazů podpořila britská nadace The Friends of Czech Historic Buildings, Gardens and Parks, která přispěla na restaurování portrétu infantky Marie, dnes umístěného ve sbírkách Národní galerie. Spoluzakladatelky nadace paní Barbary Peacock jsme se zeptali: 

Jak vlastně vznikla nadace na podporu českých památek?
Jsem původně historička architektury. Často jsem prováděla různé zájezdy a exkurze po památkách nejen v Británii, ale i v zahraničí. Žádná země mě ale tolik neohromila svou úžasnou různorodostí, počtem a kvalitou svého architektonického dědictví jako Česká republika. Proto jsem v roce 2007 s dalšími kolegy založila nadaci, která chce alespoň drobným dílem přispět k obnově českých památek.

Proč jste se rozhodli podpořit právě Děčín?
Podporujeme celou řadu objektů, státních i soukromých. Nejsme bohužel v situaci, kdy bychom mohli financovat velké stavební zásahy, spíše jednotlivé cenné kusy. Při mé návštěvě zámku mi paní ředitelka vyprávěla o chystaném projektu Návrat obrazů, který mě velmi zaujal a navíc odpovídal přesně našim možnostem.

Jak se vám líbí portrét infantky Marie?
Byli jsme naprosto nadšeni jeho kvalitou. Je skutečně nádherný a navíc i velmi cenný z hlediska historického. Pokud by se potvrdilo, že opravdu pochází z Velasquézovy dílny, byla by to skutečná událost.

 
[FŠ, MV]