Rubriky
Zprávy

Cesta z města do Německa – test bezbariérovosti

Litoměřice, Bad Schandau 16. 9. 2011 – Trocha napětí, špetka adrenalinu a hrnek trpělivosti. Takovou směs zná každý, kdo někdy něco pro někoho organizoval. Stejně tak to bylo při plánování a přípravách na první test bezbariérové přeshraniční dopravy.

Ten pořádalo Občanské sdružení Jurta a LAG SH Dresden v rámci společného projektu Ziel3: „O nás s námi – Život bez bariér“. Cílem výletu bylo navázat osobní vztahy mezi lidmi s různými druhy postižení a také vyzkoušet kvalitu bezbariérové dopravy na obou stranách hranice.

Našlo se celkem 13 dobrovolníků z české a 3 z německé strany hranice. Byli zde zástupci různých organizací lidí s postižením. Z hlediska pohyblivosti a fyzických bariér byla cesta nejsložitější pro dvě matky s dětmi s tělesním i mentálním postižením. Stáňa (12) v kočárku i David (21) na vozíku se svými maminkami prověřili trasu do Saska již z Litoměřic. V průběhu dne tak (včetně zpáteční cesty a cesty po Bad Schandau) absolvovali celkem 16 nástupů/výstupů/přestupů! Ostatní účastníci se s menším či větším omezením pohybovali podstatně snáze.

Cestu osob na invalidním vozíku jsme zařizovali samozřejmě předem. Potvrdilo se, že 24 hod  hůta pro podání objednávky, která je v přepravním řádu ČD uvedena, opravdu na zajištění dopravy stačí. Zaměstnanci ČD reagovali překvapivě pružně, rychle a ochotně. Jedno nepříjemné překvapení nás však čekalo v rychlíku mezi Lovosicemi a Děčínem. Stále jsou totiž vozíčkáři standardně (!) dopravováni v prostoru pro převoz zavazadel. Speciálně upravené vagony přitom na českých železnicích jezdí – ani jeden však není k dispozici pro trať Praha – Děčín. Do Ústí i do Děčína lze využít bezbariérové spoje EC, ale v menších městech bezbariérové vlaky nezastavují. Zřejmě jde o  „nedůležitou spojnici“…

Obě maminky se k situaci postavily s nadhledem, ale přesto…“Bereme to jako ,,zážitek“, který bude nezapomenutelný.  Jenom chci říct, že takový způsob cestování v dnešní době uráží lidskou důstojnost a myslím, že mně zase na nějakou dobu odradí někam jet vlakem.“ vyjádřila se jedna z nich.

Nezbývá než souhlasit a věřit, že se tato běžná praxe brzy změní. Snad k tomu přispěje i podnět zaslaný na základě této zkušenosti Českým drahám…. Pokud máte nějaké podobné zážitky z cestování a není-li vám kvalita a bezbariérovost dopravy lhostejná, můžete nás kontaktovat (Občanské sdružení Jurta, M: 774 775 008, www.jurta.cz, jitka.kurusova@jurta.cz). Rádi Vám pomůžeme Váš problém vyřešit.

Jitka Kurusová
propagace a PR, Občanské sdružení Jurta
jitka.kurusova@jurta.cz,
t 774 775 008