Rubriky
Zprávy

Na klid v Rumburku dohlížejí romské hlídky, mají podporu radnice

Čtyřiačtyřicetiletý Jan Demeter, autorita mezi rumburskými Romy, se po první demonstraci rozhodl založit romské hlídky. Po městě chodí dobrovolně a na vlastní pěst, navštěvují rodiny a dohlížejí na klid. Demeterova aktivita přinesla úspěch, hlídky mají podporu radnice.

Demeter vytvořil romské hlídky společně s družkou Hanou Olahovou a bratrancem Albertem. Každý den chodí po Rumburku a hlídají klid. Obcházejí herny, rodiny, vysvětlují situaci.

„Svolali jsme rumburské Romy u mě na zahradě, kde si mě zvolili za mluvčího. Chodíme po rodinách Romy uklidňovat, aby se chovali jako slušní občané, nedělali nepořádek a posílali děti do škol. Jdeme na ně tvrdě,“ říká Demeter, který si na facebookovém profilu říká „starosta Romů“.

„V jedenáct hodin v noci jsme v jedné herně v ulici SNP našli třináctiletého mladíka. Popadli jsme ho a odvedli domů k rodičům. Těm se to zpočátku nelíbilo, křičeli, co nám je do toho, ale nakonec to pochopili. Od té doby se tam neukázal. Takhle nějak si představuji, že bude pořádková služba fungovat,“ popsal Demeter smysl hlídek.
S družkou a bratrancem minulý týden založil Romské sdružení Rumburk a ve středu budou s vedením radnice, policií i strážníky jednat o tom, co dál.

„S hlídkami, které dohlížejí na kriminalitu v jejich komunitě, jsme v kontaktu každý den. Zítra si řekneme, jak projekt rozvíjet: co od nich město očekává, v jakých službách mohou pracovat, co mohou nabídnout oni a co my,“ řekla v úterý mluvčí rumburské radnice Gabriela Doušová.

Ve Varnsdorfu romské hlídky nemají
Na neklidném Šluknovsku lze pozorovat jeden paradox. Zatímco v Rumburku, kde brutální napadení šesti mladíků skupinou asi dvaceti Romů zažehlo nepokoje v celé oblasti, je nyní klid, tak ve Varnsdorfu, kde se kriminalita výrazně nezhoršovala, se každý víkend konají bouřlivé demonstrace a potyčky s policií.

Radnice ve Varnsdorfu také zvažovala romské hlídky, ale zatím nevznikly. „Tady žádná přirozená autorita mezi Romy není. Musíme být opatrní, aby hlídky nevedli dříve trestaní lidé,“ řekl místostarosta Josef Poláček.

Na situaci ve městě je to znát. Nepříjemnosti neustávají. V neděli večer Rom z tamní ubytovny Sport vyhrožoval hostům v nedaleké restauraci smrtí. Policie ho obvinila a hrozí mu až tři roky vězení.
Přitom ve Varnsdorfu není takový problém s přistěhovalectvím. V místních ubytovnách nebydlí lidé sestěhovaní z měst v celém Česku. Místní Romové ve městě a okolí vyrostli a nemají kam odejít.

V Rumburku patřily k nejproblematičtějším rodiny, které se nastěhovaly do paneláků v ulici SNP. Na tyto lokality se také zaměřily Demeterovy hlídky. Kromě uznávaného vůdce jsou v nich lidé s maturitou.

Andrea Angermannová MF DNES
Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A110921_1655167_usti-zpravy_oks