Rubriky
Zprávy

Fakta o stěhování nepřizpůsobivých do Děčína

V posledních dnech se v Děčíně rozšířila informace o tom, že do města mají být realitními kancelářemi sestěhováni tzv. nepřizpůsobiví občané z jiných měst. První informace před několika týdny hovořila o dvaceti rodinách, vzápětí se počet rozšířil na padesát rodin, ještě později na tisíc nepřizpůsobivých obyvatel a poslední zachycená zpráva hovoří dokonce o čísle pět tisíc obyvatel. Podle zpráv, které se šíří Děčínem, se má cílem stěhování stát sídliště Boletice, podle dalších zpráv sídliště v Želenicích, Bynově apod.

Vedení města, Městská policie Děčín i Policie České republiky se snaží veškeré zachycené informace o možném hromadném stěhování zachytit a ověřit. Veškeré informace, které má v současné době vedení města k dispozici, ale informace podobného ražení nepotvrzují. „Vedení městské policie jednalo s majiteli řady panelových domů a ti striktně odmítli, že by se někdo k takovému kroku chystal. Prakticky stejné informace máme od občanů, kteří v údajně ohrožených panelových domech bydlí. Všichni, kteří se na nás s dotazy na stěhování obracejí, pracují s informacemi tzv. z doslechu, které mohou být i poměrně značně přibarvené tím, jak putují od jednoho člověka k druhému,“ uvedl k problému primátor města František Pelant. Jeho slova potvrdil ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

„Podle zjištění městské policie hromadnému stěhování zatím nic nenasvědčuje. Majitelé domů uváděli, že i přesto, že byty v jejich domech nejsou plně obsazeny, nemají zájem na tom, aby do nich nastěhovali nepřizpůsobivé z jiných měst. Důvodem je fakt, že do oprav bytů a domů investovali nemalé peníze. Uváděli, že se snaží získat o svých potenciálních nájemnících informace o jejich spolehlivosti a bezproblémovosti z různých zdrojů. Jejich postup pak potvrdili jak naši asistenti prevence kriminality, tak pracovníci jedné neziskové organizace, která působí v lokalitě Boletic,“ vysvětlil Horák.

Primátor Pelant ovšem připomněl, že možnosti měst v této oblasti jsou značně omezené. Pokud by i přes odpor města k sestěhování docházelo, vedení radnice v současné době nemá oporu v zákoně, jak tomuto jednání zabránit. „Přesto bychom se pokoušeli za použití všech dostupných prostředků situaci zvrátit. Zatím to ale není aktuální. V tuto chvíli informace, které se Děčínem šíří, nejsou objektivně potvrzeny,“ dodal primátor.

Mgr. Tomáš Pavlík
Městská policie Děčín