Rubriky
Zprávy

Do Rumburku zamířil kromě premiéra i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

V pondělí 19. září zamířil na Šluknovsko nejen premiér Petr Nečas, ale také ministr práce Jaromír Drábek. Jednal se starosty obcí o tamní situaci, která se vyhrotila kvůli odporu místních obyvatel vůči nepřizpůsobivým lidem.

Starostové Šluknovska v minulých dnech odeslali dopis českému premiérovi Petru Nečasovi. V takzvaném desateru jsou i úkoly, které se týkají právě ministerstva práce a sociálních věcí. 

Probíraných témat byla v průběhu několikahodinového setkání celá řada – nejvíce se ale diskutovalo o potížích, které Šluknovsko a některé další podobně postižené lokality dlouhodobě trápí. 

Starostové poukazovali například na to, že mnohé tzv. nepřizpůsobivé rodiny neposílají své děti do školy a také na to že lidé, pobírající sociální dávky, nemají žádné přesně vymezené povinnosti. 

Podle ministra Drábka je skutečně stávající systém příliš štědrý a tak se nelze divit že ho mnozí lidé zneužívají. Výplaty sociálních dávek by se proto měly zpřísnit a lidé by peníze dostávali až při splnění přesně stanovených podmínek, se kterými počítá projednávaní sociální reforma. 

Zákonné změny se sice nepodaří uskutečnit ze dne na den, resort ministra Drábka ale nabídl také okamžitou finanční pomoc Šluknovsku, aby bylo možno vytvořit dalších sto míst na veřejně prospěšných pracích. 

Po prvním lednu by měla začít platit také nová sociální reforma, která by měla motivovat držitele sociálních dávek. 

Autor:  Josef Suk
Zdroj: ČRo Sever