Rubriky
Zprávy

Ve městech ve Šluknovském výběžku dál zůstávají policejní posily

Strach, nervozita, napětí – taková je atmosféra ve Šluknovském výběžku. Už delší dobu tam stoupá kriminalita i agresivita pachatelů. Potom, co média přinesla zprávy o dvou brutálních rvačkách v Novém Boru a Rumburku, kde zaútočili Romové na příslušníky majority, se nálada vyhrotila.

Do těchto měst a také do Šluknova a Varnsdorfu přijely policejní posily. A lidé vyšli do ulic demonstrovat svou nespokojenost s tím, že se úřady a policie dlouho touto situací nezabývaly. 

V pátek obyvatelé Varnsdorfu a Rumburku demonstrovali svou nespokojenost se současným stavem i s místními politiky – už nevěří, že chtějí opravdu něco změnit k lepšímu. 

Politici se ohánějí tím, že mají malé pravomoci. Rádi by měli například možnost udělit zákaz pobytu ve městě lidem, kteří páchají hodně přestupků. 

Ředitel vládní agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček má ale opačný názor. Podle něj změny zákonů nejsou to, co současnou situaci výrazně a rychle změní. 

Podobný názor mají i obyvatelé. Například ve Varnsdorfu si vedení města i městské policie vyslechlo velkou kritiku práce strážníků. 

Starosta Martin Louka proto slíbil, že bude strážníky kontrolovat. Zároveň chce připravit vyhlášku omezující pití alkoholu na veřejnosti a potulku a jednat s majitelem ubytovny, kde bydlí problémoví lidé. 

Po víkendu mají strach i Romové – bojí se, že se naštvanost kvůli kriminalitě zvrhne v útoky na ně. A to zejména po pátečním pochodu zhruba pěti set lidí Rumburkem, který mířil právě k domům obývaných Romy. 

V sobotu 3. září by se měl ve Varnsdorfu uskutečnit podobný pochod. Ti Romové, kteří žijí spořádaně, nechtějí aby se ocitli v jednom pytli s kriminálníky. 

Problémoví lidé žijí ve Varnsdorfu hlavně na jedné ubytovně. Podle Martina Šimáčka je nutné zaměřit se především na sociální oblast. A varoval také před paušalizací. 

Autor:  Gabriela Hauptvogelová
Zdroj: ČRo Sever