Rubriky
Zprávy

Protesty na Šluknovsku neutichají, Varnsdorf čeká dvě demonstrace

Demonstrace v neklidném Šluknovském výběžku nekončí. V sobotu 3. září se ve Varnsdorfu zřejmě uskuteční další protiromský pochod. Po internetu jej svolává sdružení Svobodná mládež. O den dříve se před radnicí odehraje jiné protestní setkání.

Nacionalistické sdružení Svobodná mládež umístilo na svůj web pozvánku, podle níž pochod zahájí na náměstí Edvarda Beneše. Konkrétní čas však neuvedlo.

O pořádání protiromské akce město zatím nic neví. „Žádné oznámení týkající se soboty k nám na radnici oficiálně nedorazilo,“ uvedl tajemník městského úřadu ve Varnsdorfu Lubomír Samuhel.

O den dříve, na pátek, je naplánována do Varnsdorfu jiná demonstrace. Stojí za ní aktivista Lukáš Kohout známý jako „létající Kavanův asistent“.

V pondělí odnesl na úřad oznámení o demonstraci, kterou svolává před budovu zdejší radnice. „Je primárně zaměřená na škodlivý jaderný odpad,“ řekl tajemně. „Myslím tím nepřizpůsobivé spoluobčany,“ objasnil.

V pátek odpoledne lidé v Rumburku demonstrovali kvůli napjatému soužití se sociálně nepřizpůsobivými. Po skončení protestu se část davu vydala se na pochod městem, kde napadla i dům Romů.

Policie při incidentu zadržela pět lidí, nikoho z nich však z trestného činu neobvinila. Za přestupek neuposlechnutí výzvy jim hrozí maximálně tisíc korun pokuty.

oks iDNES.cz, art MF DNES
Zdroj: http://usti.idnes.cz