Rubriky
Sport Zprávy

Jakub Houška o letošním cíli Děčína a nové posile Radku Johnovi

Zakuklený novinář v ligovém pelotonu, to je pivot Děčína Jakub Houška. NBL.cz ho posadil do zpovědnice uprostřed letní přípravy, aby se dozvěděl, zda Děčín po odchodu Williama Hatchera bude muset slevit ze svých cílů a jak se v týmu uvedla nová posila Radek John.

Jakube, děčínský tým momentálně polyká tréninkové dávky pod vedením kondičního trenéra Hojky. Je letošní příprava tvrdší a složitější než ty minulé? Jak ji snášíte vy osobně?
Nevím, jestli je tvrdší, já se loňské bohužel nezúčastnil a těch předchozích díky reprezentaci taky moc ne. (usměje se) Ale letošní je díky reprezentaci specifická, máme specifické časy tréninků a musím říct, že náplň těchto tréninků je hodně výživná.

Děčína bude obhajovat bronz z NBL i Českého poháru – jak těžké podle vás bude zopakovat minulou povedenou sezonu?
Myslím, že to bude stejně těžké jako loni, týmy v popředí jsou stále stejně silné a co možná bude trochu jiné, tak bude rozdíl mezi horní šestkou a zbytkem ligy…

Vy osobně jste se po mnoha zdravotních trablech konečně rozehrál ke stabilním výkonům a získával čím dál větší minutáž. Jak moc jste si každou minutu po dlouhé pauze na palubovce užíval?
Užíval, to je jasné. Byl jsem moc rád, že jsem se mohl vrátit a aspoň trochu pomoct Děčínu k tak úspěšné sezoně. Ale už teď se moc těším na sezonu další, konečně si dám také celou letní přípravu a prostě člověk má potom z čeho brát.

Tipuju pak správně, že do příští sezony si za jeden z osobních cílů kladete zůstat zdravý a nemít žádné zdravotní potíže?
Tak to určitě. Zdravíčko je to nejdůležitější, takže já osobně potřebuju jen to. S tím ostatním už se musím poprat sám. (lišácky se usmívá)

Stanovili jste si v klubu nějaké konkrétní cíle?
Prozatím nevím o žádných konkrétních cílech, ale rozhodně nechceme slevovat z našich úspěchů, spíš naopak.

Děčínský tým zůstal stabilizovaný a jedinou změnou byl odchod rozehrávače Willa Hatchera, za kterého přišel John Boyer. Je podle vás koncepční práce jednou z děčínských výsad, díky které se tým před sezonou nemusí tak pracně sehrávat?
Jistě. Tým je dlouho pospolu a to je vždy dobře. Je to vidět i teď, když občas s námi trenéři nemohli být, kluci makají, protože si uvědomují, že jsme něčeho společně dokázali a byla by škoda vracet se zpět.

Jak nový děčínský muž Boyer zapadl do týmu, jak se jeví v kabině i při přípravě?
„Radek John“ je bezvadnej týpek, který je hodně snaživý a musím říct, že i poměrně dost rychlý. (směje se) Takže mě po těch třech týdnech ani nepřijde, že by tam byl někdo nový, je to prostě další kamínek do mozaiky, jak říká náš trenér, a zatím se jeví velice dobře.

Povede se mu nahradit miláčka děčínských tribun a jednoho z nejlepších ligových rozehrávačů Hatchera? Mnoho odborníků i fanoušků tvrdí, že jeho odchod bude pro Děčín velké oslabení.
On asi nebude takový střelec jako byla „Fazole“ (Hatcher). Je na něm vidět, že má opravdu hodně rád přihrávání, ale když už na něj vyjde střela, tak ji prostě dá a neřeší to. Já se tedy moc těším na spolupráci s ním.

A jak se těšíte na obnovená severočeská derby s Ústím a Chomutovem, budou bitvy o vládce severu pro váš tým velkým zpestřením?
Těším se moc! Podívám se domů do Chomutova, takže paráda. Myslím si, že to přivítali i naši fanoušci, kteří to měli vždy na zápasy daleko a tak to bereme i jako odměnu pro ně samotné.

Co soudíte o vstupu dvou slovenských týmů do NBL?
Uvidíme… Já byl proti a chtěl čtyřkolový systém. Uvidíme, jak to bude nyní. Beru to už jako fakt a myslím, že komentářů k tomu už proběhlo hodně, takže si řekneme po sezoně. Na Slovensko se ale těším.

Děčín má v letním bloku reprezentace hned šest zástupců (kondičního trenéra Hojku, manažera Důru, kouče Budínského a hráče Pavla Houšku, Soukupa a Pomikálka). Jaké pocity máte zatím z vystoupení hráčské trojice v reprezentaci a držíte jí s kolegy z kabiny hodně palce?
Samozřejmě držíme. Pája (Pavel Houška) byl klasicky nezastavitelný v přípravě, teď sice dává míň bodů, ale i tak odvádí strašně moc práce. Pomi (Pomikálek), ten řádí v jiném patře nad košem a Soky? Ten ukazuje školu ala Soky. Myslím, že kluci hrají nad očekávání dobře a jsou tahouny družstva.

autor: Ladislav Faltin
zdroj: nbl.cz