Rubriky
Sport Zprávy

Druhé přípravné utkání ČR – Kanada … 81:68

Druhý zápas ve dvou dnech čekal českou reprezentaci v rámci přípravných zápasů a v cestě svěřencům kouče Pavla Budínského stála opět Kanada. Do utkání vyslal český lodivod základní pětici ve složení Kudláček, Slezák, Bartoň, Bohačík, Pavel Houška – ta svého soupeře stejně jako v prvním utkání začala „mlít“ hned od začátku a již ve 2. minutě po trojce Slezáka byl stav 7:0. Kanaďané se postupně dostávali více do hry a v 5. minutě snížili na 11:9, ale za delší konec provazu ve zbytku úvodního dějství tahali opět hráči českého výběru – první desetiminutovku nakonec uzavřel čtyřmi body v řadě opět výborně hrající Pavel Houška a po deseti minutách tak platil stav 22:13.

Nápor českého výběru pokračoval i na začátku druhé čtvrtky a v 15. minutě po samostatné akci Kudláčka a jeho koši z pole na 31:18 si vzal kanadský trenér oddechový čas. Ještě na začátku 17. minuty po koši Slezáka vedli naši hráči patnáctibodovým rozdílem – 33:18, ale v závěru poločasu jim zvlhnul střelecký prach, čehož hosté využili ke snížení náskoku a po dalekonosné trojce Mitrovice v úplném závěru první půle se do kabin odcházelo za stavu 39:33 pro Česko.

Pavel Budínský zřejmě své svěřence o poločasové pauze nabádal, aby si dali na nápor javorových listů zkraje druhé půle velký pozor, jelikož ztracený náskok ve včerejším střetnutí ve stejném časovém úseku mohl v závěru české hráče mrzet – v odvetě si ale naši hráči tuto pasáž pohlídali a od svého soka si udržovali stále bodový odstup – ve 24. minutě se po další samostatné akci prosadil Kudláček – 48:38 a o čtyři minuty později pálil z perimetru přesně Bohačík – 53:44. Hosté ale nechtěli dát svou kůži lacino a odměnou za jejich snahu jim bylo opětovné snížení, takže po třech čtvrtinách svítilo na světelné tabuli skóre 55:50, což slibovalo ještě zajímavou podívanou.

A hosté i v úvodu závěrečné desetiminutovky cítili šanci na druhé vítězství ve dvou dnech a především díky Brownovi a jeho šesti bodům v řadě z téměř stále stejné pozice zhruba okolo čáry trestného hodu se ve 33. minutě příblížili na rozdíl čtyř bodů – 63:59. Pro české hráče to byl ten správný budíček, ti opět zvýšili obrátky a ve 36. minutě se díky Pavlu Houškovi a jeho koši přehouplo vedení českého týmu opět přes dvoucifernou hodnotu – 70:59. „Hřebíček do rakve“ zasadili hostům v minutě 38. dva slepené koše P. Houšky a Kudláčka, a i když si hostující kouč za stavu 77:63 vzal ještě time-out, na obrat již bylo pozdě…Čeští hráči za skandovaného potlesku opět slušně zaplněného ČEZ Sportcentra si již v poklidu dokráčeli za prvním vítězstvím v přípravě, které má konečnou hodnotu 81:68.

Basketbal je sice týmový sport, ale za individuální výkon je třeba vyzdvihnout opět především Pavla Houšku, který včera zaznamenal 24 bodů a dnes pouze o jeden méně a zároveň si připsal velmi ceněný double-double, když kromě 23 bodů získal také 10 doskoků; velmi mile překvapil výkon mladého rozehrávače Jakuba Kudláčka, který s přehledem řídil hru svého týmu a k 16 bodům přidal i 4 asistence. V lepším světle než v prvním utkání se předvedl také desetibodový Petr Bohačík a pod košem mu zdatně sekundoval bojovný Ondřej Balvín, který včera (pozn.: ve středečním zápase) seděl pouze na lavičce.

Český kormidelník Pavel Budínský po utkání pochválil kompletní tým za to, že pracoval po celý zápas podle stanovené taktiky. Řekl také, že je velmi spokojený s dobrým startem přípravy svého týmu. Z individualit pochválil právě výše zmiňovaného Ondru Balvína a na závěr dodal, že v Litvě jeho celek čeká bezpochyby těžší prověrka, na kterou se ale on i celý tým moc těší.

Zdroj: BK Děčín, foto: Roman Valenta