Rubriky
Zprávy

Dělníci našli při stavbě silnice ostatky vojáka z 18. století

Překvapivý nález čekal na dělníky pracující na rozšíření silnice II/263 mezi Českou Kamenicí a Lískou. Při výkopových pracích nalezli ostatky, které zřejmě patří vojákovi zabitému v roce 1757 při místních bojích sedmileté války.

Dělníci našli ostatky jezdce s koněm v úterý 9. srpna krátce po poledni, řekl mluvčí děčínských policistů Vojtěch Haňka. Přivolaný zdejší lékař uvedl, že se jedná o lidské a zvířecí ostatky.

„Další slovo měl soudní znalec z Ústí nad Labem, který nález podrobil bližšímu ohledání a jeho stáří stanovil na více než sto let,“ doplnil Haňka.

Vzhledem k tomu, že spolu s ostatky vojáka se našly i zbytky oděvu, knoflíky, řemení, části obuvi a zbytky opasku, je podle policistů velmi pravděpodobné, že kostra patří účastníkovi bojů sedmileté války z roku 1757, které se nedaleko Lísky odehrály.

Policie nakonec předala pozůstatky Městskému úřadu v České Kamenici. „Ostatky s největší pravděpodobností pohřbíme,“ reagoval starosta města Martin Hruška. V případě zájmu je podle něj i možné, že by město historický nález předalo nějakému muzeu.

Mezi 18. a 21. červencem se zde setkalo rakouské vojsko s částí pruského vojska, která tudy ustupovala po prohrané bitvě u Kolína do Saska. Po několika dnech bojů utrpěli Prusové četné ztráty a museli se stáhnout. Zdejší boje připomíná i nedaleký památník postavený na počest padlým vojákům.

oks iDNES.cz
Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A110815_133147_usti-zpravy_oks

Foto: PČR