Rubriky
Zprávy

Tonoucího mladíka vytáhl strážník z Labe v poslední chvíli

Fatální následky mohla mít nebezpečná zábava dvou mladíků ve věku dvacet a dvacet jedna let v Děčíně. Ti pod vlivem alkoholu skočili z železničního mostu do řeky Labe, kde si chtěli zaplavat. Jednomu z nich ale došly v silném proudu po pár metrech síly a začal se topit. Doslova v poslední minutě ho zachránil strážník děčínské městské policie, který skočil do Labe a mladíka vytáhl na břeh.

Na dvojici mladíků upozornil městskou policii kolemjdoucí občan. Uvedl, že mladíci skočili z mostu a plavou po proudu. Na místo byly ihned vyslány autohlídky městské policie a na místo byl zaměřen kamerový systém, který dění na řece monitoroval. „Jednomu z mladíků začali evidentně docházet síly a začal se topit. Druhý se mu snažil pomoci, ale měl co dělat, aby se sám udržel na hladině,“ popsal událost ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Oba mladíci křičeli o pomoc a jeden z nich neustálemizel pod hladinou, jeden z přítomných strážníků proto skočil do řeky a snažil se k dvojici doplavat. „Proud byl ale velmi silný, bylo mi jasné, že se k nim nestihnu dostat včas. Vrátil jsem se na břeh a běžel podél řeky, jakmile jsem byl opět na jejich úrovni, skočil jsem do Labe znovu,“ popsal zákrok strážník Josef Šerý, který při záchraně doslova riskoval vlastní život. Jakmile se k tonoucímu dostal, mladík se po něm začal sápat a málem ho stáhnul pod hladinu. „Po několika desítkách metrů se nám nakonec podařilo dostat blíže ke břehu. V tu chvíli se do vody vrhnul jeden z kolegů od Policie ČR a pomohl mi s mladíkem na břeh,“ dodal strážník.

Mladík ihned putoval do sanitky, která jej převezla na ošetření do nemocnice. U druhého mladíka provedli strážníci dechovou zkoušku, která ukázala 0,3 promile alkoholu. Dořešení události si pak na místě převzala Policie ČR.

„Jsem opravdu rád, že strážník zareagoval rychle a dokázal v takové situaci pomoci. Je vidět, že neustále zdůrazňovaná fyzická příprava se v takových chvílích více než hodí. Pro mladíka bude dnešní den určitě ponaučením na celý život,“ poznamenal Marcel Horák.

Děčínský primátor František Pelant v reakci na událost uvedl, že strážník, který tonoucího zachránil, zaslouží mimořádné ocenění. „Riskoval vlastní život, aby zachránil jiného. Projevil skutečně mimořádnou odvahu. Od věci proto není úvaha o mimořádné finanční odměně, tento čin ji jistě zasluhuje,“ dodal primátor Pelant.

Mgr. Tomáš Pavlík
Městská policie Děčín