Rubriky
Zprávy

O volbách ve Hřensku bude soud rozhodovat až v září

Stále není jasné, jestli říjnové komunální volby ve Hřensku jsou platné. Ústecký Krajský soud totiž v pondělí nerozhodl a jednání přeložil na 19. září.

Krátce před volbami se totiž do obce k trvalému pobytu přihlásilo 67 lidí. Tento nárůst voličů napadla místní ODS. Její stížnost v květnu uznal Ústavní soud a věc vrátil k projednání krajskému soudu, který na podzim stížnost zamítl.

Ústavní soud nařídil krajskému, že musí prozkoumat motivy lidí, kteří se do Hřenska před volbami přihlásili. Na jednání přišlo přes 60 svědků, soudní senát ale stihl vyslechnout jen polovinu z nich. Kromě nich vypovídali i někteří majitelé domů, kam se lidé přihlašovali. Jak to loni v říjnu vypadalo, Českému rozhlasu řekla kandidátka za ODS Ivana Stárková: „Máme hotel naproti obecnímu úřadu a v úterý 12. října tam od rána byla fronta lidí asi až do půl osmé do večera.“

S hromadným přihlašováním k trvalému pobytu spojuje Stárková místostarostu Jana Havla. Ten přiznal, že do jednoho ze svých domů, kde se ale vůbec nedá bydlet, formálně dovolil přihlášení 37 lidem, kteří ve Hřensku pracují nebo tam mají své známé a příbuzné. A to až poté, co oni sami zareagovali na skupinu cizích lidí, kteří se na úřadě hlásili k pobytu. „Protože na to byla krátká doba a nemohli se sehnat majitelé těch objektů, tak jsem jim dovolil, ať se přihlásí ke mě.“

Jejich motivem byly soutěsky. O ty už obec jednou přišla, ale soudy jí je vrátily zpět. Už jednou se podle Havla stalo, že si jedna skupina lidí přihlásila do obce „své“ voliče měla snahu získat převahu v zastupitelstvu, která by schválila prodej soutěsek. Ty ročně do obecní kasy přispívají plavby na lodičkách až 10ti miliony korun.

Udržení soutěsek v majetku obce jako motiv k volbám přiznávala většina svědků přihlášených právě v Havlově domě s tím, že za tuto formální bydlení ve Hřensku neměli žádné peníze ani jiné výhody. „Od kamaráda jsem se dověděl, že se chystá nějaké tunelování, tak jsem se přistěhoval,“ řekl Českému rozhlasu Marek Beránek s tím, že volil právě místostarostovo sdružení. Účelově byla v obci přihlášená i Petra Temešová, v obci lídrem ODS byl její strýc Milan Franc. „Nabídl mi účast ve volební komisi, tak jsem se tam přihlásila. Ve Hřensku nebydlím, jezdím tam jen na návštěvy. Ale chtěla jsem mu pomoct, protože souhlasím s jeho názory. Myslím, že hlavní cíl je, aby tam nebylo tolik vietnamských obchodníků.“
Dva lidé u soudu také řekli, že za hlas pro místostarostu Havla měli od prostředníka dostat 5 tisíc korun. Stejně jako Michaela Jůzová, na kterou v pondělí nepřišla řada. „Dověděla jsem se to od známého, Jiřího Barcala, který mi tuhle možnost doporučil. Nakonec ale peníze nebyly, a tak jsem nešla ani volit.“ Jakékoliv spojení s nabízením úplatků Jan Havel odmítá.

Jednání Krajského soudu o neplatnosti voleb ve Hřensku bude pokračovat až 19. září. Pokud by návrhu vyhověl, má se podle ministerstva za to, že zastupitelstvo zvoleno nebylo. Proto nebudou platit ani žádná jeho usnesení a obec povede starosta a místostarosta, kteří ji vedli před podzimními volbami. Ministr pak do 30 dnů od rozhodnutí soudu vyhlásí termín opakovaných voleb.

Volby v Hřensku vyhrálo sdružení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná. Obsadilo tři křesla v sedmičlenném zastupitelstvu. Druhé místo obsadilo sdružení Strana za trvalou prosperitu naší obce a soutěsek a v zastupitelstvu má tři křesla. Poslední mandát získal kandidát ODS, která volby napadla.

Autor: Gabriela Hauptvogelová
Zdroj: ČRo Sever