Rubriky
Zprávy

O hudebním festivalu s Jirkou Rousem

Děčín poprvé zažije velký hudební festival pod širým nebem mimo městské slavnosti. Na podiu na Smetanově nábřeží vystoupí například Lucie Bílá, skupina Kryštof nebo David Koler. Festival Březňák pořádá promoter Jiří Rous, který v minulosti připravoval také festival Labe v rámci městských slavností.

Zdá se, že obyvatelé Děčína na Vašem rozkolu z radnicí vydělali. Budeme mít dva hudební festivaly během jednoho měsíce…

Nevím, zda bych použil slovo „rozkol“. Nabídl jsem městu pořádání festivalu v rámci městských slavností. Protože vím, že peněz moc v rozpočtu slavností není, nabídl jsem, že ho udělám v podobném rozsahu jako předchozí roky a město nebude muset přispět ani jednu korunu. Má nabídka byla vedením města odmítnuta, na což má samozřejmě právo. Výsledkem byl festival pod vedením nového manažera, na který bohužel přišlo historicky nejméně lidí.

Proč si myslíte, že byla tak malá návštěvnost?

Tomu festivalu chybělo to nejdůležitější a to jsou hity. Vezměte si jednotlivé kapely, které zde vystupovali a zkuste říci od každé tři hity.

Každý umělec měl tak jeden, maximálně dva. Jeden hit za hodinu je na festival opravdu málo. Kdo by vydržel čekat na další? Navíc ani propagace festivalu se nepovedla.

V čem se tedy budete lišit od festivalu, který jsme zažili před pár týdny?

Především přivezeme opravdové hudební hvězdy, které budou zpívat hity od začátku vystoupení do konce. Navíc každý platící návštěvník dostane v ceně stopadesátikorunové vstupenky dvě piva dle vlastního výběru zdarma, včetně nealkoholického.

Na vašich akcích si prý potrpíte na kvalitní jídlo…

Kdo by si nepotrpěl na dobré jídlo, ale to co vám většinou ugrilují ve stáncích, je někdy opravdu příšerné. Pro uzeniny proto jezdíme do domácího řeznictví, který je vyrábí podle původních receptur a hlavně z masa a ne nějakých náhražek.

Na kterou z hudebních hvězd se nejvíce těšíte?

Asi čekáte, že řeknu Bílá nebo Kryštof. Ale po pravdě se nejvíce těším na Františka Ringo Čecha. Bude to neokoukané a jeho hity jako Perníková chaloupka, Zelená je tráva, Což takhle dát si špenát, Já už jdu, Parní stroj, Jsem prý blázen jen, nebo písnička z filmových Básníků s legendární hláškou: A ty pohyby jste viděl kde? budou určitě bomba. Lidé se určitě mohou těšit na jednu z nejlepších revivalových kapel u nás co znám a to Elán revival a obrovský úspěch před třemi lety měli na festivalu i tři houslistky Inflagranti, které hrají ve stylu Vanessy Mae.

Od kdy bude festivalový areál otevřen a kde lidé najdou vchody?

Areál bude otevřen už od 12 hodin, program začíná ve 13 hodin. A pozor, na nic nečekáme. Už ve dvě hrají Kryštof a po nich Lucie Bílá! Hlavní vstup bude tradičně ze Zámecké ulice, ale vstupenky si budete moci koupit u pořadatelů ve směru od parkoviště u Atlantiku a Mariánské louky. Chtěl bych jen upozornit, že o proti městským slavnostem nebudou fungovat tzv. vrácenky, takže po opuštění areálu vstupenka pozbývá platnosti.

Budou po prvním ročníku festivalu Březňák následovat i další?

Uvidíme, jaký bude mít ohlas první ročník. Ale je pravda, že už nyní jednáme s pivovarem o navýšení sponzorského příspěvku, přihlásil nám navíc další velký partner už napříští rok. Důležité ale je, aby přišli lidi. Jak já říkám: Nelze stále jen hudrovat, že v Děčíně chcípl pes. Když už se něco děje, musím svojí účastí podpořit pořadatele a dát i tak najevo, že je o takové akce zájem.

Děkujeme za rozhovor.

Více informací o festivalu najdete TADY.