Rubriky
Zprávy

Ústavní soud nařídil Krajskému soudu v Ústí nad Labem nové projednání žaloby na volby v Hřensku

Komunální volby na severu Čech řešily 4. května dva soudy – Ústavní soud a také Krajský soud v Ústí nad Labem. V obou případech šlo o to, jestli se budou volby opakovat . Zatímco Ústavní soud se zabýval stížností z Hřenska, Krajský soud se zabýval návrhem vyhlásit za neplatné volby v České Jiřetíně na Mostecku.

Už dopoledne zaznělo rozhodnutí Ústavního soudu o komunálních volbách ve Hřensku. Ústavní soud vyhověl stížnosti občanských demokratů a nařídil Krajskému soudu v Ústí nad Labem znovu projednat situaci kolem komunálních voleb ve Hřensku.

Těsně před volbami se tam přihlásilo k trvalému pobytu přes šedesát nových voličů a podle ODS to ovlivnilo výsledky voleb. Samotná ODS tak získala v sedmičlenném zastupitelstvu pouze jedno křeslo, vítězné sdružení pro soutěsky tři křesla. ODS se pak obrátila na Krajský soud, aby volby zrušil, ale neuspěla.

Podle Ústavního soudu se ústecký Krajský soud zabýval novými voliči ve Hřensku příliš formálně a měl posoudit, zda noví voliči skutečnině neovlivnili volební výsledek ve Hřensku. Ústavní soud ale upozornil, že nepředjímá, jak nakonec Krajský soud rozhodne. Takže o tom, jestli se budou volby ve Hřensku opakovat, rozhodne znovu až Krajský soud a na výsledek si tedy ještě musíme počkat.

Krajský soud ale dnes (4.5.) rozhodoval také o volbách v Českém Jiřetíně na Mostecku. Tam je situace docela jiná než ve Hřensku. Podzimní komunální volby tam řádně proběhly, ale rozhádaly se tam obě uskupení, která si rozdělila křesla v zastupitelstvu. A to nemá Český Jiřetín ani osm desítek obyvatel.

Zastupitelé méně úspěšného sdružení vzápětí po volbách odešli ze zastupitelstva a vynutili si tak nové volby. Ty pak v dubnu letošního roku dopadly stejně jako podzimní. Méně úspěšné sdružení ale tentokrát zvolilo jiný postup a obrátilo se na krajský soud se stížností, že starostka obce vedla nečestně předvolební kampaň.

Podle Františka Lipára, který stížnost ke Krajskému soudu podal, využila seznam občanů v registru a roznášela podle něj svou předvolební propagaci. Krajský soud sice konstatoval, že k pochybení došlo, ale nebylo tak závažné, aby se volby musely opakovat. František Lipár ale u soudu naznačil, že pokud zůstane v čele obce dosavadní starostka, jeho zastupitelé znovu složí mandáty a další volby si vynutí tak jako tak.

Autor: Dagmar Cestrová
Zdroj: ČRo Sever