Rubriky
Zprávy

Do říčky Kamenice vyplulo 60 tisíc lososích plůdků

Jetřichovice, 3. 5. 2011 Český rybářský svaz ve spolupráci se Správou NP České Švýcarsko vypustil do řeky Kamenice a jejích přítoků v Českém Švýcarsku 60 tisíc kusů plůdku lososa obecného. Mimo území Českého Švýcarska rybáři vypustili také 40 tisíc kusů plůdku do Ještědského a Libockého potoka. Jedná se o pokračování projektu Repatriace lososa v povodí Labe na území ČR, který běží již od roku 1998. V oblasti Českého Švýcarska správa národního parku projekt personálně a investičně podporuje již od svého vzniku v roce 2000, např. stavbou a údržbou rybích přechodů na řece Kamenici nebo pomocí při vypouštění ryb.

„Lososi v relativně nedávné minulosti padli za oběť především lidské lhostejnosti k živé přírodě při sledování vlastních hospodářských zájmů,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy NP České Švýcarsko, a pokračuje: „Již více než desetiletí se nyní člověk pokouší svou chybu napravit, a výsledky se dostavují velice pomalu. Nejdůležitější je nyní nepolevit a v programu pokračovat do doby, než tyto ušlechtilé ryby budou schopny zakládat další generace samy.“

Proto správa parku v roce 2008 za podpory Českého rybářského svazu, norské značky konzervovaných ryb King Oscar a obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko uvedla v život souběžný program Návrat lososů, zaměřený na vypouštění odrostlejších rybiček o velikosti 7 až 8 cm. Ty se k plůdku vypuštěnému na jaře (a tou dobou by rovněž měl dorůst délky 7 až 8 cm) přidají přibližně koncem října. Unikátní na programu Návrat lososů je především zapojení veřejnosti, která si prostřednictvím dárcovských SMS může lososy adoptovat. Kromě samotného navrácení lososa do vody se tak stále více rozšiřuje myšlenka citlivého přístupu k přírodě a v ní žijícím druhům.

„Pohledem adoptivních rodičů projektu Návrat lososů můžeme vnímat jarní vypouštění jako takové rybí Velikonoce. Akorát místo vajíček dostává příroda již vylíhnuté malé plůdky. Jsme rádi, že můžeme poděkovat tolika štědrým koledníkům, kteří stojí za úspěchem projektu,“ říká Radek Hovorka, manažer společnosti King Oscar pro střední Evropu.

Lidé mohou svého lososa adoptovat zasláním SMS ve tvaru DMS(mezera)NAVRATLOSOSU na číslo 87 777. Cena dárcovské SMS je 30 Kč, projekt Návrat lososů obdrží 27 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha. Více informací najdou dárci na internetových stránkách projektu www.navratlososu.cz a na www.darcovskasms.cz.

Od počátku programu Návrat lososů ke konci dubna 2011 veřejnost adoptovala již více než 3600 malých lososů, od loňského podzimu se již 2200 z nich v řece Kamenici připravuje na tah do moře.

Zdroj: www.npcs.cz