Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Do školy nešel pro vědomosti

Kriminalistům z Děčína se podařilo vypátrat sedmatřicetiletého muže, který v průběhu minulého měsíce navštívil dvakrát budovu základní školy, kde sebral měděné kabely a plastový stavební rozvaděč. Nejen, že způsobil škodu odcizením za několik desítek tisíc korun, ale navíc ještě poškodil výtah pro přepravu materiálu. Také vystavil velkému nebezpečí spoluobčany, neboť jeden z vodičů, které odštípl, byl pod proudem a jeho konec zůstal trčet odizolovaný. Včera si vyslechl obvinění z krádeže vloupáním, poškození cizí věci a obecného ohrožení z nedbalosti. Navíc se jedná o recidivu, takže trest, který mu nyní hrozí může mít podobu až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

 Kus trati zůstal bez zabezpečení

 Na železniční trati v úseku mezi Boleticemi nad Labem a Těchlovicemi odcizil neznámý poberta sedmdesát metrů zabezpečovacího kabelu, čímž došlo k poruše na veřejně prospěšném zařízení. Škodu natropil přibližně za dvacet tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z železničního oddělení v Děčíně.

To jsou ale finty, aneb řidiči, pozor na podvodníky!

 Vozidlo projíždějící obcí Huntířov na Děčínsku zastavil jakýsi muž. Představil se jako ředitel firmy exportující vozidla jisté známé značky a řidiče požádal o půjčku deseti tisíc korun s tím, že mu nefungují platební karty. Do zástavy nabídl šperky ze žlutého kovu a peníze slíbil vrátit do druhého dne. Slovo dalo slovo a oklamanému zůstala jen hořká zkušenost. Peníze se dosud nedostavily a ukázalo se, že šperky také nejsou tak úplně zlaté.

Zloději jsou všude

 Do volně přístupné dílny v jednom varnsdorfském podniku zabloudil neznámý lapka. Zde sebral ze stolu kabelku s peněženkou, finanční hotovostí, platební kartou a doklady. U vedlejšího stolu pak sebral ještě jednu peněženku s podobným obsahem a zmizel. Zanechal škodu přes pět tisíc korun. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení a v případě dopadení můžou pachateli hrozit až dva roky za mřížemi.

Vloupání do automobilů

Trestní stíhání pro krádež vloupáním, poškození cizí věci a neoprávněné užívání cizí věci zahájili děčínští kriminalisté proti čtyřiatřicetiletému muži. Ten se měl během prvního čtvrtletí letošního roku vloupat do pěti vozidel. Uvnitř odcizil autorádia, scanner, peněženku s doklady a hotovostí a klíčky. S jedním z těchto vozidel odjel a u dvou se o to pokusil. Odcizený automobil se naštěstí posléze našel. Jeho poslední akce se odehrála v supermarketu, kde se zmocnil televizoru a utekl s ním přes turnikety. Celková škoda jde do desítek tisíc korun. Obviněný se v současnosti nachází ve věznici pro jinou trestnou činnost.

Bez řidičáku a ještě mařil

 Povedeného “řidiče“ zastavila dnes po půlnoci hlídka varnsdorfských policistů. Devětadvacetiletý muž nepředložil žádný doklad ke zjištění totožnosti, takže musel na obvodní oddělení. Tam se ukázalo, že dotyčný nevlastní řidičský průkaz a ještě má městským úřadem vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Takže už to má ve zkráceném přípravném řízení spočítané pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a visí nad ním hrozba až tříletého odnětí svobody.

Čtyři lumpárny

 Rumburští kriminalisté včera obvinili dva výtečníky, kteří mají mít na svědomí čtyři lumpárny, které se odehrály v posledních zhruba dvou měsících ve Varnsdorfu. Je to smutný příběh o monitoru a televizoru odcizených z půdy domu, peněženky vytržené jedné paní přímo z ruky při odemykání vchodových dveří, alkoholu a potravin zmizelých z bytu, poničené palivové nádrže u automobilu a také o napáchané škodě v celkové výši necelých patnácti tisíc korun. Za krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci jim hrozí až tříletý žalář.

Chtěla tančit a přišla o kabelku

 Na sedmatřicetiletého muže, který měl koncem února v jednom podniku v Jílovém u Děčína odcizit ze stolu na tanečním parketu dámskou kabelku s doklady, mobilním telefonem a platební kartou, už došlo. Policisté z obvodního oddělení si ho našli a včera mu sdělili podezření z přečinu neoprávněného opatření platební karty ve zkráceném přípravném řízení. To je spojeno s rizikem až dvouletého pobytu v místech, kde taneční parkety nebývají.

Ve firmě neuspěl, tak šel do zahrádek

Do areálu jedné děčínské firmy se v minulém měsíci přes plot přehoupl dvacetiletý mladík. Chtěl železnou trubku. Byl však vyrušen a utekl. S neúspěchem se však smířit nehodlal, tak následně v blízké zahradní kolonii odcizil železnou konstrukci stolu, kterou pak udal ve sběrně. Asi ho netrápilo, že za recidivu je možné obdržet až tříletý pobyt za mřížemi. Včera si od policistů z obvodního oddělení, kteří jej vypátrali, vyslechl podezření z krádeže vloupáním.

Zapomenuté věci se neberou

 Mobilní telefon v hodnotě několika tisíc korun si na poštovní přepážce v Jiříkově zapomněl nedávno jeden klient. Našel ho tam čtyřicetiletý muž a nenapadlo ho nic lepšího, než si jej ponechat. To nebyla dobrá volba, protože muži zákona z Rumburku si jej našli a včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu zatajení cizí věci. To obnáší hrozbu až roční dovolené na státní útraty.

Pro psa si zašel na balkón

 Podezření z přečinu krádeže a porušování domovní svobody ve zkráceném přípravném řízení si včera z úst rumburských policistů vyslechl pětatřicetiletý muž. Ten nedávno přelezl zábradlí balkónu přízemního bytu v panelovém domě a odcizil odtud psa. Kdyby se raději odebral do útulku a pořídil němou tvář legálním způsobem, nehrozily by mu teď až tři roky odnětí svobody.

Paní okradl přímo na ulici

 Kabelku S finanční hotovostí, mobilním telefonem a doklady vytrhl včera odpoledne v ulici U Plovárny přímo z ruky osmasedmdesátileté paní neznámý lump. Pak běžel směrem k Tyršově ulici. Nebohé ženě tak způsobil škodu za více, než pět tisíc korun. Případem se zabývají policisté z železničního oddělení a v případě dopadení může pachateli hrozit až dvouleté vězení.

Odcizená navigace a dvě kola

Varnsdorfským policistům se podařilo dopadnout sedmadvacetiletého muže, který má na svědomí tři krádeže, kterých se měl dopustit koncem minulého měsíce. Poprvé se vloupal do vozidla, ze kterého si odnesl navigaci, a ve dvou dalších případech odcizil jízdní kola uzamčená lankovým zámkem. Poškození se tak podělili o škodu v celkové výši zhruba devatenáct tisíc korun. Včera si od mužů zákona výtečník vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže. A protože se v jeho případě jedná o recidivu, hrozí mu až tříletý pobyt za mřížemi.

A ještě jeden bicykl

 Devatenáctiletému mladíkovi se v chodbě jednoho domu u České Kamenice zalíbilo horské kolo. Zmocnil se ho tedy a chtěl s ním utéci. Byl však přistižen, takže nechal bicykl bicyklem a vzal nohy na ramena. Ne daleko. Místní policisté byli pohotoví, takže za chvíli už seděl na obvodním oddělení, kde si musel vyslechnout podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Může se mu stát, že navštíví nápravné zařízení až na tři léta, vzhledem k faktu, že v posledních třech letech už měl pro obdobnou trestnou činnost co do činění se zákonem.

 Do školy se musí

Podezření z ohrožování výchovy dítěte si včera od varnsdorfských policistů vyslechli rodiče nezletilého syna. Dvě stě čtyřicet hodin neomluvené školní docházky nasbíraných od prosince minulého roku do března letošního není zrovna málo. Podezřelým hrozí až dvouleté odnětí svobody.

 Pobíral příspěvek na byt, kde nebydlel

 Příspěvek na bydlení pobíral od úřadu práce pětadvacetiletý muž z Děčína. Věc má však háček v tom, že k bytu, kterého se dávka týkala, již filuta ukončil nájemní vztah. Neoprávněně se tak obohatil na úkor státu o více než šest tisíc korun. A to se nevyplatilo, protože kriminalisté ho včera obvinili z podvodu a za to je možné udělit trest až dvouletého odnětí svobody.

Prsteny mu neříkaly pane

Šest prstenů ze žlutého kovu v předběžné hodnotě čtrnáct tisíc korun měl v sobotu odcizit devatenáctiletý mladík na návštěvě u své matky v Děčíně. A to přes to, že za obdobný skutek byl v posledních třech letech trestán. Policisté z obvodního oddělení mu za to sdělili podezření z přečinu krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Za to se může odebrat do nápravného zařízení až na tři léta.

Batoh odhodil při pronásledování 

Podezření z trestného činu neoprávněného opatření platebního prostředku čelí v těchto dnech dvaadvacetiletý muž z Děčína. Ten měl minulý týden odcizit z nezajištěného vozidla batoh s doklady, který při následném pronásledování asi po sto padesáti metrech odhodil. Nebyla v něm však kreditní karta, kterou měl mít poškozený uvnitř. Mladíkovi hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Za volant jedině střízlivý 

Podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky sdělili včera ve večerních hodinách strážci zákona z děčínského obvodního oddělení třiadvacetiletému mladíkovi. Ten den ráno jej kontrolovala hlídka strážníků, která pojala podezření, že řidič není úplně střízlivý. Přivolaní policisté mu pak naměřili při orientační dechové zkoušce kolem jedné a půl promile. Kdyby před jízdou nepil, nemusel by mu hrozit až rok odnětí svobody.

Pokud již o své věci nestojíte, ponechte je ve vozidle 

Dalším, kdo doplatil na to, že ponechal cenné věci v automobilu, je muž z Teplic. Přišel o lyžařské náčiní a notebook v celkové hodnotě přes padesát tisíc korun, když všechny tyto věci zanechal ve svém voze na parkovišti před marketem v České Kamenici. Policisté důrazně varují občany před takovým počínáním.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín