Rubriky
Zprávy

Děčínští se rvali statečně, přesto z Prostějova odjíždí s prázdnou

Do utkání vstoupily oba týmy naprosto koncentrovaně, dobře bránily a skóre tím pádem narůstalo velmi pomalým tempem. Na děčínské straně udával ofenzivní tón především křídelník Alič, který zaznamenal šest ze sedmi úvodních bodů Děčína a po jeho posledním počinu ze začátku 6. minuty byl stav 6:7 z pohledu Orlů. Od této chvíle ale vzali na pár minut iniciativu zápasu více do svých rukou hostitelé, kteří během jediné minuty stav otočili a v 7. minutě po koši Šležaše svítil na tabuli stav 11:7. Děčanům se poté sice podařilo náskok domácích opět smazat, ale znovu zaúřadoval „starý lišák“ Šležas a dvěma úspěšnými trestnými hody stanovil skóre po deseti minutách na 16:14.

I začátek druhého dějství probíhal podle zaběhnutého scénáře a v polovině 12. minuty ještě platil vyrovnaný stav 18:18 – poté ale přišla silná tříminutovka Orlů a po sérii 10:0! vyvrcholené dvěma „šestkami“ Nicholsona vedli domácí rázem dvouciferným rozdílem – 28:18. Děčané poté sice bojovali, ale domácí borci si svůj vybudovaný náskok udržovali, takže v 17. minutě Alič „jen“ snižoval na rozdíl sedmi bodů – 33:26. Stejně velký odstup nakonec vydržel až do konce první půle, kterou uzavřel čtyři vteřiny před jejím koncem košem Nicholson a do kabin oba týmy odcházely za stavu 41:34.

Po poločasové pauze se v lepším rozpoložení nacházeli svěřenci Pavla Budínského, kteří se zásluhou koše Soukupa a trojky P. Houšky přiblížili k domácím na konci 21. minuty na rozdíl jediného koše – 41:39. Stejný rozdíl ve skóre platil i na začátku 24. minuty, kdy se prosadil nejlepší děčínský střelec zápasu Alič – 47:45. Domácí bili na poplach, naopak děčínští „nájezdníci“ vycítili šanci a v 28. minutě se jim dokonce podařilo zásluhou Soukupovi trojky srovnat stav na 54:54. Bohužel, prostějovští hráči zabrali v možná nejméně vhodný okamžik a díky koši Landryho a trojce Veikalase si do závěrečné čtvrtiny přenešli pětibodové vedení – 59:54.

Stejně jako do druhé půle, tak i do závěrečné čtvrtiny vlétli Děčané s velkou chutí a svého soupeře si nenechali odskočit, když v polovině 35. minuty po jednom trestném hodu Pomikálka byl stav 64:63 a o dvě minuty později již Alič srovnal na 65:65. To ale nebylo všechno a po oddechovém čase domácích otáčel v polovině 38. minuty Soukup stav na 65:67. Kdo ale čekal, že domácí složí zbraně a rozklepou se jim kolena, tak byl na velkém omylu – děčínské vedení jako by Prostějov nakoplo k ještě lepšímu výkonu, i když ještě 27 vteřin před koncem se po asistenci Sanderse prosadil P. Houška, stav byl 71:69 a Peter Bálint si vybral další time-out. Po něm přišla prostějovská „šestková loterie“, ve které postupně Landry, Šležas a Lawrence nechybovali; na straně Děčína se až v úplném závěru (ještě před závěrečnými trestnými hody Lawrence, které uzavřely účet zápasu) prosadil z perimetru Sanders, to už ale bohužel bylo pozdě a Děčané si i přes kvalitní a bojovný výkon připsali s Orly letos již čtvrtou ligovou porážku, která má konečnou podobu 72:77.

Střípky ze statistik – individuálních:…
Orli měli své tahouny v utkání s Děčínem v rozehrávači Eugenu Lawrencovi, který kromě svých 16 bodů s úspěšností 100% pálil za tři body, rozdal svým spoluhráčům 5 finálních přihrávek a ještě získal na svou osobu 7 faulů; dále se dařilo litevským křídlům Šležasovi (16 b., výtečně trestné hody 8/8) a Veikalasovi s 15 body. Na straně Severočechů nejvíce vyčníval křídelník Admir Alič, který vstřelil 20 bodů při výborné střelbě za 2 body (10/8) a i trestných hodů (4/4); další skvělý výkon předvedl reprezentant Pavel Houška, který si připsal double-double za 19 bodů a 14 doskoků, z toho 4 byly útočné; kvalitní výkon předvedl také jeho podkošový parťák Míra Soukup, který posbíral 11 bodů a 5 doskoků.

…a týmových:
Děčané měli více bodů ze střel z pole a zpod koše (15:24), naopak domácí lépe a přesněji pálili z perimetru (8:3); my jsme bohužel neproměnili celých 7 trestných hodů, které nám tolik scházely v konečném účtování…Poměr doskoků byl tentokráte téměř vyrovnaný – 33:32 (útočné 5:10); Orli si připsali také o šest ztrát více – 18:12, ale ani to je nakonec neobralo o konečné, i když poměrně těsné vítězství, které jim při souběžné prohře Pardubic v Nymburce přiválo konečné 2. místo v tabulce nadstavbové skupiny A1.

Body: Lawrence 16 (5 asistencí, 7 získaných faulů, trojky 3/3, ale také 4 ztráty), Šležas 16 (6 doskoků, 6 získaných faulů, TH 8/8, Veikalas 15 (trojky 6/4), Nicholson 12 (8 doskoků, ale také 4 ztráty), Landry 11 (8 doskoků), Hyzy 6, Marek 1 – Alič 20 (střelba 2 b. 10/8, TH 4/4), P. Houška 19 (14 doskoků -> double-double), Soukup 11 (5 doskoků), Stria 6, Sanders 5 (5 asistencí), Landa 4, Pomikálek 3, Hatcher a J. Houška 2; střelba 3 b.: 16/8 – 18/3; střelba 2 b.: 34/15 – 45/24; TH: 26/23 – 22/15; doskoky: 33:32 (útočné 5:10); chyby: 18:24.

Základní sestavy: Prostějov – Lawrence, Bohačík, Šležas, Landry, Nicholson
                              Děčín – Sanders, Pomikálek, Alič, J. Houška, P. Houška

Absence: Lodivod Orlů Peter Bálint postrádal v utkání křídelníka Láďu Tótha (ve středečním utkání v Pardubicích chyběl paradoxně proti našemu celku také jeho bratr Tomáš), jinak měl k dispozici kompletní kádr. Děčané se museli obejít bez služeb křídelníka Antonína Pištěckého a také mladíků Adama Žampacha a Jana Smetáka.

Ladislav Faltin