Rubriky
Zprávy

Hráči BK Děčín oslaví Den Země

Již 3. ročník dne otevřených dveří proběhne u příležitosti Dne Země v areálu teplárny na Benešovské ulici. Pořadatelem je tradičně společnost TERMO Děčín a.s. a partnerem letošního ročníku bude BK Děčín. Akce se bude konat 21. dubna 2011 mezi 14:00 až 18:00 hod.

14-16 hod Adam Žampach, Admir Alič, Levell Sanders
16-18 hod Lukáš Mařík, Jan Jiříček, Tomáš Pomikálek, William Hatcher

Na návštěvníky čeká prohlídka centrálního zdroje tepla pro pravobřežní část Děčína s unikátní kombinací technologického zařízení na výrobu dálkového tepla. Partnerem letošního ročníku je BK Děčín. Návštěvníci tak kromě prohlídky teplárny budou mít příležitost zasoutěžit si s hráči prvoligového týmu v různých basketbalových dovednostech a v rámci autogramiády získat i podpis děčínských sportovních idolů.

TERMO Děčín jako jediná společnost v České republice využívá k výrobě dálkového tepla geotermální energii. Pomocí tepelných čerpadel je z hloubky 545 m čerpána geotermální voda z obrovského rezervoáru nacházejícího se pod Děčínem. Vlastní výrobu pak doplňují plynové kogenerační motory zajišťující kombinovanou výrobu elektřiny a tepla a horkovodní plynové kotle.

Díky této kombinaci technologického zařízení teplárna ročně ušetří téměř 20 tisíc tun emisí skleníkového plynu CO2 ve srovnání s dřívějším spalováním hnědého uhlí a topných olejů. To je takové množství CO2, které by vyprodukovalo osobní auto, kdyby 3.000krát objelo zeměkouli po rovníku. Geotermální teplárna tak výrazně zvyšuje kvalitu životního prostředí v Děčíně, a proto je vhodným místem pro oslavu Dne Země, který je ekologicky motivovaným svátkem upozorňujícím veřejnost na dopady ničení životního prostředí. Prohlídky teplárny budou organizovány s odborným výkladem tak, aby každý účastník akce měl možnost dozvědět se co nejvíc detailů a zajímavostí z jejího provozu.

Unikátní technologie centrální výroby tepla s využitím geotermální energie získala v roce 2002 ocenění „Projekt roku v systémech dálkového vytápění a chlazení“. Přijďte se podívat na největší a v České republice ojedinělý projekt na využití geotermální vody a zasoutěžit si s basketbalisty BK Děčín!

Zdroj: www.bkdecin.cz