Rubriky
Zprávy

Dobrovolníci uklízeli kostel v Rozbělesích

V sobotu 9. dubna 2011 se konala v kostele sv. Václava v Rozbělesích brigáda. Cílem asi patnácti dobrovolníků bylo provést v kostele základní úklid. Stavba je zanesena především holubím trusem, který je klasifikován jako nebezpečný odpad. Z toho důvodu museli být dobrovolníci vybaveni ochrannými kombinézami, rouškami a brýlemi. Tento druh odpadu vyžaduje podle předpisů také odbornou likvidaci. Rozsah naplánovaných prací byl však tak velký, že se podobná brigáda bude muset v brzké době konat znovu. Součástí záměru Iniciativy pro děčínský zámek, která brigádu pořádala, je rovněž instalace ochranných sítí proti vnikání holubů do interiéru kostela.

Kostel sv. Václava je velice cenným příkladem barokní architektury. Jedná se zcela jednoznačně o jednu z nejvýznamnějších stavebních památek na Děčínsku.  Kostel byl vystavěn v několika etapách v letech 1730 – 1783 a je spojen se jmény známého barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera a významného pozdně barokního stavitele severočeského regionu Jana Václava Kosche. Rozběleský kostel býval kdysi centrem velké farnosti. Dnes je bohužel opuštěný a zchátralý. Vzhledem ke své poloze uprostřed tovární čtvrti byl za komunistického režimu dokonce předurčen k zániku.  

Současné aktivity děčínského zámeckého spolku v Rozbělesích finančně podporuje Komunitní nadace v Ústí nad Labem a město Děčín. Jejich cílem je upozornit na chátrající barokní památku a zároveň provést nejnutnější technické a statické zajištění kostela, aby bylo zastaveno jeho další chátrání a stavba byla bezpečná pro případné návštěvníky. Kostel sv. Václava v Rozbělesích bude otevřen pro veřejnost stejně jako v loňském roce v rámci Noci kostelů již 27. května 2011.

och/idz

foto: aleso