Rubriky
Sport Zprávy

Orli nám oplatili pohárovou porážku i s úroky

Do utkání nastupoval domácí celek bez mladíků Adama Žampacha a Jana Smetáka, hosté přijeli kompletní, ale již bez borce na pozici čtyři Želimíra Zagorace, který z klubu odešel na začátku března.

Utkání začali domácí hráči aktivně, především křídelník Alič, díky jehož úvodním čtyřem bodům jsme vedli ve 2. minutě 4:2. Od té chvíle ale vzali otěže zápasu do svých rukou hosté, kteří se ve 4. minutě ujali vedení zásluhou Lawrencovy trojky na 6:9. Děčínu se sice podařilo Orly v polovině 8. minuty dotáhnout na 11:11, jenže během další minuty hosté odskočili i díky čtyřem bodům Nicholsona v řadě na 13:18 a za tohoto stavu si domácí lodivod vybral první oddechový čas. V závěru úvodního dějství se Děčanům podařilo stáhnout hosty na jediný bod, přesto poslední slovo v první desetiminutovce měl Hyzy, po jehož koši platil stav 17:20.

Druhá perioda začala pro domácí výborně, čemuž napomohl i nesportovní faul Poláka Hyzyho, po němž jedním trestným hodem Landa a proměněnou „dvojkou“ Hatcher překlopili vedení na stranu Děčína – 23:20. Ještě ve 14. minutě jsme vedli o čtyři bodíky, ale o další dvě minuty později zakončil Šležas rychlý protiútok, vyrovnal na 28:28 a to dalo domácímu kouči podnět pro dalších time-out. Ke konci poločasu to už už vypadalo, že Hanáky bude v poločase hřát myšlenka čtyřbodového vedení, jenže i přes těsnou Markovu obranu se s klaksonem prosadil z perimetru Hatcher a svou trojkou určil poločasový stav na 35:36.

Stejně jako do první a druhé čtvrtiny, tak domácí vstoupili i do třetího kvartálu, který otevřel košem Pomikálek a otočil stav na 37:36. Jenže to bylo bohužel jedno z mála pozitiv této desetiminutovky – v dalších minutách hosté čím dál více „přikládali pod kotel“ a v polovině 27. minuty po další trojce Lawrence vedli již dvouciferným rozdílem – 46:56. O minutu později to ještě vypadalo, že by Děčané mohli manko stáhnout, to když se také za tři body prosadil Pištěcký a snižoval na 51:56. Jenže to byl ale ze strany domácích poslední bodový příspěvek třetí desetiminutovky, čehož hosté využili a v závěru se po sérii 0:9 korunované dvěma šestkami Landryho dostali do čtrnáctibodového vedení 51:65.

Domácí hráči se v závěrečné čtvrtině ještě pokoušeli s výsledkem něco udělat, ale k evidentní únavě z náročného programu se přidávala i nepřesná střelba a zkušení hosté si své dvouciferné vedení udržovali. První děčínský koš v závěrečné čtvrtině vstřelil až ve 34. minutě Hatcher, čímž upravoval stav na 53:69. Orli ale nepolevili, naopak v minutě 35. se zásluhou Šležasových dvou trestných hodů dostali již do dvacetibodového vedení – 53:73. Vedení o více než dvacet bodů si drželi hosté až do konce utkání, které nakonec uzavřel svými úspěšnými trestnými hody Prášil a hosté si, což je třeba si sportovně přiznat, nám pohárovou porážku oplatili a po zásluze si odváží dva body za vítězství 82:60.

Statistické zajímavosti – individuální:…
Domácí celek měl v utkání jen jediného dvouciferného střelce, kterým se stal s 11 body Pavel Houška, který zaznamenal double-double, když ke svým 11 bodům přidal i 10 doskoků. Solidně zahráli také Will Hatcher – 9 bodů a Bobo Landa, autor 8 bodů a 6 doskoků. Zato Orli měli ve svém středu hned čtyři! střelce s dvoucifernou hodnotou – Landryho (17 b.), Nicholsona a Šležase (oba 15 b.; prvně jmenovaný měl navíc ještě 9 doskoků a rating 27!) a Lawrence, který si ke svým 14 bodům včetně 4 trojek připsal i výborných 9 asistencí.

…a týmové:
Hostující celek byl v utkání lepší v trojkách – 4:7 a poměrně jednoznačně i v asistencích – 13:23. Děčané stejně jako v minulém utkání s Nymburkem svého soka přeskákali pod oběma koši, tentokráte v poměru 36:31 (útočné 10:5). Největší rozdíl mezi oběma celky ale nakonec vznikl ve sloupci užitečnosti, kde nás hosté smetli jasně 52:104…

Body: Pavel Houška 11 (10 doskoků), Hatcher 9 (5 asistencí), Landa 8, Soukup 7 (7 doskoků), Jakub Houška 5, Pištěcký 5, Alič 4, Pomikálek 4, Stria 4 (4 získané fauly), Sanders 2, Jiříček 1 – Landry 17 (+ 7 doskoků a 4 získané fauly), Nicholson 15 (+ 9 doskoků a 5 získaných faulů), Šležas 15 (7 získaných faulů), Lawrence 14 (trojky 4/6; 9 asistencí), Veikalas 8 (4 asistence), Prášil 7, Hyzy 6; střelba 2 b.: 40/20 – 40/23; střelba 3 b.: 22/4 – 20/7; TH: 15/8 – 19/15; doskoky: 36:31 (útočné 10:5); chyby: 23:20; počet diváků: 980; nejlepší hráč utkání: Eugene Lawrence (Prostějov).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína): „Gratuluji Prostějovu k vítězství. Myslím, že jsme dneska byli konkurenceschopní pouze poločas. Mám takový dojem, že ve druhém poločase nám jednoduše došel kyslík. Nechci se na to vymlouvat, ale pravda je, že nás hodně sil stálo středeční utkání s Nymburkem. Ve druhé půli jsme zkrátka v osobních soubojích nebyli schopni čelit tlaku, který na nás Prostějov vyvinul, hlavně kolem vnitřního prostoru. Dobře pohyboval míčem, dával ho na správné hráče ve správnou chvíli a tito hráči zkrátka dali koš. Na nás přišlo takové trápení, nebyli jsme schopní dát koš, špatně jsme se pohybovali, byli jsme takoví otupělí. Bylo vidět, že někteří toho mají už plné zuby – především klíčoví hráči, kdy se nakumulovala únava z poháru a ze zápasu s Nymburkem, ale nechci to brát jako výmluvu. Jen chci říct, že Prostějov hrál fakt dobře, bylo vidět, že nám chtějí vrátit porážku. A ačkoliv byl poločas vyrovnaný, tak ve druhém jsme neměli sílu pod košem, většinou jsme ostřelovali z dálky, dělali jsme mentální chyby v obraně, nebyli jsme schopní proměňovat ani vyložené šance, trestné hody. Takže spravedlivý výsledek pro Prostějov.“

Peter Bálint (trenér Prostějova): „My jsme dneska zahráli po delší době dobré utkání, protože pohárový zápas s Děčínem nás trochu dostal do situace, ve které jsme nechtěli být. Bylo to na nás na začátku utkání vidět. Celý týden jsme se tím trápili, protože jsme chtěli v poháru skončit líp. Nicméně dnes jsme předvedli velice kolektivní vyrovnaný výkon, hlavně ve druhém poločase i na obranné polovině, takže hráči si dnes zaslouží absolutorium. Protože kolektivně, koncentrovaně, bez zbytečných chyb, dobře jsme pohybovali míčem, o čemž svědčí 23 asistencí, měli jsme jen 11 ztrát – to se nám tak často nestává. Je vidno, že když jsme koncentrováni a víme, o co nám jde, tak jsme schopní hrát velice dobře.“

Základní sestavy:

Děčín – Hatcher, Pomikálek, Alič, J. Houška, P. Houška
Prostějov – Lawrence, Prášil, Šležas, Landry, Nicholson
Ladislav Faltin