Rubriky
Sport Zprávy

Každý koš pomáhá

Charitativní akce, do níž se opět zapojí všechny složky vrcholového basketbalu v České republice a jež nese příznačný název každý koš pomáhá má své páté pokračování i v letošní sezóně.

BK Děčín se do této akce zapojí v sobotu 9. 4. v domácím televizním utkání 7. kola skupiny A1 proti celku Unibon Nový Jičín.

Diváci a fanoušci se mohou připojit nejenom při sledování televizních zápasů, ale PO CELÝ DUBEN posláním své dárcovské DMS ve tvaru DMS POMOCKOSEM na číslo 87 777.

Martínkův příběh
Martínkovi rodiče čekali na Martínka dlouhých pět let. Ve dvacátém čtvrtém týdnu těhotenství jeho maminky však nastaly první komplikace a kvůli infekci byla nezbytná hospitalizace. O měsíc později bylo nutné těhotenství  pro nedostatek plodové vody a počínající infekci ukončit císařským řezem. Martínek byl po narození hodně přidušený, ale podle lékařů také hodně životaschopný. Okamžitě u něj nastaly problémy s dýcháním a stal se závislý na umělé plicní ventilaci. V červenci byla Martínkovi provedena tracheostomie, od té doby vydrží pár hodin dýchat sám, ale ventilátor je zatím stále jeho nedílnou součástí a překážkou pro propuštění do domácí péče. A právě o to jeho rodiče usilují – aby se o svého synka při respektování jeho potřeb a vývoje mohli starat v domácím prostředí. A také začít žít jako rodina.

Pátý ročník – český basketbal pomáhá znovu jednotně
Zapojením všech složek vrcholového basketbalu najednou se tak charita Každý koš pomáhá stává skutečně ojedinělým počinem, který překračuje hranice českého sportu.

Také pátý ročník akce Každý koš pomáhá zachová princip, na kterém vznikl a podle kterého se uskutečnila poprvé v historii i charitativní akce při domácím MS basketbalistek, tedy „zaplacení bodů“ na daný charitativní účel.

Mužské kluby „pro Martínka“ odehrají 5.+6. kolo nadstavbové části Mattoni NBL (kluby si samy vyberou svůj lepší vodový výsledek), ženské kluby pak čtvrtfinále  play-off Excelsior Ženské basketbalové ligy. Mužské i ženské kluby přispějí za každý bod družstva částkou 100,- korun a hráči a hráčky částkou 10,- korun. Zapojí se také všichni rozhodčí, kteří řídí celorepublikové soutěže částkou od 100 do 300,- Kč.

Prezentace 5.ročníku Každý koš pomáhá na obrazovce ČT4 :
Po 28.3. 13,00 Tisková konference KKP a All Stars Game 2011
So 2.4. 16,30  All Stars Game+ vstup ze 3. čf Excelsior Ženské basketbalové ligy
Ne 3.4. 13,45  4. čtvrtfinále Excelsior Ženské basketbalové ligy
So 9.4. 13,30  BK Děčín – Unibon Nový Jičín, 7.kolo A1
Ne 10.4. 14,55  BK Prostějov – ČEZ Basketball Nymburk, 7.kolo A1

Stručná historie charitativní akce Každý koš pomáhá
2007 akce klubů Mattoni NBL a Česká televize zaujala nápadem spojit „zaplacení“ všech bodů ve vybraném ligovém kole s dárcovskými DMS fanoušků a televizních diváků a  hlavně jednotou všech klubů nejvyšší soutěže basketbalistů ve snaze pomoci potřebným. Vybrané peníze přispěly na výstavbu a vybavení Domům na půl cesty v Praze a ve Valašském Meziříčí.
2008 do akce se zapojily kluby Ženské basketbalové ligy, získané prostředky opět směřovaly dvěma Domům na půl cesty
2009 přidávají se prvoligoví rozhodčí, maminka těžce postiženého Patrika dostala peníze na nákup speciálního polohovatelného vozíku a finanční příspěvky ulehčily život a umožnily nadále sportovat polosirotkovi Samuelovi a osiřelé Ditě.
2010 proběhlo hned několik etap tradiční basketbalové charity. Nejprve v květnu byla do nestátního mobilního hospice Ondrášek z Ostravy předána nová služební Škoda Roomster. V srpnu došlo v České republice k nečekaně velkým záplavám i s tragickými následky, reprezentační basketbalové týmy mužů i žen připravující se v té době na své vrcholné akce se rozhodly poskytnout finanční příspěvek Tereze, Lucii a Tomášovi Voříškových, jejichž manžel a otec utonul ve vodách rozvodněné řeky Lindavy na Českolipsku. V září se pak uskutečnila historicky první charitativní akce při vrcholné sportovní události  Mezinárodní basketbalové federace FIBA  – Mistrovství světa basketbalistek v Brně, Ostravě a Karlových Varech. Na budoucí Dům pro všechny generace se v jeho průběhu vybralo 681 325,- korun. Na stejný účel se získávaly peníze ještě v samotném závěru roku v rámci akce Zlaté chvíle.

Zdroj: www.bkdecin.cz