Rubriky
Turisti Zprávy

Ubytováváte turisty? Musíte zaplatit poplatek

Lidé, kteří v Děčíně nabízejí turistům takzvané sdílené ubytování, mají povinnost zaplatit městu poplatek za každou ubytovanou osobu. Kdo tak neučiní, hrozí mu pokuta až ve výši 500 tisíc korun. V Děčíně je v současné době nabízeno přibližně 50 ubytovacích kapacit sdíleného ubytování.

Sdílené ubytování přes webové portály (AIRBNB, FEWO DIRECT, VRBO, BOOKING a další) je levnou alternativou ubytování pro turisty. Ti si na internetu vyhledají danou lokalitu, kde chtějí ubytovat a zarezervují si termín. Takové ubytování je vyjde levněji než třeba v hotelu. Lidé si mohou pronajmout pokoj, byt, či dům, záleží na nabídce v dané lokalitě. Lidé, kteří sdílené ubytování nabízejí, ho musí nafotit, vložit do databáze na příslušném webu, stanovit cenu a pravidla. Za ubytování se platí předem.

Lidé, kteří sdílené ubytování turistům nabízejí, jsou pak povinni odvádět městu místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt. Stanovuje to městská vyhláška 10/2010. V období od 1. dubna do 30 září činí poplatek 10 korun za osobu za jeden den, od 1. října do 31. března pak 5 korun za osobu.

Pokud tedy někdo ubytuje turisty za úplatu, musí to městu nahlásit do 15 dnů od zahájení ubytování. Více informací poskytne Lenka Dejmková, odd. správy daní a poplatků, tel. 412 593 414,

Další povinnosti vůči orgánům finanční správy jsou zveřejněny na portálu www.financnisprava.cz.

Zdroj: Magistrát města Děčín