Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci zvládli infarktový závěr a opět si zahrají finále!

Zcela vyprodané ARMEX Sportcentrum bez dechu sledovalo poslední útočnou akci svitavského O’Briena, oči diváků putovaly s míčem při jeho trojkové střele a vzápětí celá hala vybuchla nadšením. Míč totiž minul cíl a Válečníci tak získali rozhodující čtvrtý bod v semifinálové sérii, což znamená, že si opět zahrají finále! Na postup se však tentokrát pořádně nadřeli a chvilku to už nevypadalo vůbec dobře, jenže nezastavitelný Lamb Autrey se rozhodl, že si chce zahrát finále a Děčín tam dotáhl.

První body šestého semifinále zařídil domácí rozehrávač Šiška, vzápětí trefil Autrey první trojku a Válečníci vedli 5:0. Na druhé straně odpověděl Slezák rovněž trojkou, ale Autrey se opět trefil za tři body a domácí fandové řičeli nadšením – 8:3. Tuři však nepropadli panice a Jelínek se Svobodou otočili na 8:10, čímž byla zahájena celozápasová přetahovaná. Po dvou trojkách Jelínka a koši O’Briena vedli hosté 13:20, pak ale Válečníci přidali v obraně, začalo se jim dařit v útoku, což potvrdila druhá trojka Carlsona i přesné šestky Landy a rychle vyrovnali na 22:22. Pak Carlson zaznamenal další dva body a Děčín vedl, jenže Slezák trojkou strhl vedení zpět na stranu Svitav – 24:25. Druhou čtvrtku zahájil Slezák košem, Autrey ale odpověděl pěti body v řadě a bylo to 29:27. Jenže přišly pro změnu lepší chvilky Svitavských, jež se ujali vedení 29:32.  Ovšem děčínský Feštr trojkou otočil na 33:32 a následně rozbouřil hlediště a donutil soupeře k time-outu Carlson parádní smečí – 35:32. Válečníkům se stále dařilo v obraně, takže soupeř se neprosazoval, naopak Autrey přidal další čtyři body – 39:32. Po trojce Ježka a šestkách Pomikálka to bylo již 44:35 a zdálo se, že by naši mohli nasadit k bodovému trháku, ale Tuři byli proti – Číž dal pět bodů v řadě, O’Brien čtyři a náskok Děčína se snížil na 47:43. Poslední slovo pak patřilo Autreymu a jeho jedné šestce – 48:43.

Po návratu z kabin začali hráči Svitav zlobit v útoku i obraně a během čtyř minut třetí čtvrtky vyrovnali na 52:52. Po další smeči Aikena, který se konečně pro Tury začal více prosazovat, to bylo 52:54, ovšem Šiška vyrovnal a stejný hráč odpověděl i na koš O’Briena – 56:56. Pak se trefil za tři body Kroutil a byli to zase domácí, kdy byl chvilku v sedle. Po trestných hodech Žikly, který odehrál krátký, ale dobrý part, vedli Válečníci 65:63, jenže ostrostřelec Slezák jim znovu zkazil radost – 65:66.

Úvod poslední se Válečníkům nepovedl, dlouho se nemohli střelecky prosadit, naopak Aiken šesti body v řadě zvýšil na 65:72. Naštěstí po třech hluchých minutách prolomil trápení svého týmu Pomikálek trojkou, ovšem na druhé straně kontroval Aiken další smečí – 68:74. V tuto chvíli však pozvedl děčínský prapor skvělý Autrey, který nejprve zaznamenal dva body, poté dvakrát trefil těžkou trojku a znovu dostal domácí fandy do varu – 78:74. Svitavští však cítili šanci na úspěch, a po zásazích O’Briena a Slezáka vedli dvě minuty před koncem 78:80. Pak sice Šiška proměnil jen jednu šestku, druhou však doskočil Pomikálek a Feštr prohnal obroučkou trojku – 82:80. Následný útok soupeře skončil obranným doskokem Autreyho, nepřesnou trojku Šišky doskočil opět Pomikálek, který byl vzápětí faulován a za řevu diváků proměnil obě šestky – 84:80. To už zbývalo jen 55 vteřin, navíc nepovedené rozehrání hostů vystihl Ježek a Carlson získal faul, který ovšem potrestal pouze jedním úspěšným trestným hodem – 85:80. Avšak basketbal je rychlá hra a stačí jen několik málo vteřin k obratu. A to se Turům málem povedlo, když se během 40 vteřin dostali na 86:85. Pět vteřin před koncem byl ale faulován Autrey, který ukázal pevné nervy, obě šestky proměnil a pak už skákal radostí spolu se svými spoluhráči a diváky, když hosté neproměnili svůj poslední, časem velmi limitovaný, útok – 88:85.

Šesté semifinále přineslo opravdu parádní, vyrovnaný basketbal a řadu důležitých momentů a faktorů. Tím první je bezpochyby 30 bodů Lamba Autreyho, který znovu ukázal své mistrovství a vykřesal Válečníky z nejhoršího. Dalším byly doskoky, v nich Děčín celý zápas trochu zaostával, ale v posledních minutách získal hned tři útočné, a z nich pak pramenily cenné body. Důležité také bylo, že naši skvěle bránili oba svitavské rozehrávače, což znamenalo, že Číž dal 5 a Marko dokonce jen 3 body. Naopak na straně Svitav určitě stojí za povšimnutí double-double obou Američanů, Aikena a O’Briena. Zkrátka, kdo nepřišel, ochudil se o skvělý zápas a dlouhé oslavy Válečníků, kteří navzdory 11 porážkám na přelomu základní části a nadstavbové skupiny nakonec ukázali obrovský morální kredit, neskutečně se zvedli a dokráčeli si pro čtvrté finále v historii klubu.

Největší podíl na tom měl, jak už bylo napsáno, Lamb Autrey, autor 30 bodů. Svým dílem ale přispěli i Feštr, jenž dával v závěru důležité koše, Carlson a Pomikálek. Dobrou obrannou práci odvedli Ježek a Kroutil, svoji chvilku využil i Žikla. Pochvalu ale zaslouží všichni.

„Bude to první finále v mém životě, takže to považuji za veliký úspěch a veliké ocenění mé práce. Když jsem do Děčína přišel, bylo finále můj cíl a nyní je pro mě hrozně těžké popsat, jak si cením toho, že se to povedlo. Víme, kdo nás ve finále čeká, ale musíme se opět kvalitně připravit a předvést dobrý basketbal,“ řekl po zápase hráč utkání, Lamb Autrey.

Na straně Svitav kraloval střelec Slezák s 20 body, výborně opět zahrál O’Brien, Aiken začal zlobit až ve druhém poločase. Jelínek nastřílel svých 10 bodů v první čtvrtce, pak už se bodově odmlčel.

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, trenér DEKSTONE Tuři Svitavy: „V první řadě veliká gratulace Děčínu, trenéru Tomášovi, hráčům, celému realizačnímu týmu a fantastickému děčínskému publiku. Odehráli jsme zde velmi dobré utkání a přijeli jsme s jasnou vizí toho, že si budeme chtít vynutit sedmý zápas. Jenže proti tomu byl Lamb Autrey, který hrál s bravurou a byl mimo naší basketbalovou galaxii. Byl těžko zastavitelný, přestože jsme na něj zkoušely různé typy obrany, ale nestačilo to. A co rozhodlo? Dva tři obranné doskoky domácích, odpískané „přes půl“, které rozhodně nebylo. Ale především jsme měli v závěru, kdy jsme vedli o sedm bodů, volit lepší řešení na útočné polovině a držet ten náskok, možná ho budovat ještě větší. Pro moje družstvo je to samozřejmě těžká rána a čeká nás boj o bronz. Kdyby mi někdo před sezónou, kdy jsem budoval tento kádr se šesti hráči mladšími dvaadvaceti let, bral bych to všemi deseti, ale teď je to hořké. Celkově v semifinále rozhodly zápasy ve Svitavách, kde Děčín ukázal kvalitu, hrál velmi dobře a získal tam dvě výhry, z nichž jedna rozhodně neměla přijít. Ještě jednou gratuluji Děčínu a snad mi odpustíte, když takto na dálku pozdravím Pavla Budínského, který tento tým budoval a skládal. Také jemu patří gratulace, protože družstvo je velmi dobře fyzicky připravené.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Děkujeme za gratulaci a velmi si toho vážíme, protože s Opavou chyběl kousek a nemuseli jsme tyto krásné zápasy hrát. Dnes už jsme šlapali trochu vodu, ale stále žasnu, kde hráči pořád berou sílu a energii, drží se soupeře, tlačí na něj, dobře brání a hrají kvalitní útok. Dnešní zápas jsme prohráli na doskoku, ale poprvé v této sérii neplatilo, že kdo prohraje doskok, prohraje i utkání. Měli jsme dnes obrovské štěstí a Lamba Autreyho, který nám utkání vyhrál vlastně sám. Svým klukům gratuluji, protože tohle byla kvalitní série a kvalitní soupeř.“

Hráči po utkání
Jiří Jelínek, pivot DEKSTONE Tuři Svitavy: „Přidávám se ke gratulantům, protože tým, který měl jedenáct proher v řadě, se zvedl opravdu neuvěřitelně. Série se rozhodla v pátém utkání ve Svitavách, kde jsme pětatřicet minut nehráli v tempu a byli jsme malátní. Dnes jsme vedli už o šest, ale pak přišla série 8:0 a nezbývá mi, než Děčínu pogratulovat.“

Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „Skvělá série, skvělý zápas a Svitavy jsou skvělý tým a řadou kvalitních hráčů. Loni Svitavští v play-off Děčín vyřadili, takže o to je dnešní výhra cennější. Věděli jsme, že obzvlášť dnešní zápas bude veliká bitva, protože se hrálo o rozhodující bod. Když se podívám na statistiky, je až neuvěřitelném jak vyrovnaný zápas byl. Těší mě, jak jsme byli soustředění, jak jsme bojovali, jak jsme hráli tvrdě a na doraz celý zápas. Z postupu jsem nadšený.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Krakovič
Svitavy: Marko, Slezák, Svoboda, Jelínek, Aiken

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 88:85 
Body Děčína: Autrey 30 (4x 3, 5 doskoků, 7 získaných faulů), Feštr 15 (2x 3), Carlson 11 (2x 2), Pomikálek 11 (1x 3, 8 doskoků), Šiška 7 (5 asistencí), Landa 4, Ježek 4 (1x 3), Kroutil 3 (1), Žikla 2, Krakovič 1.
Body Svitav: Slezák 20 (4x 3), O’Brien 18 (12 doskoků, 5 asistencí), Aiken 15 (11 doskoků), Jelínek 10 (2x 3), Svoboda 10 (1), Číž 5, Marko 3 (1),Puršl 2, Teplý 0.
Střelba za 2 body 15/34:21/34, za 3 body 11/25:8/28, TH 25/32:19/21. Doskoky 34:37 (útočné 13:13), asistence 9:17, ztráty 10:12, fauly 21:29.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 1 200

Čtvrtiny: 24:25, 24:18, 17:23, 23:19