Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na skvěle střílející Nymburk nestačili

Po pěti výhrách v řadě narazili Válečníci na mistrovský Nymburk, který jejich sérii úspěchů rázně přerušil a vyhrál i čtvrtý vzájemný zápas v této sezóně. A to nejjednoznačněji.

Děčínští odehráli dobrou první čtvrtinu, v níž sice v úvodu prohrávali díky deseti bodům Davise 10:2, ale pak Ježek čtyřmi body korigoval, po dalším koši Pomikálka to bylo už jen 12:8. A když Šiška trefil trojku a Pomikálek přidal jednu šestku, dostali se naši na dostřel – 16:14. Domácí ovšem znovu odskočili, jenže Válečníci zabojovali a trefy Kroutila a Landy plus trojka Feštra znamenaly vyrovnání na 21:21. Pak ale začal pod děčínským košem úřadovat Myers, jenž upravil na 26:21.

Ve druhé čtvrtce skóroval jako první opět Myers, poté Vyoral dal pět bodů, Myers další dva a bylo to rázem 34:21. První body Válečníků zaznamenal po necelých čtyřech minutách Krakovič, ale na děčínské straně se začaly množit ztráty, nedařilo se střelecky a Nymburk toho dokonale využil. V závěru první půle vedl už 47:25 a teprve trojka Autreyho srazila poločasové manko pod dvacet bodů – 47:28.

Druhý poločas začal podobně tomu prvnímu. Domácí stříleli s obdivuhodnou jistotou, naopak Válečníkům se nedařilo a první body v této desetiminutovce zaznamenal Ježek až po dlouhých pěti minutách. Tou dobou už ale Nymburk jasně dominoval a kráčel si pro pohodové vítězství. Před poslední čtvrtinou to bylo 72:37, a nad Válečníky opět visela hrozba krutého debaklu. V závěrečné periodě naštěstí svěřenci trenéra Tomáše Grepla trochu zpřesnili svoji střelbu, přesto nakonec prohráli jednoznačně 97:53.

Nymburk opět ukázal své kvality, když dobře bránil, a ve střelbě dvojek si vytvořil nové sezónní maximum – minul pouhých 8 pokusů z 39 a zapsal si úspěšnost 79,5%! V trojkách byla situace vyrovnaná, ale domácí potřebovali na sedm zásahů jen 17 střel, kdežto Válečníci 28. V trestných hodech byli naši lepší, ale Nymburk jich házel 25 oproti 10 děčínským. Také v dalších statistikách byli domácí lepší, ať už to byly body z brejků (25:5), asistence (24:9) či body lavičky (54:26).

Nymburk měl hned šest dvojciferných střelců, z nichž nejlepší byl Davis, také exděčínský Vyoral zahrál dobře, ale to se dá říct vlastně o všech hráčích domácích.

V dresu Děčína byli naopak jen dva dvojciferní střelci, a to Feštr a Autrey s 10 body.

Trenéři po utkání
Oren Amiel, trenér ČEZ Basketball Nymburk: “Není moc co říct. Utkání jsme měli pod kontrolou v podstatě od první čtvrtiny. Změna trenéra soupeři přinesla energii, proto jsem moc rád, jakou energii jsme dnes ukázali my. Vyrovnat se jim v nasazení bylo naším hlavním cílem a povedlo se to výborně. Hráli jsme velmi dobře hlavně v obraně.”

Tomáš Grepl, BK ARMEX Děčín: ”Gratulace Nymburku. My vydrželi hrát první čtvrtinu celkem vyrovnaně, ale pak jsme nestačili soupeři ve všech aspektech hry. Naprosto zaslouženě jsme prohráli. Výše porážky pro nás není důležitá. My se musíme soustředit hlavně na další utkání ve středu proti Pardubicím.”

Hráči po utkání
Alex Davis, pivot ČEZ Basketball Nymburk: “Vycházelo to z obrany a energie, kterou jsme do utkání dali. Na tréninku jsme se teď na obranu hodně zaměřili, trenér se na to dost soustředí. A dnes jsme do toho dali velké nasazení a dělali jsme věci, které trénujeme. Proto je rozdíl tak velký. Vletěl jsem do utkání, ale že prvních deset bodů vyšlo na mě, to byla jen náhoda. Dostal jsem se do snadných pozic. Pak se ukázalo, že máme mnoho hráčů, kteří dokážou dávat body. Soupeř nikdy neví, od koho to přijde. Pokud budeme předvádět takové výkony hlavně v obraně, soupeři to budou proti nám mít v play-off hodně těžké.”

Lukáš Feštr, rozehrávač BK ARMEX Děčín: “Nymburk prokázal velkou kvalitu. Vyhrál vysokým rozdílem. Ale my se musíme soustředit hlavně na zápas s Pardubicemi, který je pro nás hodně důležitý směrem k play-off. Vyhodnotíme si tento zápas, vezmeme si z toho pozitivní i negativní věci a připravíme se na středu, což je pro nás klíčové.”

Základní sestavy
Nymburk: Lawrence, Hruban, Bohačík, Davis, Benda
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Krakovič

ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 97:53
Body Nymburku: Davis 16 (1x 3, 5 doskoků), Vyoral 15 (2x 3), Šafarčík 13 (1), Bohačík 13 (1), Myers 12 (5 doskoků), Benda 11 (1x 3), Pumprla 5 (1), Wright 4, Hruban 3, Peterka 3, Kříž 2, Lawrence 0 (4 asistence).

Body Děčína: Feštr 10 (2x 3), Autrey 10 (2x 3, 6 doskoků), Pomikálek 9, Ježek 6 (1x 3, 6 doskoků), Šiška 5 (1x 3), Krakovič 4, Žikla 3 (1), Carlson 2, Landa 2, Kroutil 2, Grunt 0, Skalička 0.

Střelba za 2 body 31/39:13/32, za 3 body 7/17:7/28, TH 14/25:6/10. Doskoky 36:31 (útočné 5:11), asistence 24:9, ztráty 13:18, fauly 15:27.

Hráč utkání: Alex Davis

Diváků: 400

Čtvrtiny: 26:21, 21:7, 25:9, 25:16

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta