Rubriky
Zprávy

Reklamaci spadlé zdi u zámecké sýpky firma odmítla, Děčín chce jednat

Město Děčín chtělo reklamovat stavbu opěrné zdi u zámecké sýpky, jejíž část se zřítila na konci ledna. Dílo bylo stále v záruce. Zhotovitelská firma Gardenline, která stavební práce prováděla, však reklamaci odmítla.

„Na vině zřícení byla špatná projektová dokumentace. Celé založení bylo špatné. I přesto jsme nabídli městu, že jsme ochotni se nadále na této akci spolupodílet a dál pod děčínským zámkem pracovat,“ sdělil generální ředitel společnosti Miloš Náprstek.

S vedením města se zástupci Gardenline během příštích dnů sejdou. Musejí se domluvit, jak celou situaci vyřeší, aby nehrozil další pád zdi. Ten by se mohl dotknout přilehlé ulice U Plovárny.

„Cílem tohoto společného jednání bude domluvit další postup. Město si současně nechalo vypracovat znalecký posudek, zda práce proběhly v souladu s projektovou dokumentací. Nemůžeme proto zatím předjímat, na čem se strany dohodnou,“ uvedl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Zatím tak není jasné, zda město bude případnou škodu vymáhat a po kom.

K zemi šlo na začátku roku zhruba 20 metrů opěrné zdi, padající kameny se zastavily o oplocení vinice, která je pod budovou. Zeď je v oblasti vjezdu do bývalých garáží sovětské armády.

V těchto místech bývala dříve betonová konstrukce, po které jezdila těžká technika. To mohlo k sesuvu přispět.

„Je s podivem, že tato zeď vydržela jen čtyři roky, když pod ní je zeď stará přes sto osmdesát let a ta se ani nehnula,“ konstatoval již dříve děčínský náměstek primátora Jiří Anděl (ANO).

Od té chvíle město zřícenou část i její okolí pečlivě sleduje. Najalo si na to statika, který místo pravidelně navštěvuje. „Místo kontroluje přibližně třikrát týdně,“ dodal Stínil.

Sesuv se naštěstí nijak nedotkl nedaleké zámecké sýpky, která byla postavena v letech 1723–1725 a dnes jsou v ní vysokoškolské koleje Českého učení technického. Ta je postavena na skále a statik na ní neobjevil ani jednu trhlinu.

Autor: Mirka Salavová
Zdroj: https://www.idnes.cz/