Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 1. zápasem čtvrtfinále play-off, BK ARMEX Děčín – BK Opava

Vrchol sezóny Kooperativa NBL je tady! Po 22 kolech v základní části a 14 kolech nadstavbové skupiny vstupují Válečníci do čtvrtfinále play-off z 3. místa, což je stejné umístění jako po základní části, a to přesto, že na konci základní části a v polovině nadstavbové skupiny zaznamenali devět porážek v řadě. Bronzová příčka znamená, že vyzvou tým na 6. místě, což je Opava. Ta se s Děčínem setkala v tomto ročníku již pětkrát a třikrát mu podlehla.

Slezané zažívají sezónu jako na houpačce. Nejprve v základní části vyhráli na úvod čtyři zápasy z pěti, poté se ale začaly porážky množit, za což mohl i náročný program v Lize mistrů (Opava zde prohrála 12 ze 14 utkání) a zranění a přišel propad na 7 příčku s bilancí 10 výher a 12 proher. Následně ale Opavští porazili Válečníky v semifinále ČP a získali stříbrné medaile. Po vyřazení z Champions League a návratu marodů začala Opava vystrkovat drápky naplno, a ve 14 duelech skupiny A1 získala 9 výher, čímž se vyhnula předkolu play-off.

Ryze český kádr vedený trenérem Petrem Czudkem je už dlouho pospolu bez větších změn a souhra týmu z něj dělá nebezpečného protivníka. K tomu je zapotřebí připočítat i individuální a střelecké schopnosti všech hráčů, takže každý soupeř se musí mít před Opavou na pozoru. Přesvědčil se o tom i Nymburk, který až v posledních vteřinách zápasu sk. A1 otočil na 89:90.

Nejlepším střelcem Opavy je rozehrávač Jakub Šiřina s průměrem 12,8 bodu na utkání, za ním je pivot Václav Bujnoch (12,2), následují Radim Klečka (11,8), Martin Gniadek (10,6) a Radovan Kouřil (10,5). Nejlepším doskakovačem je Miroslav Kvapil (6,0), nejvíce asistencí má Kouřil (5,9).

Vzájemné zápasy v základní části KNBL: 
BK ARMEX Děčín – BK Opava 100:79
BK Opava – BK ARMEX Děčín 61:77
Vzájemný zápas v semifinále ČP:
BK ARMEX Děčín – BK Opava 78:82
Vzájemné zápasy v nadstavbové sk. A1:
BK Opava – BK ARMEX Děčín 70:58
BK ARMEX Děčín – BK Opava 78:70

NÁZOR BK DĚČÍN
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „V posledním zápase nadstavbové části se nám povedlo urvat výhodu domácího prostředí. Čeká nás Opava, která hraje dlouhodobě pospolu a je průběžně doplňována vhodnými typy hráčů. Tým táhne jedna z nejlepších rozehrávačských dvojic, Šiřina – Kouřil, jež nám bude dělat problémy. Opava je zkušený tým, který v letošní sezóně nasbíral další cenné zkušenosti v Lize mistrů. Čeká nás těžký soupeř, se nímž se popereme o co nejlepší výsledek.“

Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Nadstavbu jsme v druhé polovině zvládli na výbornou, a tak do play-off jdeme s výhodou domácího prostředí. I Opava dokazovala v nadstavbě, že se s ní musí počítat. Agresivní hra, útočný doskok, zónová obrana, střelci z dlouhé vzdálenosti, to jsou hlavní rysy hry Opavy. Máme týden na přípravu a uděláme všechno proto, abychom udrželi domácí palubovku. Přijďte nás podpořit do haly, budeme vás potřebovat.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta