Rubriky
Zprávy

Meteorologové varují před požáry, suché počasí hned tak neskončí

Po celé České republice platí výstraha před požáry. Vyhlásil ji od dnešních 10 hodin až do odvolání Český hydrometeorologický ústav.

Slunečné a suché počasí s nedostatkem srážek bude podle meteorologů pokračovat, a proto bude nebezpečí vzniku požárů narůstat.

„Přechodně výraznější nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů očekáváme ve spojitosti s čerstvým jihovýchodním větrem, který bude vát v úterý,“ uvedl ve svém varování meteorologický ústav. Doporučuje, aby lidé nerozdělávali oheň, ani nevypalovali trávu, neměli by ani odhazovat nedopalky cigaret, používat ve volné přírodě, ale i na zahrádkách a podobně přenosné vařiče ani jiné zdroje otevřeného ohně.

Nízký stupeň nebezpečí požárů vyhlásil ČHMÚ už v sobotu, nyní výstrahu rozšířil o Moravskoslezský kraj.

Počasí v České republice ovlivňuje slábnoucí tlaková výše nad jižní Skandinávií. V pátek a v sobotu hořel les u Libčic nad Vltavou nebo mladý les u Olešnice v Orlických horách. Praha v sobotu zakázala rozdělávat oheň a kouřit v parcích, zahradách a lesích.

Za poslední tři týdny vyjížděli hasiči k hořícím lesům nebo trávě víc než osmsetkrát. Vliv na to má sucho, ale také to, že lidé podceňují nebezpečí – v přírodě kouří nebo tam rozdělávají ohně.

Varování před požáry kvůli suchu zažily severní Čechy i na konci léta loňského roku. V srpnu kvůli tomuto nebezpečí a požáru začal platit zákaz vstupu do národního parku České Švýcarsko.

Zdroj: www.rozhlas.cz/sever