Rubriky
Sport Zprávy

Pekelný zápas a druhý bod Válečníků ve čtvrtfinále

Druhé čtvrtfinále přineslo pomalý rozjezd Válečníků (bez zraněného Grunta), kteří se ale poté nadechli ke skvělé stíhací jízdě a nakonec ovládli i závěr další atraktivní basketbalové bitvy. Ta přinesla skutečně parádní podívanou a druhý bod Děčína v sérii hrané na čtyři vítězství.

V první čtvrtce však byli lepší hosté, jenž se díky bodům Zbránka ujali rychlého vedení 0:5. Následně Šiška snížil košem a trojkou na 5:7, ale Opavští byli v útoku velmi produktivní, reprezentační rozehrávač Šiřina chytil střeleckou slinu, a v polovině této části to bylo 5:14. Pak domácí Autrey snížil dvěma body, jenže Šiřina přidal další dvě trojky, Klečka byl bezchybný na šestkách a rozdíl ve skóre začal růst. Našim se navíc nedařili trestné hody, což neplatilo o soupeři, který nemilosrdně trestal chyby děčínské obrany a těsně před první přestávkou vedl 12:28! Poslední slovo měl ovšem Landa a jeho trestné hody – 14:28.

„Opava hrála první čtvrtinu fantasticky a my jsme neměli odpověď. Šiřina, který byl včera trochu potichu, předvedl famózní výkon a ukázal, proč je reprezentační rozehrávač,“ uznal po utkání kouč Děčína, Tomáš Grepl.

Ve druhé čtvrtce navíc Válečníci minuli první dvě střely, naopak Jurečka prohnal obroučkou další opavskou trojku a rozdíl se vyšplhal na 17 bodů – 14:31. Avšak hned vzápětí děčínský rozehrávač Feštr také zaznamenal tříbodovou trefu, Krakovič přidal koš s faulem a Děčín začal svoji stíhací jízdu. Domácí přitáhli šrouby v obraně, lépe se začali srovnávat s tvrdou hrou Opavských, což pak v útoku potvrdil Šiška trojkou a Autrey třemi šestkami po faulu Kouřila – 26:33. Diváci v hale začali bouřit a vytvořili parádní atmosféru, která hnala Válečníky kupředu. Po pěti bodech Šiřiny vedla Opava znovu dvojciferným rozdílem, ale pak přišlo osm bodů Autryeho v řadě a domácí byli na dostřel – 36:39. Soupeř se ovšem nechtěl vzdát, a po povedených akcích v útoku odskočil na 38:45. Trojka Ježka však znovu vlila energii do týmu, a po trestných hodech Autreyho skončil poločas 43:45.

Druhou půli začal Šiřina svojí další trojkou, na druhé straně ale odpověděl smečí do té doby nulový Carlson a Autrey trojkou srovnal na 48:48. Na vyrovnání odpověděl tříbodovou trefou Gniadek, ale Krakovič s Carlsonem poslal Válečníky poprvé do vedení – 52:51. Opava je ovšem v útoku velmi nebezpečná, což potvrdila trojka Bujnocha. Na tu měl ale stejnou odpověď Carlson, a po koši Krakoviče si trenér hostí vzal raději oddechový čas – 57:54. Po něm se oba celky střídaly ve skórování, v závěru periody však Krakovič dvěma body a Šiška pěti poslali Děčín do trháku 69:62. Pak se ale vkradly do děčínské hry nepřesnosti a Kvapil sedmi body v řadě vyrovnal na 71:71. V poslední desetiminutovce skóroval jako první Carlson, Klečka sice vyrovnal, jenže pak promluvil Feštr a jeho trojka a koš opět donutili opavskou lavičku k time-outu. Pak se rozhořela na palubovce tuhá bitva obran a každý bod byl vážen zlatem. Šiřina svojí šestou trojkou snížil na 80:78, Feštr ale vrátil Válečníkům čtyřbodový náskok, který platil i po šestkách Kvapila, na které odpověděl Carlson – 84:80. Poté přišel zbytečný faul Bujnocha a Autrey z trestných hodů posunul Děčín na 86:80. Stejný hráč následně kontroval po bodech Klečky, poté získal míč a brejk Děčína přinesl „ťukec“ pod košem Opavy, jenž zakončil Pomikálek. A tato parádní akce pečetila výhru Válečníků 90:82.

„Dnes jsme začali velmi špatně, nekoncentrovaně a Opava ukázala, že nám nedá nic zadarmo. Začala opravdu na hraně, hrála velmi tvrdě a my se s tím nedokázali vyrovnat. Možná to někdy bylo až na hraně faulu, ale rozhodčí to pustili. Pak jim ale asi došla šťáva, my se navíc adaptovali na jejich způsob hry, a v útoku nás podržel Lamb Autrey,“ shrnul první poločas Ondřej Šiška a pokračoval: „Ve druhém poločasu jsme si už věřili, ukázali jsme opět o trochu více bojovnosti a chtěli jsme tu výhru o kousek víc, než soupeř. Bylo skvělé, že se rozstříleli Lukáš Feštr a Klint Carlson a měli jsme více dvojciferných střelců, než Opava.“

Zápas nabídl znovu velmi atraktivní podívanou, v níž se bojuje o každý metr palubovky a ani jeden ze soupeřů neustoupí.

„Ano, hrálo se tvrdě, ale nebyly tam žádné nefér zákroky. Tvrdost prostě k basketbalu patří a vše proběhlo korektně. Intenzita a agresivita se budou podle mého s pokračující sérií jistě stupňovat,“ dodal trenér Tomáš Grepl.

Děčín začal hůře, než včera, přesto znovu svou houževnatostí duel otočil. Lví podíl na to měl Lamb Autrey, jež zaznamenal 26 bodů (TH 9/9), k tomu přidal 7 doskoků, 7 získaných faulů, 3 asistence a s ratingem 39 byl vyhlášen mužem utkání. Dařilo se také opět rozehrávači Šiškovi, ve druhé půli se rozehráli Carlson, Feštr i kapitán Krakovič, své ale odvedli i další.

Opavu táhl Šiřina, autor 22 bodů (trojky 6/10), druhým dvojciferným střelcem byl Bujnoch (11), ale pak už nikdo.

Děčín byl opět lepší v procentech střelby za dva (zcela totožný nástřel jako v sobotu) i tři body, hosté byli úspěšnější v šestkách. Válečníci byli o kousek lepší na doskoku, v asistencích, ziscích, bodech z brejků i druhých šancí.

Stav série je tak 2:0 pro Děčín, nyní čekají na aktery dva dny odpočinku a 24. a 25. dubna budou hrát dvakrát na horké půdě v Opavě.

„Na zápasy se důkladně připravíme, protože víme, kde máme mezery a co zlepšit. A chceme tam urvat alespoň jednu výhru,“ nastínil plán Válečníků rozehrávač Ondřej Šiška.

Trenéři po utkání
Petr Czudek, trenér BK Opava: “Stejně jako včera gratulace Tomášovi a jeho týmu. My jsme se netajili tím, že tady chceme urvat minimálně jedno vítězství, což se ale bohužel nepodařilo. Vstup do dnešního zápasu byl z naší strany velmi dobrý, bylo tam hodně energie a půjčovali jsme si míč. Dostali jsme se až na čtrnáctibodový náskok, ale pak soupeř přešel na sestavu až s pěti malými hráči, kteří to trochu pobláznili a my se nechali zbláznit. A do poločasu jsme vlastně o celý náskok přišli. Třetí čtvrtka byla přestřelkou, obě obrany dělaly hodně chyb – byly tam volné střely, špatná řešení, nekoncentrovanost. V poslední čtvrtině jsme už nenašli recept, jak dát koš, naopak soupeř měl výborného Lamba Autreyho, který v důležitých chvílích dával koše a zaslouženě dovedl Děčín k druhému bodu. Doufám, že se nyní zmobilizujeme a vrátíme se do Děčína za vyrovnaného stavu.”

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: ”Utkání jsme začali velmi vlažně a Opava nás přehrála úplně ve všem. A to hlavně na útočném doskoku a my jsme nebyli schopni ubránit jediný útok. To je neomluvitelné, protože chceme hrát dobrou obranu a pak necháme soupeře nastřílet téměř třicet bodů v první čtvrtce. Pak jsme byli šťastným týmem, protože vrátit se do zápasu proti takhle zkušenému soupeři se nepovede každý den, z čehož se musíme poučit. V koncovce jsme byli šťastnější, protože Autrey dával těžké střely, které byly bráněné a byly vyzvané. On ale ukázal svoji kvalitu a potvrdil, proč je lídrem týmu. Za vítězství jsme opravdu moc rádi, protože bych řekl, že jsme si ho možná za dnešní výkon nezasloužili, ale štěstí nám přálo. Při dvojzápase v Opavě nás čeká po Děčínu nejlepší a bouřlivé publikum, které rozumí basketbalu. Budou to dvě výzvy, na které se co nejlépe připravíme.”

Hráči po utkání
Jan Švandrlík, křídlo BK Opava: “My jsme dnes vstoupili do utkání velmi dobře, ale nebyli jsme schopni udržet rozdíl delší čas. Nechali jsme Děčín dotáhnout, a pak už to byla bitva o každý koš, ve které jsme dotahovali. Bohužel, v závěru dal Děčín těžké střely, nebo jsme mu dovolili útočný doskok a druhou šanci. A to na vítězství nestačilo.”

Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: “Byl to pekelný zápas. Nezačali jsme dobře, ale vrátit se ze sedmnáctibodového manka proti takovému soupeři je opravdu veliká věc. Jsem šťastný za bojovnost a týmovost spoluhráčů. Před zápasem jsme si říkali, že chceme udržet domácí palubovku, protože to je důležitý aspekt této série. To se nakonec povedlo a nyní nás čekají hodně těžké souboje v Opavě. Máme radost ze dvou získaných bodů, ale série je stále otevřená a bude ještě velmi náročná.”

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Autrey, Pomikálek, Krakovič
Opava: Šiřina, Dragoun, Klečka, Zbránek, Gniadek

BK ARMEX Děčín – BK Opava 90:82
Body Děčína: Autrey 26 (3x 3, TH 9/9, 7 doskoků), Šiška 15 (3x 3), Carlson 11 (1x 3, 4 asistence), Krakovič 11, Feštr 10 (2x 3), Ježek 5 (1), Pomikálek 5 (4 získané fauly), Landa 4, Kroutil 3.
Body Opavy: Šiřina 22 (6x 3), Bujnoch 11 (1x 3, 7 doskoků), Gniadek 9 (1x 3, 7 doskoků), Kvapil 9, Zbránek 8 (1x 3), Dragoun 8, Klečka 8, Kouřil 4, Jurečka 3 (1), Švandrlík 0, Slavík 0.
Střelba za 2 body 21/34:19/35, za 3 body 10/24:10/32, TH 18/24:14/17. Doskoky 35:33 (útočné 10:14), asistence 17:15, ztráty 17:14, fauly 20:23.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 920

Čtvrtiny: 14:28, 29:17, 28:26, 19:11

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta