Rubriky
Zprávy

Ústecký kraj se rozhoduje, zda vstoupí do Lužické nemocnice v Rumburku

Jednání rumburské radnice a společnosti Krajská zdravotní o převzetí části ztrátové Lužické nemocnice jde do finále. Nyní si nechává vedení firmy, která spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, zpracovávat audit hospodaření a v květnu se rozhodne, zda část zdravotnického zařízení pod svou patronaci vezme.

„V současné době probíhá audit, na jehož základě by se mělo určit, zda a jakým způsobem Krajská zdravotní (KZ) provoz části Lužické nemocnice převezme,“ uvedl rumburský starosta Lumír Kus (ANO).

„Audit, ke kterému poskytujeme všechny potřebné údaje, bude dokončen v dubnu a v květnu by se mělo definitivně rozhodnout, jak se situace kolem naší nemocnice vyřeší,“ dodal starosta.

Předseda představenstva KZ Jiří Novák na konci minulého roku uvedl, že půjde hlavně o zajištění péče v oborech interny a chirurgie. O další spolupráci bude možné jednat až po obdržení auditorské zprávy.

„Až bude audit hotový, rozhodne se, jak to bude s dluhy Lužické nemocnice. Musíme na něj počkat,“ řekl krajský náměstek pro zdravotní péči Stanislav Rybák (KSČM).

Lužická nemocnice, která zajišťuje lékařskou péči pro zhruba 55 tisíc lidí ve Šluknovském výběžku, bojuje dlouhodobě s finančními i personálními problémy. Kvůli nedostatku lékařů muselo například v minulém roce uzavřít její vedení porodní oddělení.

„Situace je pořád špatná, stejně jako v jiných zdravotnických zařízeních po celé republice,“ přiblížil ředitel Lužické nemocnice Petr Dubravec.

„Neustále nám chybí jak lékaři, sestry, tak i ten nejnižší zdravotnický personál, a že stále všechny hledáme, je takový evergreen. V současné chvíli hledáme zhruba pět až šest lékařů a u sester je to zhruba patnáct,“ doplnil ředitel Dubravec.

Finanční ztráty, které se pohybují v desítkách milionů ročně, znamenají pro pokladnu Rumburku coby zřizovatele velkou finanční zátěž. Už dva roky proto radnice hledá strategického partnera, který by jí pomohl situaci stabilizovat.

Jednání se soukromými firmami zkrachovala
Nejdříve vedení Rumburku jednalo primárně s krajem, který ovládá KZ, objevili se ale další zájemci a město se rozhodlo vypsat tendr. Kraj však odmítl podat přihlášku.

Do veřejné soutěže se původně přihlásily tři společnosti, a to Agel, Penta a zdravotnická firma Česká zdravotnická. Nakonec zůstala ale jen investiční společnost Penta, která nabídla, že nemocnici odkoupí za jedinou korunu, a požadovala od města vyplacení 100 milionů na investice.

Kvůli této podmínce ale jednání zkrachovalo a Penta vycouvala. Od té doby radnice znovu komunikuje o situaci v nemocnici už jen s krajskou samosprávou.

Tlak na převzetí Lužické nemocnice krajem vyvíjejí i starostové okolních obcí a měst a senátor za Děčín Zbyněk Linhart. Ten na začátku července loňského roku sepsal petici, kterou na internetu podepsalo bezmála 1 200 lidí.

„My, podepsaní, důrazně žádáme, aby Ústecký kraj, Všeobecná zdravotní pojišťovna, další pojišťovny a vláda ČR v rámci své kompetence ve vztahu ke zdraví a zdravotním službám občanům Ústeckého kraje zajistily dostupnost a kvalitu zdravotních služeb ve Šluknovském výběžku a začaly plnit zákony a Ústavu v plném rozsahu a nadále nezhoršovaly už tak nedostatečnou úroveň veřejných služeb na Šluknovsku,“ stojí v dokumentu.

Autor: Mirka Salavová
Zdroj: https://www.idnes.cz/