Rubriky
Zprávy

Stavba jezu je pro vedení města prioritou

Až sto kamionů nahradí obří tanker, který v únoru proplul přes Děčín do Německa a dále do Holandska. Tanker dlouhý 110 metrů, široký 13,5 metru s výškou trupu 5,5 metru mohl přes Děčín proplout jen díky výborným plavebním podmínkám. Tanker, který váží 900 tun a nahradí až sto kamionů, patří mezi vůbec největší vyrobené tankery v Česku. Je určený pro přepravu na řekách.

„Výroba byla složitá, stavěli jsme ho více než rok. Naše loděnice udělala ocelové kasko včetně veškerého potrubí a nátěrů,“ přiblížil obchodní ředitel loděnice Barkmet Jurij Kulchytskyj.

Tanker ale čekal několik měsíců v Lovosicích na převoz po Labi kvůli dlouhodobému suchu. S celoroční splavností Labe by měl přitom pomoci připravovaný Plavební stupeň Děčín. Stavba jezu má dlouhodobou podporu nejenom vlády a provozovatelů vodní dopravy, ale také města Děčín a Ústeckého kraje.

„Vynasnažím se, aby vláda urychlila přípravu děčínského jezu, který bude přínosem nejenom pro vodní dopravu, ale také pro obyvatele našeho města. Věřím, že Děčínu přinese další rozvoj nejenom v dopravě, ale také v oblasti cestovního ruchu nebo v trávení volného času obyvatel na upravených nábřežních promenádách a v rekreačních přístavech. Neopomenutelným přínosem bude kromě zadržení vody v době sucha také protipovodňová funkce nového vodního díla,“ říká primátor Děčína Jaroslav Hrouda a dodal, že by stavba jezu mohla být velkým ekonomickým přínosem pro firmy na dolním toku Labe.

Na stavbu jezu u Děčína slyší také ústecké hejtmanství.
„Ústecký kraj dlouhodobě podporuje výstavbu jezu Děčín. V našem regionu se nachází nejvíce nákladních přístavů a loděnic v České republice, které potřebují pro svoji existenci a rozvoj stabilní plavební podmínky na Labi. Více než dvacetiletou dobu přípravy děčínského jezu považuji za katastrofální. Podporujeme proto vládu, aby o výstavbě jezu konečně rozhodla,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Stavba jezu se připravuje již dvacet let. Pro současné vedení je jednou hlavních priorit.

Hned na prvním lednovém zasedání děčínského zastupitelstva pověřili zastupitelé primátora města k jednání s ministrem dopravy a ministrem životního prostředí o stavbě jezu. Dalo tak najevo, že se jedná o veřejně prospěšnou a důležitou stavbu pro město Děčín. Kromě toho zastupitelé vyzvali premiéra Andreje Babiše, aby s ministry projednal urychlenou stavbu jezu.

„Do projektu jsme zařadili mnoho prvků minimalizujících vliv na životní prostředí, jako jsou rybochody nebo terestrický přechod zejména pro bobra, a do přípravy stát již vložil stovky milionů korun. Současný návrh je maximálně vstřícný vůči životnímu prostředí a budeme se snažit najít cestu, jak toto vodní dílo co nejdříve postavit. Věřím, že nový posudek ukáže, že je možné vliv stavby na životní prostředí efektivně kompenzovat a dílo bude možné realizovat,“ říká bývalý ředitel Ředitelství vodních cest ČR Jan Skalický.

Zdroj: Magistrát města Děčín