Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci podlehli Slunetě ve třetím prodloužení

Zcela vyprodané ARMEX Sportcentrum bylo dějištěm strhující, vyrovnané a nečekaně dlouhé basketbalové bitvy. Severočeské derby totiž rozhodlo až třetí prodloužení, ve kterém Válečníci neproměnili několik tutovek a Sluneta tak urvala první výhru v Děčíně v moderních historii nejvyšší soutěže mužů.

První body ostře sledovaného derby obstarala domácí rozehrávač Šiška, hostující Wallace však pěti body v řadě otočil na 2:5, na což zareagoval děčínský Carlson dvě body a stejný hráč pak trojkou odpověděli na trojku Pecky 7:8. Poté Ústí odskočilo na 9:14, ale Kroutil s Feštrem otočili na 16:14 a vyrovnaná bitva přinesla i vyrovnaný stav po první čtvrtině – 20:20. V té druhé si oba celky pomohly několika trojkami, ale ani jednomu se nepodařilo získat větší náskok a tři minuty před poločas bylo vyrovnáno 35:35. V závěru však exděčínský Houška osmi body utrhl svoji Slunetu na 37:43.

Druhou půli zahájil bodově opět Šiška, jenž trefil trojku, Carlson přidal dva body a náskok hostů byl rázem pryč – 42:43. Po dvou koších Pecky si sice Sluneta znovu vybudovala menší náskok (44:48), ten ale ihned zlikvidovali Šiška s Gruntem – 49:48. Ústečané v této fázi více faulovali a Válečníci se často dostávali na čáru trestného hodu, kde se jim však dařilo střídavě, přesto získali vedení 56:52. To však vymazala trojka Faita, a po koši Šteffela už bylo opět srovnáno na 57:57. Následně pak P. Houška proměnil obě šestky, avšak Grunt srovnal na 59:59.

A zcela vyrovnaná pokračovala i v poslední desetiminutovce. V jejím úvodu Ústí získalo vedení 63:69, trojka Carlsona a tři šestky Autreyho (jeho první body v utkání) však znamenaly vyrovnání na 69:69. Po nájezdu Autreyho a jednom trestném hodu Grunta vedli zase Válečníci, kteří po trojce Carlsona odskočili na 75:71 a trojce Autreyho na 78:74. Ovšem ani to nestačilo a soupeř vyrovnal. Další mikrotrhák udělali Děčínští po jedné šestce Šišky a koši s faulem Autreyho – 82:78. Jenže Šotnar minutu před koncem trefil trojku, naši ztratili míč a Martin jedním trestným hodem vyrovnal na 82:82.

V první prodloužení začala lépe Sluneta (82:86), Válečníci ale díky bodům  Feštra a Pomikálka vyrovnali na 88:88. Ve druhém se jako první trefil za tři body Šotnar, naštěstí Ježek šestkou a Pomikálek košem s faulem otočili na 92:91. Vzápětí však Landa fauloval Houšku při úspěšné trojce a ústecký pivot otočil na 92:95. V tuto chvíli podržel Válečníky Carlson, jenž dal pět bodů v řadě a vyrovnal na 97:97. Americká posila hostů, Justin Martin, pak trestnými hody znovu poslala svůj tým do vedení, ale Autrey vyrovnal na 99:99.

Třetí prodloužení zahájila trojka Feštra, jenže Pecka odpověděl stejnou mincí 102:102 a následně přišly rozhodující okamžiky. Svejcar trefil další ústeckou trojku, Grunt dvakrát neproměnil z pod koše a hosté utekli na 102:107. Poté sice děčínský pivot snížil na 104:107, po dvou bodech Autreyho to bylo 106:109 a naděje Válečníků stále žily, protože hosté dvakrát minuli a Děčín měl dost času na útok. V něm domácí vytvořili dvě dobré střelecké pozice pro Autreyho, ale ten ani jednu trojku neproměnil a hosté mohli slavit.
Málo vídaná bitva se třemi prodlouženími přinesla velmi vyrovnané statistiky. Děčín vyprodukoval 86 a Ústí 85 střel, na doskoky to skončilo plichtou 51:51, na ztráty 13:14, na zisky 7:8. Hosté byli lepší v trojkách a šestkách, naši měli lepší střelbu za dva body, ale některé šance byly trestuhodně neproměněné. Také zamrzelo 10 minutých trestných hodů Děčína. V souboji laviček jasně vyhrála ta děčínská 54:23, leč na výhru to tentokrát nestačilo.

Hráčem utkání byl zvolen nestárnoucí Pavel Houška za 22 bodů (TH 6/6) a 9 doskoků. Stejně bodů, ale 12 doskoků si připsal Ladislav Pecka, 21 bodů přidal Wallace.

„Pro mě je to dnes nepopsatelný pocit, protože nemám pocit, že bych někdy hrál tři prodloužení. Jsem ale rád, že jsme vyhráli, protože po výhře tělo regeneruje lépe,“ řekl po utkání „Houšmen“, který neskrýval únavu stejně jako zbylí hráči obou týmů.

Na straně Děčína byl nejlepší Klinton Carlson s 18 body a 6 doskoky (střelba za 2 body 4/4, za tři body 3/6), po 15 bodech přidali Pomikálek (10 doskoků), Šiška a Autrey, který začal skórovat až v poslední čtvrtce, přesto získal double-double. Dvojcifernými střelci byli ještě Ježek a Grunt, po dlouhé době nastoupil na palubovku kapitán Krakovič, byť to bylo na necelou vteřinu.

„Dnes ta porážka zabolela, nicméně už ve středu máme šanci to napravit. Doufám, že se vzchopíme a Ústí prohru vrátíme,“ smutnil po zápase rozehrávač Ondřej Šiška a pokračoval: „Bylo to velmi vyrovnané a pro diváky jistě super zápas. O naší prohře rozhodlo asi neplnění pokynů na obranné půlce a potom spousta maličkostí. Vždyť jsme prohráli o jeden koš ve třech prodlouženích. Stačilo dát jednu trojku a mohlo být všechno jinak. Bohužel, ani do jednoho prodloužení jsme nevstoupili dobře, vždy jsme inkasovali, pak jsme dotahovali, ale napotřetí to už nevyšlo.“

Trenéři po utkání
Antonín Pištěcký, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Chci poděkovat svým hráčům za to, že tam nechali dnes všechno. Ne, že by Děčína tam nenechal všechno, ale my jsme to dovedli do vítězného konce. Také chci poděkovat všem fanouškům, protože sport děláme pro ně a dnes tady byla výborná atmosféra.  V samotném zápase je těžko co hodnotit, když se vyhraje v třetím prodloužení. Pro nás ale bylo klíčové, že jsme neprohráli na doskoku a nepoztráceli jsme o tolik míčů než Děčín. Měli jsme jen o jednu ztrátu více. Děčín totiž umí z našich ztrát jít výborně do protiútoku a potrestat nás. Stačí se podívat do kolonky body ze ztrát, kde Děčín vyhrál 24:12, přestože ztráty byly na obou stranách zhruba stejné. Kdybych věděl, že se bude hrát na tři prodloužení, rozhodně bych rozložil minuty na více hráčů. V závěru už mi bylo kluků líto, protože bylo vidět, že je to na krev. Za výhru jsem ale samozřejmě rád, teď si musíme odpočinout, a ve středu se jedeme zase. Musíme to zvládnout hlavami, protože Děčín na nás bude připravený a bude nám to chtít vrátit.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Gratuluji Slunetě k výhře, byl to super špíl. Tři prodloužení, to je skvělá pozvánka na středeční zápas. Co rozhodlo? Hrálo se celkem padesát pět minut, takže tam lze najít milión věcí, které se daly udělat jinak. Jedna střela, jedna obrana, jedno lepší rozhodnutí, lepší exekuce. To poslední je to, co nás zlobí. Ústí dnes střílelo lépe šestky i trojky. Oba týmy bojovaly, byl to ultimátní souboj a je skvělou pozvánkou na středu.“

Hráči po utkání
Pavel Houška, pivot Sluneta Ústí n. L.: „Předvedli jsme hezký basketbal, jak Ústí, tak Děčín a je to krásná pozvánka na středeční utkání, ve kterém ale nevím, kdo bude hrát.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Bylo to super utkání, i když já bych ho trochu zkrátil. A jestli Pája (P. Houška – pozn. red.) neví kdo bude hrát, tak já si ve středu zahraji moc rád.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Carlson, Landa
Ústí: Šotnar, Wallace, Svejcar, Pecka, Houška

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 106:109 po 3. prodl.
Body Děčína: Carlson 18 (3x 3, 6 doskoků), Pomikálek 15 (10 doskoků), Autrey 15 (1x 3, 10 doskoků, 3 asistence), Šiška 15 (2x 3, 5 asistencí), Ježek 13 (2x 3), Feštr 12 (2), Grunt 12 (8 doskoků), Kroutil 4, Landa 2 (3 bloky), Žikla 0.
Body Ústí: Pecka 22 (2x 3, 12 doskoků), P. Houška 22 (2x 3, 9 doskoků), Wallace 21 (3x 3), Šotnar 11 (2), Svejcar 10 (2), Martin 7, Šmíd 6, Wisseh 5, Fait 3 (1), Šteffel 2.
Střelba za 2 body 29/48:27/50, za 3 body 10/38:12/35, TH 18/28:19/24. Doskoky 51:51 (útočné 18:17), asistence 14:19, ztráty 13:14, fauly 22:27.

Nejlepší hráč: Pavel Houška

Diváků: 1 200

Čtvrtiny: 20:20, 17:23, 22:16, 23:23 – 6:6, 11:11, 7:10

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta