Rubriky
Zprávy

V přítocích Labe v Českém Švýcarsku se bude líhnout na 100 tisíc lososů

Národní park České Švýcarsko začal s vysazováním lososích jiker. Cílem projektu jejich návratu je naučit je znovu cestu na sever Čech. To se postupně daří. Někteří lososi sice zůstávají v Labi, protože cestu do postranních toků nenajdou.

Loni chytil v Hřensku rybář samici lososa. Vyfotografoval si ji a pustil ji zpět do řeky Kamenice, domů si totiž rybář tuto vzácnou rybu odnést nesmí. Další úspěšný odlov se podařil i rybáři v Sasku a na sociálních sítích se už několik lidí pochlubilo fotkami těchto ryb v řece.

V příštích letech už by setkání s lososem nemělo být raritou, ale stále běžnější. Lososi se postupně do dolního Labe a jeho přítoků, kde dříve žili, znovu vracejí díky projektu Národního parku České Švýcarsko.

Ten už deset let experimentuje s jejich vysazováním. A protože se zatím poslední zkušební postup ukázal jako efektivní, začne s ním teď naostro.

„Vysazování lososů probíhá i na jiných řekách v Německu, ale v celém Českém a Saském Švýcarku je jejich návratnost nejvyšší. V dobrých letech, kdy je v řekách dostatek vody, se nám vrátí desítky kusů,“ přibližuje mluvčí národního parku Tomáš Salov.

„Loni bylo extrémní sucho a voda teplá, do Hřenska před Edmundovu soutěsku připlulo jen pět jedinců. O rok dříve jsme však jich zaznamenali více než dvacet,“ pokračuje mluvčí parku.

Lososi tu byli kdysi běžní. Vytírali se tu, mladé rybky pak putovaly po Labi do Severního moře a v dospělosti se opět vracely do svého rodiště zplodit další potomky.

V Labi jikry nepřežijí
„V Labi je s jejich reprodukcí problém, když se vytřou tam, vše odumře,“ říká Salov s tím, že proto se vysazují plůdky do Kamenice.

Děje se tak už od roku 2009 každé jaro. Od roku 2014 tu začal unikátní projekt, kdy místo přímého vysazování malých rybek byly do dna řeky poprvé zasazeny inkubátory s jikrami.

A v pátek začala další, pětiletá fáze, kdy se ve schránkách bude líhnout každý rok 100 tisíc jiker ze specializovaných líhní ve Švédsku. Jikry odtud nejprve letecky putovaly do saského Neustadtu.

„Tam se v líhni mlíčí a jikry smíchají a nechají nalíhnout do stadia očních bodů, tedy životaschopné rybičky. A pak se vezou k nám do inkubačních boxů,“ popisuje Salov postup.

Ve speciálních boxech bez vody, pod vrstvou ledu, dorazilo v pátek 50 tisíc jiker k Dolskému mlýnu na říčce Bělá u Jetřichovic a dalších 50 tisíc bylo umístěno do boxů v řece Kamenici. Jedna jikra stojí necelé 4 koruny.

Jikry se budou líhnout zhruba do poloviny dubna
„Předchozí pokusy byly experimentální, inkubační boxy se vyvíjely. Letos je jiker opravdu hodně, podařilo se nám díky úspěchům získat na projekt dotaci z ministerstva životního prostředí,“ říkal Jiří Křešina z organizace Veleco, když opatrně do každé z 20 inkubačních nádob odměřoval jikry.

„V každé je 3 tisíce jiker, což je 6 decilitrů,“ vysvětloval Křešina v ledové vodě Bělé.

Jikry se tu teď budou líhnout zhruba do poloviny dubna, záležet bude na teplotě vody. Pak se schránky otevřou a rybičky vypustí.

„Když se z jikry vykulí rybička, dostane se do spodní komory boxu. Chce se schovat, protože je fotofobní a nechce být na světle. Pohybuje se jen minimálně, tráví zásoby ze svého žloutkového vaku a postupně roste, než bude připravena začít si hledat sama potravu,“ poukazuje Salov.

„Při tomto způsobu líhnutí je rybička déle v domovské vodě, než při vypouštění plůdků. Lépe si tak zapamatuje parametry vody – a tedy cestu zpět,“ vysvětluje mluvčí parku výhody vysazování lososů už od jiker.

Experimentální boxy se neosvědčily
První experimentální boxy se moc neosvědčily, protože v Kamenici je spousta písku, který schránky zanášel. Ty nové, vylepšené, jsou plovoucí a sedimenty jimi proplují.

„Úspěšnost líhnutí je vynikající, 95 až 96 procent. Mají už jen jednu chybu, že jsou v řece vidět. Už se našel zvědavec, který si myslel, že je to kufřík na nářadí, schránku vyndal ven a pak ji nechal na břehu. Jikry byly ztraceny,“ vzpomíná Salov.

Nově proto také boxy nepřetržitě hlídá kamera a každý den jsou kontrolovány.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj: https://www.idnes.cz/