Rubriky
Zprávy

Zřícená zeď byla ještě v záruce. Vedení Děčína bude práce reklamovat

Opravená zeď u zámecké sýpky v Děčíně, která se zřítila v pátek 18.1. 2019 v půl desáté večer, byla ještě v záruční době. Vedení Děčína proto bude práce reklamovat u zhotovitele, což je společnost Gardenline s.r.o. Záruční doba běží až do roku 2020.

„Na řešení problému od víkendu intenzivně pracujeme. Další postup se bude odvíjet od toho, jak se k tomu postaví dodavatel,“ říká náměstek děčínského primátora Jiří Anděl.
Podle zjištění města oprava zdi proběhla řádně podle projektové dokumentace. Její autor navíc pro město prováděl autorský dozor.

„Stavba je v záruce a firma by měla vše dát do pořádku. Ale současně potřebujeme situaci rychle vyřešit bez ohledu na to, zda někdo reklamaci uzná nebo ne. Nejdůležitější nyní je, aby se sesuv nerozšířil a neohrozil obyvatele a další majetek,“ sdělil Anděl s tím, že nyní odhadnout výši škod nelze.

Opěrná zeď je v místě vjezdu do bývalých garáží sovětské armády, kde byla dříve betonová konstrukce a jezdila zde těžká technika. To se mohlo na zřícení podepsat.

„Při opravě opěrné zídky se až sem nezasahovalo. Je s podivem, ze tato zeď vydržela jen čtyři roky, když pod ní je zeď stará 180 let a ta se ani nehnula. Možná se ukáže, že zeď nespadla celá díky šťastné náhodě bude ji třeba zrekonstruovat celou,“ konstatoval Anděl.

Město proto nyní bude sesuv a jeho okolí pečlivě sledovat. „Nejsme moc klidní. Nyní jsou velké mrazy ale brzy se má výrazně oteplit a může nastat další pohyb zdi,“ dodal Anděl.

Sesuv se naštěstí nijak nedotkl nedaleké zámecké sýpky. Ta je postavena na skále a statik neobjevil ani jednu trhlinu.

Zdroj: MM Děčín / https://www.idnes.cz/

This slideshow requires JavaScript.