Rubriky
Sport Zprávy

Skvělá bitva a postup Válečníků do Final Four

Dvakrát v letošní sezóně odešli Válečníci ze souboje se svitavskými Tury poraženi, v tom třetím už ale slavili. A to ve čtvrtfinále Českého poháru, což znamená, že si zahrají Final Four. Přitom po 25 minutách to nevypadalo vůbec dobře, ale pak střelecká exploze především Lamba Autreyho a skvělá obrana zvrátily nepříznivý vývoj a děčínští hráči podporováni  fantastickými fanoušky se přehnali přes svého rivala.

Děčané začali dobře, a po šestkách Ježka, nájezdu Šišky a trestných hodech Carlsona vedli 6:0. Jenže soupeř, který v neděli v lize deklasoval domácí ústeckou Slunetu 56:103 (!), zareagoval trojkou Kováře a následně našel odpověď i na trojku Landy – 9:10. Po dalším koši Šišky a devíti bodech Carlsona to bylo 20:15, jenže svitavští trojkaři Kovář s Markem dvakrát trefili svůj cíl, k tomu se přidal dvěma body Svoboda a rázem to bylo 20:23. První čtvrtina pak skončila 23:25. V té druhé sledovali diváci opravdu oboustranně pohledný basketbal, v němž hosté pomalu zvyšovali svůj náskok i díky tomu, že Válečníkům se nepříliš dařilo střelecky. V polovině této části to bylo sice po koši domácího Žikly 29:32, ale už za necelé tři minuty a trojce Kotáska vedli Tuři 31:40 a poločas vyhráli 35:45.

Druhý poločas začal povedený alley-oop svitavského Aikena, Šiška s Autreym, pro kterého to byly první body v duelu, sice odpověděli trojkami, ovšem soupeř si udržoval dvojciferné vedení, které se po technické chybě děčínského trenéra a smeči Aikena vyšplhalo na 41:54. Jenže od tohoto okamžiku se začaly karty obracet. Domácí utáhli šrouby v obraně, přidali na agresivitě, což se líbilo divákům, kteří je začali mohutně povzbuzovat a pro soupeře tak vznikl smrtící koktejl. Po trojce O’Briena to bylo sice ještě 45:57, ale do hry Turů se začaly vkrádat nepřesnosti a naši naopak začali být produktivní v útoku. Po trojce a koši Pomikálka byl stav 52:57, Grunt čtyřmi body snížil na 56:58, a po slepených trojkách Autreyho a Carlsona se hala otřásala v základech – 62:58. V poslední čtvrtce soupeř ještě vyrovnal na 62:62, jenže Grunt a Autreym strhli vedení zpět na stranu Válečníků, následně pak hrdina večera, Autrey, trefil v rychlém sledu dvě trojky a naši vedli dvojciferným rozdílem – 72:62. Hostům se podařilo čtyřmi body snížit, ale excelentní Autrey přidal další trojku a vzápětí se trefil za dva body – 77:68. K němu se pak jednou šestkou připojil Šiška, Pomikálek dal dva body a bylo to 80:68. Poté přišla trochu střelecky hluchá pasáž, ale čas běžel a hrál Válečníkům do karet. Navíc dvě minuty před koncem nechali Svitavští trestuhodně volného Landu, který trojkou uklidnil své spoluhráče – 83:71. Pak přišla parádní smeč Pomikálka, a přestože se Tuři snažili i za cenu faulů něco s vývojem střetnutí udělat, Děčané si už výhru vzít nenechali – 86:74.

Válečníci vyprodukovali 70 střel oproti 54 soupeře, trefili 13 trojek, což byl jediný rozdíl ve střelbě, protože dvojky i trestné hody skončily plichtou. Rozdíl byl především ve ztrátách (6:22), ziscích (12:2) a bodech laviček 34:19. Tuři byli lepší na doskoku, naši měli více asistencí.

Hlavní postavou večera byl děčínský Lamb Autrey, který za druhý poločas dal všech svých 21 bodů a obrovskou silou táhl svůj tým za postupem. Jeho krajan, Klinton Carlson, zase tým dobře rozjel, když hned v první čtvrtce nastřílel 11 bodů. K tomu přidal dobrou obranu a 6 získaných míčů! Dvojciferným střelcem byl ještě Tomáš Pomikálek, důležité body dával i Šiška a Ježek, Landa k pozorné obraně přidal dvě trojky. Pochvalu ale zaslouží všichni za bojovnost a chuť se rvát až do posledních minut.

„Svitavy měly v prvním poločase neskutečnou úspěšnost střelby za tři body a daly nám pětačtyřicet bodů, což je v strašně moc. Začátek třetí čtvrtky byl z naší strany ještě takový vlažný a soupeř dával strašně lehké koše. Od poloviny této periody se to ale úplně změnilo, začali jsme lépe bránit a celkem jsme dostali ve druhé půli od takhle kvalitního týmu jen dvacet devět bodů, což je super,“ zhodnotil utkání Tomáš Pomikálek, který zkusil najít i důvod obratu: „Nevím, jestli ten zlom způsobila naše technická chyba, ale prostě přišel nějaký impulz, který najednou změnil obraz hry. Začalo se nám dařit v útoku, Lamb Autrey dával neskutečné koše a začaly nám padat trojky. Jednu hodně důležitou trefil i Robert Landa v závěru, kdy jsme trochu tápali v útoku. Pomohla nám také obrana, kdy jsme si v poločase řekli, že chceme, aby hráli více individuálně. V prvním poločase si vytvářeli pozice a proměňovali je, ale ve druhém jsme jim tohle zavřeli a výsledkem bylo jejich necelých třicet bodů.“

V dresu soupeře byl nejlepší O’Brien s 16 body a 10 doskoky, Puršl dal 14, Aiken 12 a Marko 11 bodů.
„Po neúspěchu v Alpe Adria Cupu, kdy jsme nepostoupili ze základní skupiny kvůli horším vzájemným zápasům, bereme tohle jako zadostiučinění a máme z postupu radost. Jsme v závěrečném turnaji Českého poháru, a tam se může stát cokoliv,“ dodal Tomáš Pomikálek na závěr.

Trenéři po utkání
Lubomír Růžička, trenér DEKSTONE Tuři Svitavy: „Gratuluji Děčínu k postupu do Final Four, za posledních patnáct minut si ho zasloužil. My jsme hráli pětadvacet minut basketbal, který nás baví a sluší nám. Pak se ale bohužel dostal do naší hry jeden nešvar, a to ztráty. Dvacet dva je smrtící číslo. Naopak domácí hráli v pohodě, zejména Autrey s Carlsonem nakopli Válečníky k výbornému výkonu. Druhý poločas skončil 51:29. My teď potřebujeme oddechnout, protože to byl třetí zápas v šesti dnech a bylo to na nás znát.“

Pavel Budínský, BK ARMEX Děčín: „Pro nás výhra nad Tury znamená hodně, a to z mnoha aspektů. Je to výborný tým, který dělá dobrou práci, což všichni jistě zaregistrovali před dvěma dny, když v Ústí nad Labem totálně přehráli Slunetu a jejich výhra budila respekt. To bylo myslím patrné i dnes, během prvních pětadvaceti minut. Svitavy nás také dvakrát porazily v lize, a je to tým, který má bohatý herní systém. První poločas byl těžký v tom, že jsme ho prohráli o deset bodů, navíc soupeř střílel s velikou jistotou a dal osm trojek ze čtrnácti, naopak my jen tři. Také jsme neproměnili nějaké šance z pod koše a tohle nás pak dostává pod mentální tlak. Za druhý poločas chci ale poděkovat nejen hráčům, ale také našim fanouškům, protože atmosféra mi připomněla staré dobré časy. Diváci vlili do hráčů obrovskou porci energie, kterou přetavili v comeback, který zahájili Autrey s Carlsonem a pak se přidali i ostatní. Začali jsme si věřit, byli jsme nebezpeční zvenčí a celkem jsme dali třináct trojek, což je hezké číslo. Bylo to úžasné utkání proti skvělému týmu, které jsme odehráli jen ze šesti ztrátami proti dvaadvaceti soupeře. Tohle nám dovolilo se vrátit zpět do zápasu.“

Hráči po utkání:
Šimon Puršl, pivot DEKSTONE Tuři Svitavy: „My jsme dnes začali dobře, ale pak nám jakoby došel dech nebo přišel zkrat ve třetí čtvrtině. Dali jsme hlavu dolů, začali ztrácet balóny a dvacet dva ztrát je docela hodně. Tohle nás trápí vcelku často, na tom musíme pracovat. Domácí šli do vedení a tady v Děčíně, kde mají skvělé fanoušky, se to otáčí těžko. Teď už se musíme soustředit jen na ligu.“
Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „Věděli jsme, že to bude dnes velmi těžké, ale také je to zápas, na který se všichni těší – hráči i fanoušci. Je to veliká výzva. S Tury jsme už letos dvakrát prohráli, zápas v Děčíně si pro sebe ukradli v koncovce, takže už jsem to bral i trochu osobně. Dnes jsem pyšný na svůj tým, protože jsme věděli, co Svitavy dokázaly v Ústí. A také jsme věděli, že hosté přijedou hodně sebevědomí, protože výkon a výhra v Ústí musí sebevědomí dodat. Ale stanovili jsme si nějaký plán, který jsme po většinu zápasu drželi. Také jsme hráli dostatečně agresivně. Soupeř si zaslouží respekt, ale dnes jsem opravdu hrdý na své spoluhráče.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Landa
Svitavy: Marko, Slezák, O’Brien, Puršl, Aiken

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 86:74 
Body Děčína: Autrey 21 (5x 3, 6 doskoků, 6 asistencí, 4 získané fauly), Carlson 16 (3x 3, 6 zisků), Pomikálek 15 (1x 3), Šiška 9 (1), Grunt 6, Ježek 6, Landa 6 (2), Žikla 5 (1), Feštr 2, Kroutil 0.
Body Svitav: O’Brien 16 (3x 3, 10 doskoků), Puršl 14 (1x 3), Aiken 12, Marko 11 (2), Kovář 8 (2), Svoboda 8 (7 doskoků), Kotásek 3 (1x 3), Slezák 2, Jelínek 0, Welsch 0, Teplý 0.
Střelba za 2 body 17/39:17/28, za 3 body 13/31:9/26, TH 13/19:13/18. Doskoky 32:42 (útočné 10:10), asistence 17:12, ztráty 6:22, fauly 19:21.

Nejlepší hráč: Lamb Autrey

Diváků: 780

Čtvrtiny: 23:25, 12:20, 27:13, 24:16

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta