Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 2. kolem Kooperativa NBL, Dekstone Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín

Ve 2. kole Kooperativy NBL čeká na Válečníky soupeř, kterému mají z minulé sezóny co oplácet. Loni skončili svitavští Tuři po nadstavbové části pátí, Děčín čtvrtý, a ve čtvrtfinále tak narazily oba celky na sebe. Výhodu domácího prostředí měli naši, jenže hned oba první domácí zápasy prohráli, poté sice snížili v sérii hrané na čtyři vítězství na 2:3, ale Svitavští následně doma získali rozhodující výhru a postoupili do semifinále, kde však nestačili na Nymburk. Tuři už před tím porazili Děčín v boji o bronz v Českém poháru, a tak motivace uspět bude pro Válečníky jistě veliká.

Svitavy si konečným 4. místem v lize zajistily účast v prvním kole kvalifikace FIBA Europe Cupu, kde vyzvaly jedenáctý tým turecké ligy, BBSK Istanbul. Ten nejprve vyhrál na půdě soupeře jednoznačně 74:99, poté zvítězil i doma 98:78 a český celek vyřadil.

Tuři přišli v letní přestávce o americké hráče Kerra, Smithsona, Petwaye, Rosebora a exděčínského Striu. Tyto odchody nahradili Američané Sean O’Brien, který přichází z finské ligy, a Russel Woods, jenž loni hrál za Ostravu. Z tuzemských vod Svitavští angažovali Martina Nováka z Olomoucka Matěje Svobodu z Nymburku, rozehrávače Marka Welsch a patnáctiletého odchovance Jiřího Svojanovského.

V úvodním kole Kooperativa NBL hrály Svitavy doma, kde hostily Brno, jež porazily 73:67 (nejlepší střelci Turů: Slezák 23, Marko 22, O’Brien 13).
Zápas Svitavy – Děčín budou sledovat kamery ČT a oba týmy v něm nastoupí v replikách historických dresů! A proč? Velkým kvapem se totiž blíží premiéra filmu Zlatý podraz, jehož děj se odehrává na začátku slavné éry československého basketbalu, která začíná rokem 1946. V památném finále mistrovství Evropy proti Itálii tehdy získalo Československo první historický titul, v dalších letech národní tým pak pokračoval ve sběru cenných kovů, když do roku 1959 jsme na ME získali další čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Přímý přenos začíná v 18 hodin a samotné utkání v 18:20.

VIDEO (WWW.YOUTUBE.COM)

Zdroj: www.bkdecin.cz