Rubriky
Zprávy

Vandal poškodil ve Hřensku vysokozátěžovou bariéru

České Švýcarsko, 15. 5. 2018 – Jednu z vysokozátěžových bariér chránící mezinárodní silnici I/62 mezi Hřenskem a německou obcí Schmilka před padajícími kameny poškodil v uplynulém týdnu vandal. Prostřihl do plotu díru o velikosti zhruba jednoho čtverečního metru. V místě poškození tak zábranu konstruovanou na zachycení padajících skalních bloků do hmotnosti až několika tun znefunkčnil. Poškození bariéry v současné době vyšetřuje Policie České republiky. Škoda na vysokozátěžové bariéře po vyčíslení nákladů na opravu dosáhne zřejmě výše několika desítek tisíc korun.

Záchytné bariéry chrání obec Hřensko a mezinárodní silnici I/62 před drobnějšími říceními do objemu až pěti metrů krychlových kamene od roku 2013. Každoročně zachytí několik menších kamenů, nedávno o objemu zhruba jednoho krychlového metru. Skalní četa při Správě Národního parku České Švýcarsko funkčnost a celistvost vysokozátěžových bariér pravidelně sleduje. Současně monitoruje také další potenciálně nestabilní skalní objekty. Pokud nestabilní skalní objekt ohrožuje bezpečnost návštěvníků či zdraví nebo majetek osob, přijímá správa parku opatření k odvrácení hrozby buď sanací skalních bloků nebo jejich řízeným shozem.


Poškozená vysokozátěžová bariéra ve Hřensku: Neznámý vandal do ní prostřihl díru, čímž výrazně snížil její účinnost v případě potřeby. Foto: Tomáš Salov

Zdroj: www.npcs.cz